Celeb

Időhúzás: lepasszolta a Gobbi-villát a Pesti Magyar Színház

F. Zs.

2017. április 13. csütörtök 05:30

<p>Tavaly ősszel még felújítást ígértek, mára kiderült: továbbpasszolták a gazdagabb színháznak az örökséget. Bár egyszerű ügyletnek tűnik, biztosan nem lesz egyhamar megoldás, a Nemzeti most rá sem ér ezzel foglalkozni.</p>

Forrás: Móricz István, Fortepan

Hónapok telhetnek el, mire tisztázódik a visegrádi in­gatlan tulajdonjoga, addig vi­szont csendben tovább rohad az ország egyik fontos kulturális öröksége, Gobbi Hilda egykori nyaralója, a híres Patkó-villa. Tudni kell, a házba a művésznő beépíttette a lebontott Nemzeti Színház tégláit.

A kertben katonás rendben állnak a lemetszett ágak, a kerítésről is levágták a burjánzó zöldet, pont úgy fest a visegrádi ház portája, mintha laknának benne. A Patkó-villa – ahol a múlt kedden jártunk – azonban lakatlan, Gobbi Hilda halála óta egy gondnokon kívül senki sem nyitja ki a cirádás vaskaput. Pedig fél évvel ezelőtt ígéretet kaptunk arra, hogy tavasszal felújítják a felbecsülhetetlen ér­tékű emlékhelyet. 

A Bors munkatársa tavaly szeptemberben járt arra először, a Kossuth-díjas művésznő egyik közeli ismerőse hívta fel a figyelmünket arra, hogy a ház és a berendezése lassan az enyészeté lesz, mert senki sem költ az állagmegőrzésre. 

Az ingatlan tulajdonosa és fenntartója a Pesti Ma­gyar Színház. Zalán János direktorral fél évvel ezelőtt már beszéltünk, akkor azt mondta: a ház felújításra szorul, szándék és elhatározás van a színház részéről, hogy tavaszra ez elkészüljön. 

A napokban ismét ki­mentünk, hogy megnézzük, elkezdődtek-e már a felújítási munkálatok, de erre utaló jeleket sajnos nem láttunk.

A Nemzetire hagyta

Gobbi 1988. július 13-i halála előtt úgy végrendelkezett, hogy a vagyonát – tekintve, hogy nem volt családja – a színházi szakmára hagyja.

A budapesti Orsó utcai ingatlanja árából alapított egy művészeti elismerést, az Aase-díjat, amelyet a legjobb színházi epizódszereplőknek ítéltek oda, a maradék pénzét színészek segélyezésére fordították.

A visegrádi nyaralót, az úgynevezett Patkó-villát pedig a hazai színházi szakmának adományozta, hogy alkotóház legyen belőle.

Felhívtuk a Pesti Ma­gyar Színházat, hogy mikor kezdenek a munkások, azonban meglepő választ kaptunk: 

– Színházunk kezdeményezte, hogy vegye át az üzemeltetést a Nemzeti Színház, amire tulajdonképpen hagyta az ingatlant Gobbi Hilda – mondja a Pesti Magyar sajtósa. – Azért volt erre szükség, mert ők egészen más léptékű büdzsével dolgoznak, mint egy kis színház, nekik lesz pénzük arra, hogy karbantartsák. 

A Nemzeti Színház sajtóosztályát három napon át kerestük.  A teátrum kommunikátorai kérdésünkre, hogy ki felel Gobbi Hilda örökségének megőrzéséért, mindössze annyit válaszoltak: 

„Folynak az ügyben a tárgyalások. A végeredményről majd beszámolunk.”

További cikkek

Botrány

Csuti Kulcsár Edináról vallott: Soha nem tudtam volna olyat csinálni, amit ő

Gyász

Kiderült, így tervezik Damu Roland temetését

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 27.: a Rák angyalként segít mindenkin, a Vízöntő megmutatja érzéseit

metropol.hu

Brutális hózápor csap le az országra, de van még egy rossz hírünk

origo.hu

Ilyen lesz Guillermo del Toro Pinokkió-filmje - videó

vg.hu

Jótékonykodásra is fordít vagyonából Rihanna, a világ leggazdagabb énekesnője

szon.hu

"Remélem, a családja nem nézi most..." - Patrik kifecsegte, hogy jöttek össze Dorcival!

origo.hu

Így követnék a reklámcégek az interneten

origo.hu

Régiós versenyfutás zajlik a Kínából visszatelepülő gyártóbázisokért

life.hu

Csollány Szilveszter kifutott az időből: ez a beavatkozás megmenthette volna az életét

kemma.hu

Tűz miatt kiürítettek egy komáromi gyárat: 6 embert szállítottak kórházba

origo.hu

Drónnal figyelték a forgalmat az egri rendőrök, alig hitték el, amit egy körforgalomnál láttak - videó

origo.hu

Indulhat a Petőfi-film és a vízilabda bajnokainkat bemutató film