Celeb

Charlie: Nekünk  mindenért fizetni kellett - interjú

Nagy Daniella

Létrehozva: 2017.12.13.

<p>Hetvenéves az ország legfeketébb hangja. Charlie szerint alig változtak a magyar rockzene körülményei: régen és ma is a kapcsolatok határozták meg, ki futhat be.</p>

Ön mit gondol, kik a sztárok ma Magyarországon?

Magyarországon nincsenek sztárok. Itthon nem sztárok, hanem sikeresen népszerű emberek vannak, a sztárok ugyanis multimilliomosok. Sok zenész van itthon a generációmból, akiknek a zenei tudása talán magasabb szinten áll, mint a külföldi ikonoknak. Régen tőlük tanultunk, és mára beértük őket. Ha az állam tizedannyi pénzt fektetett volna a zeneiparba, mint a futballba, akkor már rég nem itt tartanánk, legalább öt magyar világsztár lenne. 

Manapság felkapottak a tehetségkutató műsorok, segíthet ez a helyzeten?

Vagyunk egy páran a szakmában, akik tudjuk, hogy ki mit tesz le az asztalra. De azt nem tartom helyesnek, hogy zsűrizésekkel döntik el a fiatalok sorsát különböző tehetségkutató versenyeken. A zene nem sport, erre születni kell. Az jó hír, hogy vannak a fiatalok között tehetséges egyéniségek, csak sajnos nem őket hallom. Annak idején a kapcsolatokon múlt, hogy ki viszi sokra Magyarországon, és most is ugyanígy van. 

Önöknek akkoriban nehéz dolguk volt?

Mi Barkasszal jártunk Mercedes helyett, és mindenért fizetnünk kellett. Meg kellett vennünk a hangszereinket, az énekberendezést, és fizetnünk kellett az autót, ami szállította a felszerelést. Ha világítástechnikát akartunk, akkor azt és a keverőpultot is meg kellett vennünk. Nekem ötméteres keverőpultom volt a Generálban, nagyobb, mint a Rolling Stonesnak. Igaz, három és fél éven át dolgoztam érte ingyen úgy, hogy száz fellépésünk volt Németországban, száz a Szovjetunióban, kétszáz az NDK-ban, emellett meg még itt-ott koncerteztünk. 

A hetvenéves szülinapi koncertjére készül, amelyet december 29-én, a Papp László Budapest Sportarénában ad. Mi jut eszébe erről?

Miután hazajöttem, és Tátrai Tibivel elkezdtünk együtt dolgozni, hét ember jött el a koncertünkre úgy, hogy a futtatott előadók buliján meg – ha jó, ha nem – húszezren voltak. Az ilyesmi soha nem érdekelt, mert sok éven át dolgoztam külföldön, és ha egy albumot se készítettem volna itthon, akkor sem lettek volna anyagi gondjaim. Manapság viszont, az ingyenes koncertek korában, hálás lehet az az együttes, amelynek a bulijára je­gyet váltanak. Én pedig köszönöm a közönségnek, hogy ennyi ideje méltányolja azt, hogy vagyunk a zenekarral. Azokkal a barátaimmal, akikkel 30-40 éve együtt muzsikálunk. Focizni egyedül nem lehet.

Veszteségek

A magánéletben évtizedeken át Charlie elválaszthatatlan társa volt a felesége, Katalin. Legendás szerelem volt az övék, a gyönyörű képzőművésznőt három évvel ezelőtt vesztette el. A gyászban fia, Ákos a vigasza, aki a nyomdokaiba lépve zenész lett, ami nem csoda, hiszen olyan emberek vették körül gyerekkorától, mint például Charlie legjobb barátja, Somló Tamás.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek