Celeb

Szörényiről és Bródyról jelentett a CIA

K. B., BLN

2017. február 6. hétfő 04:10

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos jelentései között szerepel a Szörényi–Bródy szerzőpáros neve is. A CIA az István, a király rockoperát veszélyesnek tartotta.

Elképesztő dolgokra jutott ideje az amerikai hírszerzésnek. Egy 1985-ös jelentésük részletesen foglalkozik a magyarországi belső politikai folyamatokkal.

Célkeresztben az opera

A Kádár-rendszer iránti növekvő elégedetlenséggel kapcsolatban megállapítják: terjedőben a nacio­nalizmus, népszerűek a túlfűtötten hazafias eszmék, megjegyzik, számtalan filmet, könyvet és dalt inspirált ez az érzet. Döbbenetes módon a CIA az István, a királyt találta a legszemléletesebb példának, mint „a populáris nacionalizmus egyik legerősebb lenyomatát”, szerintük a rockopera hatalmas sikere és népszerűsége bizonyítja a minden korábbinál erősebb idegenellenességet.

Kádár János nehéz eset

A 13 oldalas jelentés a szerzőket, Szörényi Leventét és Bródy Jánost is név szerint említi. Elismerik, „impresszív művészi munka”, és hogy István a legnépszerűbb magyar történelmi hős. De utalnak egyes elemzésekre, amik szerint a darabban Istvánt „nem nehéz behelyettesíteni Kádár Jánossal, a megjelenített kereszténységet pedig a marxizmussal”. A dologról a Bors megkérdezte Szörényi Leventét, akit mindez egyáltalán nem lepett meg.

El akarták adni

– A történelemtanárom egyszer váratlanul kirohant az osztályteremből, azt kiabálva, ő nem tanítja ezt a sok hazugságot. Persze amúgy is tudtuk, nem kell mindent elhinni – kezdte a Borsnak Szörényi. A zeneszerző szerint a fenti összehasonlítást is a kommunisták találták ki a maguk megnyugtatására, hogy jó szívvel elviseljék és engedélyezzék a bemutatót.

– Ezt már akkor tudni lehetett, az akkori politika nagyon odafigyelt az ilyesmire. A rockopera tömegeket mozgatott meg, ők meg így kezelték a helyzetet. Belemagyarázták, hogy Kádár János egyenlő Istvánnal, a jövőbe látó és Koppány pedig a „maradi” Nagy Imre. Ha ez járt volna a fejünkben, meg sem születik a darab! Egyébként titkosszolgálati iratokból az is kiderül, hogy szerettem volna eladni a művet Amerikában. Bár el tudtam volna! – viccelődött a legendás zeneszerző a CIA-jelentés kapcsán.      

További cikkek

Fájdalom

Babicsek Bernát édesanyja: Naponta visszajárunk a házba, ahol a fiam meghalt

Fájdalom

Könnyekben tört ki Babicsek Bernát édesanyja, ezt mondta a tragédia után

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Csodálatos volt Budapesten játszani, elképesztő az aréna – Sagosen

ripost.hu

Megunta a titkolózást: Bevallotta, kit szeret Tóth Dávid exe

vg.hu

Már egy ideje terjedt a koronavírus, mire észrevettük

kemma.hu

Eltűnt tanár holttestét találták meg a síkvölgyi tóban

vg.hu

Ezt a kávét ne fogyassza, visszahívta a gyártó

sport.mandiner.hu

Dánia ráfizetett a „sunnyogásra”: Svédország-Spanyolország lesz az Eb- döntőben!

borsonline.hu

Bikiniben pózolt Juli, véletlenül kilátszódott a micsodájának a széle

origo.hu

Szenzáció a kézi Eb-n: kiesett a világbajnok

origo.hu

Riasztott az Aldi, fémdarabok lehetnek ebben a kávéban