Celeb

Verebély Iván: Nagy hátránnyal indultam az életben

Fái

2016. október 9. vasárnap 16:00

Még 79 évesen is színpadon áll, és besöpri a sikert. Mert sikere, az van, és számos betegsége, de az a világot jelentő deszkákon egyáltalán nem számít. Neki legalábbis nem.

Verebély Iván örül, mert meghosszabbították a mozgássérült igazolványát. Kétségtelen tény, ma már nem mozog olyan fürgén, mint táncos-ko­mikus korában.

– Cukorbetegségből adódó neuropathiám van és érszűkületem, de azért meghatott, hogy újra megkaptam az engedélyt – meséli vidáman Iván. – Bizonytalan a járásom, ezért is támaszkodom egy táncos kollégámra, amikor a My Fair Ladyben királynőként levonulok a lépcsőn. Majd felidézi, hogy miért indult jelentős hátránnyal a többiekhez képest már gyerekkorában.

– Tizennyolc éves koromban kaptam először félcipőt, addig magasszárút hordtam, mert lúdtalpam volt – meséli, majd legyint, és hozzáteszi: – De ez a legkevesebb. Nagy hátránnyal indultam az életben. A háború után gyakori volt a hilus folyamat, ez a tüdő egy bizonyos betegsége. Ezt elkaptam én is, és két évet feküdtem a Révész Margit Szanatóriumban kilenc-tízévesen. Néhány esztendő múlva reumás láz miatt lett szívizomgyulladásom, akkor három hónapot feküdtem kórházban.

– Hosszú évekig kímélő életmódot folytattam, nem volt szabad megfáznom, nem ihattam hideget, felmentést kaptam tornából. Aztán mononukleózisom lett, begyulladtak a mirigyeim, megint hosszú heteket töltöttem kórházban. Akkor éppen első éves voltam a színművészeti főiskolán. Miután lediplomáztam, Miskolcra kerültem. 1961. november hetedikén volt a Luxemburg grófja premierje, amiben Armand Brissard zeneszerzőt játszottam. Nagyzenekar, szubrett… gimbelem-gombolom, alig vártam! Erre negyvenfokos lázam lett. Az előadás nem maradhatott el. Négy előadást játszottam végig, táncoltam, énekeltem. Vírusos szepszis lett a vége, három és fél hónapig feküdtem a belklinikán.

Iván nagy álma volt, hogy karmester legyen, de ezt a tervét is az állandó betegeskedés húzta keresztül. – De azóta is vezénylek. Kínai evőpálcikával Beethowent,  Schubertet és Mozartot. Egész nap komolyzenét hallgatok – meséli. – De persze nekem a táncos-komikusság volt a mindenem. Most, életem fináléjában olyan igazgatóm van, aki szakmailag és emberileg is ötös fölé. Egy szavam nem lehet! Gondoltam volna, hogy ilyen egészségügyi háttérrel még 79 évesen is színpadon leszek? – kicsit elgondolkodik, majd huncut mosollyal folytatja: – Azt nem gondoltam, hogy királynőt fogok játszani. Ez nekem külön jutalomjáték!   

További cikkek

Válás

Exkluzív: Megszólalt Csuti, ezt árulta el Kulcsár Edina párjáról

Új szerelem

Tiszta vizet öntött a pohárba Kulcsár Edina: megmutatta új szerelmét

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Filléres trükk a lakásban, erre is használhatod a szódabikarbónát

origo.hu

Egy különös nő, aki az egyik férfiből kisfiút csinál, a másikat a halálba kergeti

hirtv.hu

A határvédők életére törnek az embercsempészek

vaol.hu

Rálőttek egy határőrre Szentpéterfánál, a TEK is kivonult a helyszínre - frissítve, fotók

origo.hu

Újabb szolgáltatás tette ki a szexmunkások szűrét

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Szijjártó Péter és Kocsis Máté is reagált a maszkhasználattal kapcsolatos szlovákiai híresztelésre

origo.hu

Mintegy tízezer cég választotta az év végi hajrában a kivát

astronet.hu

Lezárást és új kezdeteket hoz a Rák telihold a héten

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: győzött Izland – így juthatnak tovább a mieink

life.hu

Szinte biztos, hogy elkapjuk a koronavírust, ha ebbe a helyzetbe kerülünk

origo.hu

Nézze meg az elmúlt hét legérdekesebb képeit!