Celeb

Itt a legújabb színházi pletyka: Menesztik Eszenyit, Rudolf Péter lesz az utódja

kbv

Létrehozva: 2017.11.17.

<p>Noha még nem járt le vezetői megbízatása, mégis mozog Eszenyi Enikő direktori széke a Vígszínházban. Okként vezetési stílusát és főrendezője zaklatási ügyét emlegetik.</p>

A felszínen már majdhogynem elült a Marton László körüli zaklatásos ügy, a felszín alatt azonban nagyon is forrnak az indulatok. Színházi körökben jó ideje arról pusmognak, hogy a Vígszínház igazgatója, Eszenyi Enikő is belebukik főrendezője botrányába, s most már kész tényként beszélnek erről. Újabban nem is a színész-rendezőnő sorsa, inkább az Eszenyi utáni korszak foglalkoztatja a szakmát, a Bors információi szerint ugyanis már megvan az utódja.

Állítólag csakis az igen kínos művelet levezénylése van hátra, Eszenyi mandátuma ugyanis még nem járt le. Nem olyan egyszerű őt elmozdítani a direktori székből: el kell bocsátani, ezt viszont alapos indoklás nélkül nem lehet megtenni. Úgy tudjuk, a Víg igazgatói székében – többen, a Fővárosi Közgyűlésben is – Rudolf Pétert látnák szívesen.

Kinevezése azért is lenne igen pikáns, mert Rudolf és Eszenyi évtizedekkel ezelőtt jó barátok voltak, egy osztályba jártak a főiskolán. Több közös darabban és a Cha-cha-chában is együtt szerepeltek. Aztán valami megromlott köztük. Rudolf 1983–1998 között volt a Vígszínház tagja, amit elhagyva szabadúszó lett. Egészen az idei évadig nem is lépett be ismét a teátrumba, idén a Víghez tartozó Pesti Színház Lóvátett lovagok című Shakespeare komédiájában tért vissza rendezőként.

Eszenyi eközben folyamatosan lépdelt előre a ranglétrán a Vígben, aminek nyolcadik éve igazgatója is. Tény, hogy a színház rendkívül népszerű, a társulat sorra nyeri a hazai és külföldi szakmai elismeréseket, a felszín alatt azonban sok a feszültség. Második kinevezése után nem sokkal nagy nevű színészek hagyták ott a Vígszínházat, köztük Harkányi Endre és Szegedi Erika. Mindketten ugyanarra panaszkodtak: az igazgatónőt gyakran ragadja el a hisztérikus hangulat, ok nélkül bánt és aláz meg kollégákat mások szeme láttára.

2016 márciusában Stohl András és Lengyel Tamás, a Válótársak két sztárja is hátat fordított a teátrumnak, s rajtuk kívül még nyolc színész választotta azt, hogy máshol dolgozik tovább. Így Kerekes József és Bata Éva is. Mára középkorú, nagy és népszerű színész alig maradt a társulatban, szinte csak egészen fiatalokat és idős színészeket látni.

Aztán idén ősszel jött a Marton-ügy, és úgy tudjuk, a döntéshozóknál ekkor telt be a pohár, s ekkor kezdtek el ismét Eszenyi menesztésén gondolkozni, aki a botrányról úgy nyilatkozott, fogalma sem volt, mi folyik a színháza falai közt.

Sajtóosztályán keresztül megkerestük kérdéseinkkel Eszenyi Enikőt. A többi közt arról faggattuk, hogy vele beszélt-e már valaki a készülő döntésről, munkaszerződése hogyan bontható fel, illetve, hogy ő maga gondolkozott-e lemondáson. A következő választ kaptuk: „Ahogy eddig is, úgy a továbbiakban is a Vígszínház vezetése változatlan módon és formában végzi a feladatait. A színház működésére, fenntartására vonatkozó, bárki számára elérhető szabályozásokra és intézkedésekre vonatkozó kérdései kapcsán kérem, tekintse át a Budapest Főváros Önkormányzat, mint fenntartó hatályos rendelkezéseit, szerződéseit, amelyek a honlapunkon is elérhetőek.” 

Rudolf Pétert telefonon értük utol. Ő azt mondta, nem hallott még arról, hogy Eszenyit meneszteni kívánnák, ahogy arról sem, hogy ő léphetne a helyébe. 

– Döbbenten hallom ezeket – fogalmazott.

Harmadszor az élen

Eszenyi Enikő egy közbenső furcsa kinevezéssel a harmadik ciklusát tölti. 2009. február 1-jén lett a teátrum igazgatója. 2013. július 26-án a Fővárosi Önkormányzat a posztra pályázati felhívást tett közzé. Eszenyi és Balázs Péter is indult, a pályázat végül eredménytelen lett, ugyanis egyikük sem ért el megfelelő szavazatot. 2013. december 3-án új pályázatot írtak ki, de nem a megszokott öt-, csak másfél éves időtartamra, Balázs ezen a pályázaton már nem indult el.

A másfél év letelte után 2015. július 1-jével kezdődött Eszenyi újra elnyert igazgatói megbízatása, ami hivatalosan 2020. június 30-ig szól. Ám ettől függetlenül bármikor leváltható. Egyrészt bármikor felmondhat, másrészt munkáltatója is visszaveheti megbízatását, amennyiben azt meg tudja indokolni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141572_auto_resized.jpg
origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27226_resized.jpg?avcount=1713599712
origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145449_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lövéshangokra riadtak fel a szegediek, a város több pontján is észlelték a különös zajt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141618_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17146247_auto_resized.jpg
ripost.hu

"Ott zokogott szegény nő" – hároméves kislány zuhant ki az ötödikről Csepelen, ez mentette meg a biztos haláltól

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145198_auto_resized.jpg
vg.hu

Órákon belül feleződik a bitcoin: mutatjuk, ki lesz a történelmi esemény legnagyobb nyertese

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27232_resized.jpg?avcount=1713599712
origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137545_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713599712
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713599712
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145120_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Közleményt adtak ki a Messenger- és a Facebook-felhasználóknak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144310_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/IOasJ8O6piLbk2ANZ9GVkfH6wyzv9w5p3aTzZ3hPdmc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2YzMDg1YzNkNDlkMzQwZDhhNjhiYjliZTA4NzE3MDMx.jpg
Szerelem

Nem adja fel, vissza akarja szerezni a vőlegénye Kárpáti Rebekát – videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/MVcTvZc_pQ2pn5eP0OgRxnsTEogtoejfWqaynBCgBbE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2JiYTM0NjM4NGVkZDRiYjc4MzYwODIxN2Q1MjY0NDg0.jpg
Pletyka

"Ez már csak kapálózás" – alig szeretné valaki Tóth Andit az X-Faktorba mentornak