Celeb

5+1 sláger, amiről nem is sejtette, hogy Prince írta - videók

Bors

Létrehozva: 2016.04.22.

Az apró termetű sztár igen termékeny volt: így nem csak a saját neve alatt találhatunk slágereket. Jó pár dala más előadóval vált ismertté.

A csütörtökön elhunyt sztár több tucat nagylemezt jelentetett meg, és állítólag még jó pár albumnyi felvétele hevert kiadatlanul. Emellett nem fukarkodott: másoknak is írt jó pár fogós dallamot. Ezekből válogattunk.

1. Nothing Compares 2 U (Sinead O’Connor)

Alighanem az egyik legismertebb a listában. Eredetileg Prince egyik rövidebb életű projektje, a The Family funk-zenekar kedvéért írta a dalt, amit 1985-ben jelentettek meg, de nem kapott különösebb figyelmet. Végül az ír énekesnő vitte sikerre ’90-ben, amihez persze hozzájárult az is, hogy az ikonikus klipet az MTV szinte megállás nélkül játszotta.

Mivel O’Connor verziója benne van mindannyiunk közös tudatalattijában, az eredetit mutatjuk be:

2. Manic Monday (The Bangles)

Az 1986-os nyári slágert Cristopher szerzői álnév alatt jegyezte Prince. Eredetileg az Apollonia 6 lánybandának szánta a dalt, amit a rossz nyelvek szerint azért adott végül a The Banglesnek, hogy ágyba vihesse az énekes-gitáros Susanna Hoffs-t. Azt nem tudni, ez végül sikerült-e neki, ám a Manic Monday győzelmi menetelését a listákon végül maga Prince állította meg Kiss című slágerével.

3. When You Were Mine (Cyndi Lauper)

Prince 1980-as szerzeménye eredetileg saját, Dirty Mind című lemezén jelent meg - ám valószínűleg sokkal többen ismerik Cyndi Lauper 1985-ös feldolgozását, amihez (meglepő módon) új dalszöveget írt az énekesnő.

4. I Feel For You (Chaka Khan)

A dalt eredetileg Patrice Rushennek írta Prince még a hetvenes évek végén, majd saját (Prince) című albumán jelentette meg - ennek ellenére alighanem mindenkinek az R&B énekesnő Chaka Khan verziója ugrik be. Prince 1985-ben Grammy-t kapott, mint dalszerző - az ítészek szerint ez volt az év legjobb R&B felvétele.

5. How Come You Don’t Call Me (Alicia Keys)

A dalt 2001-ben adta ki bemutatkozó albumán az énekesnő - és a fiatalabb nemzedék talán nincs is vele tisztában, hogy egy feldolgozásról van szó, méghozzá olyanról, amihez többen is hozzányúltak már az elmúlt évtizedekben. Prince mág 1982-ben, az 1999 című kislemeze B-oldalán jelentette meg a balladát, amit egy évvel később Stephanie Mills dolgozott fel. A kritikusok szerint egyébként Keys verziója nem sokat tett hozzá sem az eredetihez, sem a Mills-féle verzióhoz.

+1. Love Song (Madonna és Prince)

A pop nagyasszonyának negyedik nagylemezén, a Like a Prayeren megjelentetett Love Song kissé kilóg a sorból, hiszen itt a Herceg nem csak dalszerzőként, de közreműködőként is szerepel: ennek ellenére sokan reflexből csak Madonnának tulajdonítják a dalt, ami ugyan nem lett kifejezetten nagy sláger, de mindenképp említést érdemel. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek