Celeb

Sorozat-retro: Artúrék nudistastrandon dobták le az angyalbőrt

Bors

Létrehozva: 2017.06.11.

„Angyalbőrben minden kicsit más” – dúdolta több százezer tévénéző a kilencvenes évek elején, amikor felhangzott a vasbogdányi laktanya szakaszának mindennapjait bemutató sorozat, az Angyalbőrben főcímdala. Usztics Mátyás, Szerednyey Béla, Bárdy György, Juhász Illés, Görög László, Kálid Artúr – csak hogy néhány név a színészek közül, akik játékukkal hozzájárultak a produkció sikeréhez. A 13 részes vígjátéksorozatot a rendszerváltás környékén forgatták, de a korabeli szocialista kultúrpolitika irányítói betiltották, így csak a rendszerváltás után kerülhetett képernyőre. 

Gát György producer és Szurdi Miklós rendező nem találta elég nehéznek a forgatás egyik helyszínét adó csobánkai laktanya gyakorlóterét, így azt amerikai mintára átalakíttatták, és sokáig úgy is maradt. Kálid Artúr karrierjének hatalmas lökést adott Pós szerepe. Akkoriban még kötelező volt a férfiaknak a sorkatonai szolgálat, Artúr pedig a forgatás ideje alatt épp azt töltötte, így neki különösen emlékezetes maradt az Angyalbőrben forgatása.

– Rengeteget acélosodtunk. Naphosszat kúsztunk, másztunk, nemritkán napi 12 órán keresztül dolgoztunk, a nyelvünk szinte kilógott a munkától – nosztalgiázik velünk a színész, aki nem igazán örült neki, amikor kiderült, hogy a Színművészeti Főiskola helyett katonáskodnia kell, de nem tudott mit tenni. Végül jól sült el a dolog, mert elengedték a Ki mit tud? című vetélkedőre is (ahol egyenruhájában szerepelt), majd jött a sorozat. – Be voltam rezelve a neves kollégáktól, de ők szeretettel vettek körül. Mindennek a motorja Usztics Má­tyás volt. 

Munka közben nevetésből sem volt hiány. Kálid Artúrtól egy eddig soha nem hallott humorbonbont is megtudtunk.

– Az egyik epizódban nudis­ta­strandon forgattunk. Mindenkinek jutott egy barátnő, rejtegettük magunkat, hogy miért, azt az olvasók fantáziájára bízom… Csatát nyertünk, amikor azt kértük, kapjunk emelt gázsit azokra a na­pokra. Végül ezer forintra emelték a napidíjunkat, ami akkoriban nagyon sok pénz volt, és akkor már kifejezetten akartuk, hogy minél többet forgassunk ott, ezért néha szándékosan el­rontottuk a szöveget... – nevetett Artúr.

Érdekességek

A filmesszakmában mindenki tudta, kivéve a fiatal színészeket, hogy Gát György nehéz ember, szeret kiabálni munka közben, így a forgatások elején volt egy kis riadalom, de hamar rájöttek, nem kell félni a producertől, és onnantól kezdve, jó hangulatban, vidáman dolgozott a csapat.

A sorozat zenéjét az R-Go és a Moho Sapiens együttes játszotta.

A laktanya belső felvételei a Budaörsi Repülőtér közvetlen szomszédságában lévő, mára bezárt Vasvári Pál laktanyában voltak. Ennek helyén ma ipartelep működik.

Vasbogdány kitalált település. A városi jeleneteknek Zsámbék adott otthont.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek