Celeb

Feledy Péter: Déri János halála megpecsételte az Ablak sorsát

T. A.

Létrehozva: 2017.08.20.

Közel két évtizeden keresztül ültette nézők millióit a  tévékészülék elé  az Ablak című, „hivatalos” alcíme szerint  közéleti szolgáltatóműsor. Az 1981-ben indult Ablak eleinte minden második, később minden pénteken jelentkezett. A műsor sikerét kiváló szakemberek garantálták, elég csak Wisinger Istvánt, Horvát Jánost, Király Zoltánt, Dombóvári Gábort, Nagy Györgyöt, Déri Jánost, Kovalik Károlyt, Bálint Györgyöt, Feledy Pétert említenünk.

– Honfitársaink között a civil kurázsit, a polgári öntudatot próbáltuk ébresztgetni: merjenek vitatkozni, ellentmondani. Sok esetben áttételesen politikaközeli témákat dolgoztunk fel, szimbolikus körítéssel, olyan módon, hogy egyértelműen voltunk kétértelműek. Ebből meglehetősen sok esetben támadtak konfliktusaink – nosztalgiázik velünk Feledy Péter, a műsor korábbi műsorvezetője, szerkesztője.

Szükségünk is van Feledy emlékezetére, mert finoman szólva is szegényes az internet tudástára az Ablakról. Nincs Wikipedia-szócikke sem, és alig néhány videó érhető el a több száz adás közül.

– A díszletet, amely egy szerkesztőséget próbált megjeleníteni, Horváth Ádám találta ki. A cím Kovalik Károly ötlete volt. Az előkészületek során az alapítók meglátogatták az éppen kórházban fekvő Kovalikot, és a műsor címe is szóba került. Ő sétálgatott a szobában, majd a fejéhez kapott: legyen Ablak! Azon ki lehet kinézni, benézni, kinyitni, becsukni, a szellőztetéshez nélkülözhetetlen, és néha be is törhet. Az Ablak élő, nem zakós, nyakkendős műsor volt. Adásmenete és nem forgatókönyve volt. Ez lehetőséget adott az improvizálásra – mondja Feledy, majd folytatja. – Sokat számított Déri János és Nagy György fanyar, pikírt, esetenként kemény humora. 

Érdekesség

Feledy megfejtette a rejtélyt, miért található csak kevés felvétel a neten az Ablakról.

– Akkoriban nem minden élő adást rögzített az MTV. A VHS-korszak beköszöntével a szerkesztőség magának rögzítette az adásokat, ezek elvileg az MTVA archívumában vannak.

Feledy azt mondja, szerinte a műsor az 1980-as években, valamint a rendszerváltozás utáni egy-két évben élte fénykorát, majd az adásidő változtatásával, valamint Déri János halálával és más kulcsemberek távozásával megpecsételődött a sorsa. Végül 2000-ben szűnt meg. A közszolgálati televízió még megpróbálta újraéleszteni, de az új műsor már csak a nevében hasonlított ikonikus elődjére. Az az Ablak örökre bezárult, amelyben az összeszokott, pro­fi tévésekből álló stáb leoltot­ta maga mögött a stúdiólámpákat.

– Napjaink megmondóembere, Puzsér Róbert a Kádár-korszak egyik legkártékonyabb műsorának minősítette az Ablakot. Számomra ez annyit jelent, hogy sem a műsort, sem az 1980-as évek Magyarországát nem ismeri – zárja a beszélgetést Feledy.

Vérbeli szolgáltatóműsor volt

Az Ablak témái és azok feldolgozási módjai rendkívül változatosak voltak. 

A mindennapi élet kisebb-nagyobb konfliktusaira próbált megoldásokat kínálni, kiemelten fontosnak tartotta a vidéki Magyarország bonyolult helyzetének, konfliktusainak bemutatását, különböző – jogi, kertészeti, egészségügyi, meteorológiai – szolgáltatásokkal kiegészítve. A kitaláló csapat tagjai között olyan neveket találunk, mint Horváth Ádám rendező, Kovalik Károly műsorvezető, Peták István és Sárközi Erika szerkesztő.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17007635_auto_resized.png
origo.hu

Fontos bejelentést tett a NAV, rengeteg adózót érint

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25527_resized.jpg?avcount=1709312726
origo.hu

Itt az ukrán fenyegetés: megszállják Magyarországot!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16999581_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Olaszországban mindenki arról beszél, miért nyert Magyarország

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17007026_auto_resized.jpg
ripost.hu

Hatalmasat nyert a lottón egy anyuka: alattomos trükköt vetett be hozzá

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17006868_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Toronymagas a kormánypártok fölénye a legújabb közvélemény-kutatás szerint

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25523_resized.jpg?avcount=1709312726
origo.hu

Észbontóan dögös képek készültek Palvin Barbiról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17005803_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mi legyen az ebéd hétvégén? 13 bevált recept szombat-vasárnapra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17006311_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Dárdai nélkül nehezebb, erre készülnek a Herthánál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25467_resized.jpg?avcount=1709312726
life.hu

A stressztől is felborulhat a menstruációs ciklusod ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25394_resized.jpg?avcount=1709312726
she.life.hu

Így szüntette meg a cikluszavaromat a barátcserje ( hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/FwzNrfiJ4e9JHz1lsZdm2hoO8KMQO5e5mfSZba7HVSI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZmNTAzMTRhZmY0ZjRiYmRiNWU0MDk3NjkyNmFlMDRh.jpg
Életút

"Nem tartom szerencsésnek" – számmisztikus leplezte le Kulcsár Edina és G.w.M születendő gyermekének sorsát

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/l9JB71srBQTnIeE2uYI66z3vrHY1tqXhU_cry0f_6XI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2JlYzIxNmVlM2M4OTQ2N2RiOTgxMDFmMTE0ZGVkYWNj.jpg
Vita

„Mokkát soha nem nézek, főleg hogyha benne vagy” – Megfagyott a levegő a TV2 stúdiójában, keményen beszóltak Istenes Lászlónak – Videó