Celeb

Négyévesen már olvasott Deák Kristóf

Fái

Létrehozva: 2017.03.01.

Pedagóguscsaládba született új Oscar-díjasunk, aki addig is dolgozott új filmjén, amíg Los Angelesben a Filmakadémia díjátadójára várt.

Szédületesen pörög Deák Kristóf élete, aludni sincs ideje, egyik partiból viszik a másikba, és egyik interjút adja a másik után. A Mindenki című díjnyertes rövidfilm rendező-forgatókönyvírójának ebben az őrületben is maradt ideje felköszönteni szülinapos édesapját.

– És nekem is írt, hogy szeret, puszil – meséli az édesanyja, Enikő. – De úgy igazán még nem tudtunk beszélni vele, majd ha hazajön. Várja Bori is, Kristóf húga, aki látványtervező asszisztensként vett részt a Mindenkiben.

– A Paramount Channelen megy majd az Eszméletlen című tízrészes minisorozata – meséli Bori.

– Abban például rajzolnom kellett neki egy elrontott tetoválást. Miután kiment Los Angelesbe az Oscar-díjátadóra, még ott kint befejezett egy részt. Amikor a Mindenkit forgattuk, láttam, hogy a szereplő gyerekek azonnal megkedvelték. Úgy játszott velük, mint velem régen, amikor még kicsi voltam. Elmentünk a Brassó Utcai Általános Iskolába, ahová Kristóf járt, és amely a külső jelenetekben szerepel a filmben. Szerette volna, ha az egész ott játszódik, de nem lehetett, mert bár az épület 1953-ban épült, azóta felújították. A műanyag nyílászárók például nem passzoltak volna a kilencvenes évekhez. A filmben szereplő osztálytermet Bori segített korhűen berendezni.

Virrasztott az igazgató

A Brassó Utcai Általános Iskola igazgatója büszke arra, hogy tanította Deák Kristófot. – Kristóf Varga Ferenc tanár úr videó­stúdiójából indult. Most keressük az archívumból a filmjeit – mondta Tasnádi András igazgató. – Még az Apáczai gimnáziumból is visszajárt hozzánk forgatni. Mi is fent voltunk éjjel, hogy megnézzük a díjkiosztót, szorítottunk neki. Amikor átvette az Oscart, azt mondta, úgy kell nevelni a gyerekeket, hogy büszkék lehessünk rájuk. Mi így neveljük, és büszkék vagyunk rá, hogy tovább vitte az elveinket. Nálunk végzett többek közt, Tasnádi Szandra szobrászművész és Radnóti Róza zongoraművész is.

– Adott a részletekre, nagyon igényes – magyarázza Enikő, hozzátéve, hogy a Mindenki egy svéd történet, amit egy londoni szobatársa mesélt Kristófnak, a kórusvezető tanár személyisége mégis köthető valakihez az alsó tagozatból.

– Volt ott egy furcsa karakterű tanító néni, aki nagyon kedvesnek látszott, de belül vérfagyasztóan hideg volt. Kristófnak szerencséje volt, az ő tanítója, Márti néni jó természetű, humoros angyal. Imádtam, hogy ő volt mindhárom gyerekünk elsős-másodikos tanító nénije. Kristóf pedagóguscsaládba született, a nagymamái is azok, és én is tanár vagyok. Mindig nagyon jól tanult, jó gyerek volt. Emlékszem, már négyévesen olvasott. Az óvodában már mesét olvasott a többi gyereknek.

– Áldott jó gyerek volt, és most is az – veszi át a szót az édesapa, Csaba. – Amikor öröm­apa voltam az esküvőjén, a beszédemben szerettem volna valamilyen csibészségét felidézni, de nem tudtam. Nem volt. A díjátadón a producer, Ud­var­dy Anna és a tanárnőt játszó Sza­mosi Zsófia mellett egy fekete estélyis hölgy is állt Kristóf mellett. Ő a felesége, Nina Kov, orosz balettmûvész, koreog­ráfusként vett részt a produkcióban.

– Itthon ismerkedtek meg Ninával, akinek az anyukája francia-orosz szakos tanár, az apukája orosz szobrászművész. Nina Párizsban született, kettős állampolgár. Megszerettük, kedves lány – árulta el Enikő. – Na­gyon jó lenne már látni őket!     

DiCaprio is gyanús lett

Az Oscar-díjátadók 89 éves történetében ekkora ballépés még sosem volt, mint idén: rossz címet mondtak be a legjobb film kategóriájában. A díjak kiosztásáért felelős Price Waterhouse Coopers cég nyilvános közleményben kért bocsánatot, és megkezdte az ügy kivizsgálását. Az eset mégis nyomasztja az érintett felkonferálókat. Faye Dunaway a Telegraphnak azt mondta: – Ez nem Warren Beatty hibája – szögezte le. – De minden olyan gyorsan történt, még nem tudok róla beszélni. Mindeközben Leonardo DiCapriót is meggyanúsították: ő volt ugyanis, aki a legjobb színésznőnek járó szobrot átadta Emma Stone-nak, majd egy piros borítékkal a kezében lesétált a pódiumról. Nem kizárt, hogy ez a boríték került valahogy ismét Warren Beatty kezébe, amikor arra készült, hogy az est fénypontjaként kihirdesse a kategória győztesét.

Magyar ­­­Oscar-díjasok

1978 – Zsigmond Vilmos, Spielberg a Harmadik típusú találkozások című film fényképezéséért.
1981 – A legjobb animációs rövidfilm kategóriájában A légy című rövidfilm nyert, amit Rofusz Ferenc rendezett. Ez volt az első magyar film, amely Oscart nyert.
1982 – Szabó István Mephisto című filmje a legjobb külföldi film kategóriában lett a legjobb.
2016 – Nemes Jeles László Saul fia című filmje tavaly a legjobb idegen nyelvű film díját kapta.
2017 – Deák Kristóf Mindenki című filmje a legjobb járó Oscar-díjat nyerte el.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek