Celeb

Verebes István: Martonnak vége

Bors

Létrehozva: 2017.10.27.

A színésznő zokogva hallgatta Marton bocsánatkérését, akinek lapzártánkkor két újabb sorstársa vallott a zaklatásáról az index.hu-nak.

Húsz év – ennyit várt zaklatója bocsánatkérésére Sárosdi Lilla, aki tegnap, dél körül végre megkönnyebbülhetett. Marton László közleményben kért bocsánatot tőle és minden nőtől, akit pályája során megbántott. A színésznő, aki elsőként beszélt arról, mit kellett kiállnia pályája legelején, zokogva vette fel a telefont kollégánknak. A bocsánatkérés híréről már értesült, de a közleményt még nem volt lehetősége elolvasni, így felolvastuk neki.

Marton: bocsánatot kérek!

A rendező közleménye tegnap kora délután jelent meg: „Az elmúlt napokban napvilágot látott, személyemet érintő hírek mindent összetörtek körülöttem. Nem kímélték sem a családomat, sem a munkámat, sem önnön magamat. Igyekeztem egész életemben teremteni, alkotni és átadni. Mindez most megsemmisült, olyan – nagyrészt névtelen – közlések alapján, melyekben egyoldalú értékelések is találhatók. Pályám során arra törekedtem, hogy másokat ne bántsak, hanem segítsek. Úgy a színpadon, mint azon kívül. Soha nem akartam egy másik embert megalázni. Most megértettem, hogy vannak, akik azt gondolják, úgy érzik, hogy oly módon közeledtem hozzájuk és olyat cselekedtem, amivel megsértettem őket. Ezúton üzenem minden névvel vagy név nélkül megszólaló személynek, hogy bocsánatot kérek, ha olyat tettem vagy úgy viselkedtem, amivel megsértettem, nehéz helyzetbe hoztam őket. Tisztelettel kérem bocsánatkérésem elfogadását. Bocsánatkérésem mellett továbbra is a Vígszínház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendelkezésére állok, hogy hallgassák meg vezetői, rendezői és tanári működésemmel kapcsolatban a társulat tagjait, a színház dolgozóit, valamennyi volt és jelenlegi tanítványomat.”

– Sírok... Bocsánat, csak most tudtam meg... Bocsánat – szabadkozott a színésznő a telefonban, aki egy mély lélegzetvétel után elmondta, megbocsát Marton Lászlónak. Pedig a rendező a megnevezése után tagadott, jogi lépéseket helyezett kilátásba, fenyegetőzött. 

– Ez egy hatalmas dolog, hogyne lehetne elfogadni egy ilyen bocsánatkérést? Tőle ez a legnemesebb, amit tehetett. Sajnálom, hogy erre ilyen sokat kellett várni, de örülök, hogy képes volt megtenni ezt az    óriási lépést. Ilyen még nem történt Magyarországon, és örülök, hogy ennek a fontos társadalmi ügynek ilyen katartikus lezárása lehetett – szakadtak ki a mondatok a színésznőből, aki úgy fogalmazott, rég­óta imádkozott azért, hogy Marton Lászlónak legyen ereje megtenni ezt a gesztust. 

– Az, hogy Marton László eljutott odáig, hogy képes legyen szembenézni saját magával, egy folyamat volt – magyarázza Sárosdi Lilla. – Értettem az első közleményét, a tagadását is. Tudta, hogy bűnös, a bűnös pedig mindig menekül. Kellett egy út, mindenkinek más az a vasajtó, amit az arcába kell csapni, hogy végül belássa a saját hibáit. Igazi, nagy nemes véggel ért véget nála a szenvedés és az önmarcangolás folyamata – tette hozzá.

Semmi nem változott?

Verebes István több alkalommal is megnyilatkozott a Marton-ügyben. Az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként azt hangoztatta, hogy a „jelenség kezelése mellett a hasonló esetek megelőzése lenne a legfontosabb feladat”, de Sárosdi Lilla kiállása, Marton László megnevezése semmiképpen sem tartozik a megoldások közé. 

Összeül az etikai bizottság

A SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM kérdésünkre levélben jelezte, hogy milyen lépésre készülnek Marton László ügyében.

„Marton László ügyében az Egyetem Szenátusának Etikai Bizottsága fog vizsgálatot tartani – írta DR. POLGÁR ANTAL HIVATALVEZETŐ. – A bizottság összetételét az intézmény Szervezeti és Működési Rendje szabályozza. A bizottság összehívását kezdeményezem, az egyetemi eljárásrendnek megfelelően. Marton László foglalkoztatása ügyében a bizottság javaslata alapján születik döntés.

– És akkor most mi van? – kérdez vissza Verebes, amikor megkérdezzük, mit szól ahhoz, hogy Marton László bocsánatot kért. – Mi változott most meg? Többé nem történhet ilyen? Van konklúziója az ügynek? Nincs – válaszol magának. – Annyi történt most, hogy Marton Lászlónak vége van. Emberileg és szakmailag egyaránt. És Sárosdi Lillának is kockázatos a sorsa, ahogy az ellene való kampányt figyelem. 

Újabb két áldozat jelentkezett

Alig látott napvilágot Marton László bocsánatkérése, máris újabb két áldozata jelentkezett a nyilvánosság előtt. A két hölgy az Index.hu-nak mesélte el – egyelőre névtelenül – zaklattatása történetét.

Egyikük frissen végzett színházi szakemberként – nem színészként – került 2012-ben a Vígszínházhoz. Az irodában kezdtek dolgozni Martonnal, aki először különös történetekkel bombázta, majd tapogatni kezdte, combját, mellét fogdosta. Később a próbákon is folytatódott a tapizás, a hölgy hiába menekült, Marton követte. Többször próbálta szóvá tenni a dolgot, de hallgatásra intették. Marton több külföldi közös munkára is hívta, egy alkalommal felajánlott egy látogatást is egy angliai szexklubba.

A másik áldozat 17 éves volt, amikor színházrajongó gimnazistaként Marton meginvitálta egy próbára. A forgatókönyv nála is ismerős volt, a sötét nézőtéren Marton a combját simogatta, a kezét megfogta, és a saját combjára húzta, később a lába közé nyúlt. 

A lány végül lemondott a próbanézésről.

Kapcsolódó jegyzetünket itt találja.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek