Celeb

Nagy Feró: Az összes nőt meg fogják erőszakolni

Fái

2016. augusztus 22. hétfő 05:00

Forrás: Fórika Attila

„Utálom az egész XX. századot!” – erről szól a Nemzet csótánya szerint az a dal, ami miatt a Kolozs megyei rendőrség hivatalból vizsgálatot indított Nagy Feró és a Beatrice kedd este a Kolozsvári Magyar Napokon adott koncertje miatt. A román média ugyanis úgy értelmezte: az együttes XX. század című dala kedvező fényben tünteti fel Sztálint, Adolf Hitlert és az Iszlám Állam terrorszervezetet.

Nem a dal szövegével volt baj, hanem az alatta bejátszott archív videofelvételekkel, amelyeken többek között Sztálin és Hitler is látható volt. A koncertről a román közszolgálati televízió is beszámolt: vitatottnak és revizio­nistának nevezte a magyar együttest. A tudósításban leadtak egy koncertrészletet, amiben Feró azt énekelte:  „csak azért is lesz, Kolozsváros ismét magyar város lesz”.

Csípős

Ha a közönséges csótány az atomkatasztrófát is túléli, akkor a Nemzet Csótányának pláne nem kellene semmitől sem paráznia. Ocskó Zsolt

– Ezen megdöbbentem – mondta Feró, akit Erdélyben sikerült utolérnünk.

– És nem csak azért, mert félreértelmezték a dalunkat, de az a dal el sem hangzott ott. A YouTube-on van fent egy váci kocsmában adott bulink, az egy magyar házibuli volt, és azt vágták be. Erről szó sem volt a Kolozsvári Napokon. Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok – Erdély egyik legnagyobb nyári fesztiválja – főszervezője is megerősítette: ez a szám nem hangzott el a koncerten, ezért az egész ügyet a rendezvénnyel szembeni támadásként értékelte.

– Ez politika, talán az nem tetszik nekik, hogy aznap annyi magyar összejött – folytatja Feró. – Pedig románul köszöntöttem őket, és úgy is búcsúztam el. A XX. században azt éneklem, hogy: Horthy jött fehér lovon, Sztálin vágtatott harckocsikon, Hitler hozta a csodafegyvert, zsebre vágott minket a történelem – dúdolja Feró azt a részt, amihez az inkriminált képeket vetítik.

– Húsz éve játsszuk, a 80-as évek végén írtam. Hol volt akkor még Iszlám Állam terrorszervezet? Az is elhangzott, hogy: magyar vagyok, magyarnak születtem. Még mondtam is, milyen jó, hogy ezt Kolozsváron magyarul énekelhetem. Ezt románul is megköszöntem. Nem ellenük szólt! Dehogy! Szeretünk itt lenni, évente tízszer is fellépünk. Ettől még a rendőrségi vizsgálat meglesz. Az utóbbi tíz évben semmi irredenta dolgot nem csináltam. Tudjuk, hová léptünk be!

A Beatrice frontembere a Ko­lozsvári Rádiónak, a Kolozsvári Magyar Napok alkalmából adott interjújában is a barátkozást erőltette a kelet-európai népek közt, mivel jönnek a migránsok. Azt hittük, ez az idegengyűlölet is csak durva félreértés, de nem.

– Ezt tényleg mondtam és tartom is. A törökök is itt voltak, és tönkretették a hazánkat. Ha már jönnek a migránsok, ne vigyenek, hanem hozzanak. Ezer százalék, hogy az összes nőt meg fogják erőszakolni. Azért jöttek, hogy elfoglalják ezt a földet, nem azért, hogy dolgozzanak. Nem hiszem, hogy a gyerekeimet, az unokáimat ki merem majd engedni az utcára. Szeretném a saját érdekeimet képviselni. Én nem hívtam őket, hogy itt mecsetet építsenek. De jönnek és követelőznek. Jönnek, átvágják a kerítést, betörik a kapukat. Ne itt harcoljanak, ne engem irtsanak ki! Menjenek haza, és ott harcoljanak a saját szabadságukért. Az egyéni érdekeimet képviselem, nem vagyok mingránspárti.   

Hivatalból eljárnak

Carmen Jucan, a Kolozs megyei rendőrség szóvivője pénteken az Adevarul című napilapnak elmondta: hivatalból indítottak eljárást, amelynek során egy ügyész és egy rendőr vizsgálja, hogy a koncerten elhangzottak kimerítik-e a fasiszta, rasszista, idegengyűlölő jelképek használatát, valamint háborús bűnösök emlékének ápolását tiltó, sürgősségi kormányrendeletben megállapított bűncselekményeket.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bajban a NASA és egyelőre tehetetlenek

origo.hu

Kollégáját akarta kimenteni a Dunából a vízbe fulladt kutyakiképző - videó

metropol.hu

Szívszorító: halála előtt a kollégáján akart segíteni az elmerült kutyakiképző

vg.hu

Hatalmas lyukkal az oldalán repült 14 órát az Emirates egyik gépe

metropol.hu

„50 kapszulát kellett 5 nap alatt bevennem!” – Vitray Tamás egészségi állapotáról vallott

origo.hu

Botrány Hollywoodban! Utcai verekedésbe keveredett a híres színésznő (Videó)

travelo.hu

Eldugott török kert épült a budai várnegyedben

life.hu

Cikluszavar: ilyenkor kell orvoshoz fordulni

borsonline.hu

Még előtte állt az élet: Kalandparkban zuhant a halálba a fiatal ápolónő

mindmegette.hu

Ördög Nóra a könnyeivel küszködve állt ki a tömeg elé

További cikkek

Kapcsolat

A Bors megtudta: Ismert zenésszel jött össze Sáfrány Emese

Házi őrizet

Megtudtuk, ki fogadta be a börtönből kiengedett Fekete Dávidot