Celeb

Ernyey Bélát elvitte a katonai rendőrség

A. T.

Létrehozva: 2017.12.10.

A Princ, a katona című sorozat nem titkolt célja a sorkatonai szolgálat népszerűsítése, a nézők hazafias nevelése volt. Az 1966-ban rögzített szériá­ban tizenhárom ré­szen keresztül, harminc-negyven perces etapokban követhettük nyomon a csajozásban verhetetlen autószerelő, Princ közkatonai kalandjait. A címszerepet Fejér Tamás rendező a jóképű, akkoriban huszonnegyedik életévét taposó Ernyey Bélára bízta, aki egy csapásra az ország kedvence lett. Hatására a kisfiúk újra katonásdit kezdtek játszani, a lá­nyok és aszszonyok szerelmes ra­jongással te­kintettek rá. A didaktikus mondani­való ellenére a nézők jól szórakoztak a katonaéletbe nehezen beilleszkedő, kissé link szépfiú kalandjain.  

A történet

Rémai László (becenevén, Princ) autószerelő nappal egy szervizben dolgozik, délutánonként egy maszeknál „fusizik”. Munkáiból adódóan van pénze, a természet sem fukarkodott vele, jóvágású legény, így a lányok körberajongják, amit ő ki is használ. Imád szórakozni. A kellemes életnek egy csapásra vége szakad, amikor megkapja honvédségi behívóját. Kedvetlenül vág neki a kétéves szolgálatnak, és önmagához hűen, már az első napokban bajba kerül.

A sorozat híven tükrözte a korszak hivatalos értékrendjét: megjelent benne a derék munkáscsalád, a szolid otthon, a becsületes vállalati munka, a fegyelmezettség, de elítélendő példaként a pénzhajhászás, a kétes vállalkozás és az ügyeskedés is.

Budapesten, Sopronban, Egerben is forogtak a kamerák. A legfontosabb helyszín a valóban létező, de már bezárt Dobó István Laktanya volt, így a színészek sok időt töltöttek Egerben. Ernyey Béla hamar fel is fedezett magának egy éttermet, ahol ízletesen készítették kedvencét, a békapörköltet.

– A vendéglőben előre megrendeltem a pörköltet. A forgatás azonban elhúzódott, ezért úgy döntöttem, magamon hagyom a katonai jelmezemet, abban megyek vacsorázni. Egy falatot sem sikerült ennem, mert megjelent az asztalom mellett a katonai rendőrség. Kérték, igazoljam magam, miért vagyok ott, van-e rá engedélyem? Hiába bizonygattam, színész vagyok, elvezettek a katonai őrszobára. Mire sikerült igazolnom, hogy ki va­gyok és miért viselek egyenruhát, a vendéglő már bezárt – meséli nevetve a színész.

Ernyey boldog férj

Ernyey Béla 1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Korán felfedezte magának a nemzetközi színházi és filmes világ. A bécsi teátrumban sokáig dolgozott. Nemcsak színészként, hanem fotósként, íróként, műsorvezetőként és énekesként is számon tartjuk. Egy magyar nábob, Bob herceg, Bors, Nápolyt látni és…, Ártatlan gyilkosok – felsorolni is lehetetlen, hány alkotásban láthattuk. Harmadik felesége, a nála harmincnyolc évvel fiatalabb Balaton Dóra oldalán 2009 óta boldog.

Az ő elmondásából tudjuk azt is, hogy a sorozat rendkívül szoros munkamenet alapján, egy nyár alatt készült, mert a színházak csak így tudták engedélyezni művészeiknek a szereplést: Esztergályos Cecília, Gobbi Hilda, Hámori Ildikó, Pécsi Ildikó, Zenthe Ferenc, Szabó Gyula, Madaras József – csak néhány név azok közül, akiknek az alakítása emlékezetessé tette a sorozatot. A fe­szített forgatási rendet Ernyey is megérezte.

– Nagyon fáradt voltam, rendszeresen aludtam a szünetekben. Az egyik asszisztensnek az volt a dolga, hogy felébresszen, amikor a kamera elé kell állnom – emlékezett a 75 éves színész. 

Fáradtság ide, fáradtság oda, a Princ, a katona emlékezetes magyar sorozatként vonult be a hazai film történetébe.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141539_auto_resized.jpg
origo.hu

Megszólalt Kudlik Júlia, ezt gondolja a köztévé új MI-műsorvezetőjéről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139002_auto_resized.jpg
borsonline.hu

4 csillagjegy, amelynek sosem látott bőséget hoz a Bika hava

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132318_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Zalatnay Sarolta üzent Magyar Péternek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132321_auto_resized.jpg
ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135365_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Szoboszlai nem örülhet, szavaztak a Liverpool szurkolói, ki kell a kezdőcsapatba

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27188_resized.jpg?avcount=1713456911
origo.hu

Brutálisan összeverték az utcán a TV2 sztárját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135436_auto_resized.jpg
travelo.hu

Ebben a veszprémi községben állítják fel a világ legnagyobb kopjafáját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713456911
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713456911
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137010_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elfogadta a parlament: teljes mértékben betiltják a cigaretta árusítását

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/qXB74QkEJUfIrZYmEunDDCwjt0HPbchZ8rxyUSMjGEk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RhMjcwNGYyY2VmMDQ0ZDliZWQ1YTQ1NDE0ODIwYWE0.jpg
MONOKLI

„Hiába kiabáltam segítségért" – brutálisan összeverték a magyar énekest, sokkoló fotók