Celeb

Nagy Feró: Tudom, ki terjesztette rólunk a csirkedarálást

Fái

Létrehozva: 2017.08.08.

A Beatrice frontembere pontosan tudja, hogy ki terjesztette róluk azt a gusztustalan rémtörténetet, hogy kisállatokat kínoznak a koncertjeiken.

A vihar miatt elmaradt az ős Beatrice zenekar koncertje vasárnap a volt Ifiparkban a mostani Várkert Bazárban. Nagy Feróban ez rossz emlékeket ébresztett, a rendszerváltás előtti időket idézte.

– Ez egy Ricse-történet – magyarázza Feró. – Amikor szóltak, hogy elmarad a buli, az csúszott ki a számon: már megint? Átok sújtja az Ifjúsági Parkot? Ilyen 1978–81 közt ezerszer megtörtént. Szóltak, hogy elmarad a koncert, mert technikai problémák vannak. Tudtuk, a technikai ok azt jelenti, hogy engedi-e a rendőrség vagy sem. Mi most az eső ellenére megcsináltuk volna a bulit, de az jogos, hogy a közönséget nem lehet veszélyeztetni. Beletörődtünk, de az első gondolatom akkor is az volt, hogy már megint betiltottak!?

Életműkoncert

Az elmaradt ifiparkos koncertet szeptember 24-én pótolja a Beatrice. Bejelentették azt is, hogy 2018. április 7-én az Arénában a negyvenéves fennállását ünnepli a zenekar egy háromórás Nagy Feró életműkoncert keretében.

– Ha életműkoncertről hallunk, arra gondolunk, hogy ennek annyi, kitolják a tepsin, neki vége – röhögi el magát Feró. – Nem így van! Lesznek vendégek is, többek közt Pásztor Anna, Mező Misi, Varga Miki és Kalapács Józsi.

A zenekar tagjai állítják, hogy soha még egy icipici csirkét sem daráltak le, de azoknak, akik abban az időben ezt a történetet hallották, ezt nehéz elhinni. A sztori makacsul tartja magát.

– Egyszer megérkeztünk egy vidéki művelődési házba, amely akkor a tanács, a mostani polgármesteri hivatal alá tartozott. Az engedélyt úgy kapták meg a művházasok, hogy összefogták a papírokat, így az illetékesek észre sem vették, hogy aláírták. Szóval, megérkeztünk a művházba, ahol az igazgató azzal fogadott: „Kedves művész úr, csak egy kérésünk lenne, a csirkés dolgot hagyják ki”. Akkor hallottam erről először, azt sem tudtam, miről beszél. Milyen csirkés dolgot? „Maguk élő kiscsirkét darálnak a színpadon.” Micsoda? Mi a csirkékkel is humánusak vagyunk! Semmi közünk az erőszakhoz, gyilkoláshoz. Egyet ígérhetek, ez nem lesz! Később kiderült, hogy ez a rémtörténet Erdős Pétertől (a magyar popzenei világ irányítója a Kádár-rendszer alatt – a szerk.) származott.

Egy péntek esténként leadott televíziós vitaműsorban az volt a téma, hogy kell-e nekünk Beatrice, ha itt az Omega?

– Az Omegát sem szerették, de minket egyenesen állatoknak tartottak – folytatja Feró. – A műsorban szólalt meg Erdős, hogy ő nem kedveli az olyan zenekarokat, mint a Beatrice. Azt mondta: képzelje el a kedves néző, ha egy ilyen zenekar – nem mondta ki, hogy a Beatrice, hanem egy ilyen punkzenekar – élő kiscsirkét tesz a darálóba, és a fehér ingen vörös vér folyik. Ezt a tévénéző komolyan vette. Milyen fehér ing? Mi bőrcuccban vagyunk! Hiába nem vettük komolyan, ez így maradt, és ezerszer kellett cáfolni.

Ennek ellenére Feróék beálltak volna a sorba, hogy ne legyen tiltás, rendőrség, hogy eljussanak a közönségükhöz.

– 1978-ban jelentkeztünk Erdős Péternél, hogy szeretnénk lemezt kiadni. Beadtunk egy nagylemeznyi anyagot. Mire ő: „Hát gyerekek, ez nem...  Nagyon erőszakos, olyan vávává! Ott a Piramis, az legalább hallgat rám. Hozzatok másik anyagot.” Egy hét múlva vittük a következő nagylemeznyit, de feleslegesen. Egyértelmű volt, hogy nem akar minket. Aztán 1989-ben, amikor ő már senki volt, Erdős doktor egy tévéműsorban azt mondta: „Ha tehetném, Nagy Ferónak a mai napig nem lenne lemeze”. Rosszul esett, mert sokszor találkoztunk, mindig barátként viselkedett, ezt sosem mondta meg.

Coopert is vádolták

A Feróról terjesztett sztori vándormotívum a rocktörténetben, először Alice Cooperről írták le – szintén alaptalanul. Az 1969-es Torontói Rockfesztiválon egy csirke tévedt a színpadra. Az énekes a közönség közé hajította, amely pillanatok alatt darabokra tépte. Másnap az jelent meg a lapokban, hogy Cooper ledarálta a baromfit. Bár hazugság volt, ez tette híressé a horrorrock klasszikusát.

Ozzy Osbourne viszont valóban vérengzett. A felesége, Sharon fehér galambot vitt Ozzynak egy sajtótájékoztatóra, annak jelképeként, hogy ura megszelídült. A rocker nem értett ezzel egyet, ezért az újság­írók elôtt leharapta a madár fejét. 

Néhány évvel később koncert közben egy denevér fejét is leharapta, de nem szándékosan. Azt hitte, hogy gumidenevért dobott fel egy rajongója. Tévedett.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek