Celeb

Nevelőszülő lett Varga Iza

Fái

Létrehozva: 2017.12.16.

<p>Az SOS Gyermekfaluban leste el a tudományt.</p>

A Barátok közt sorozatban az állami gondozásban felnőtt Balogh Nórát alakítja a színésznő. Talán ez is szerepet játszott abban, hogy azonnal igent mondott, amikor meghívták tiszteletbeli nevelőszülőnek a kőszegi SOS Gyermekfaluba. Varga Iza közvetlen személyiség, gyorsan megtalálta a hangot az ott élő öt kamasszal, két kicsi gyerekkel és a nevelőszülőjükkel, Balog Margittal.

– Jópofa, vidám, életrevaló gyerekekkel találkoztam, rengeteget nevettünk – kezdte lelkesen Iza. – Ugyan az van itt is, mint más hasonló korúaknál. Rajonganak az énekesekért, zenekarokért, ugyan úgy nyomkodják a telefont. E téren semmi különbséget nem fedeztem fel köztük és a saját kamaszlányaim közt. Margit különösen jól ért a kamaszok nyelvén, le a kalappal előtte. Próbáltam is ellesni tőle a tudományát, hátha haza tudok csempészni belőle valamit – neveti el magát Iza, majd komolyan folytatja: – Azok a gyerekek, akik SOS falvakban élnek, mind valamilyen családi traumából érkeznek. Ezért jó látni, hogy itt gyengédséggel, nagy szeretettel találkoznak. 

Iza megtudta, hogy vannak a „családban” olyan gyerekek, akik csak néhány napja érkeztek.

– Magamtól nem tudtam volna megmondani, kik ők – mondja. – Úgy ült ott a kamasz fiú ölében, mintha régóta együtt lennének. Ez a nagyfiú vitte délután a kicsit focizni. Elképesztő volt az a kapcsolat, ami közöttük három nap alatt kialakult. Szeretetről árulkodik az is, hogy a régebbiek anyucinak szólítják a nevelőanyjukat. Itt biztonságban, családban élhetnek, és rendszeresen foglalkozik velük pszichológus, fejlesztőpedagógus. Értékesek ezek a gyerekek, akiknek az elejétől nehéz az útjuk. De itt a legjobb helyen vannak. Szeretnék segíteni nekik, felhívni a figyelmet rájuk, akik nem élhetnek a vér szerinti szüleikkel, hogy minél többen megtudják, hogy működik egy nevelőszülői család. Biztosan nem utoljára jártam ott.

Családban élhetnek

Ma 23 ezer gyermek nem a vér szerinti szüleivel él. Az SOS Gyermekfalvak közel 400 gyereknek adnak családot Kőszegen, Kecskeméten és Orosházán. A gyermekfalvak sajátossága, hogy a nevelőszülőknél a gyerekek testvéreikkel együtt maradva, családként nőhetnek fel.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek