Celeb

NDK-s tapétát gyártottak a német kémtörténethez

K. B. V.

2016. március 13. vasárnap 16:30

Kémtörténet, szerelem, megcsalás, gyilkosság, szocialista nosztalgia, 99 Luftballons és a hidegháború mindennapjai – ez az RTL sorozata, a Volt egyszer két Németország, tele látványos jelenetekkel, korhű jelmezekkel és díszletekkel.

A nyolcrészes széria főszereplőjét, a 24 éves keletnémet Martint (Jonas Nay) nagynénje arra kényszeríti, hogy Moritz néven kémkedjen Nyugaton. Cserébe azt ígéri, elintézi, hogy a fiú nagybeteg édesanyja, aki vese­transzplantációra vár, előbb ke­rülhet a műtőasztalra. Végül az asszony Martin egyik veséjét kapja meg. A kiskatona anyja életéért kénytelen otthon hagyni szerelmét, Annettet. A Stasi tagjaként az a feladata, hogy megszerezze a NATO féltve őrzött titkait.

A sorozat által a nyolcvanas évek olyan különleges helyszíneit láthatjuk, mint például a keleti és nyugati hírszerzési központ, de beszédesek a két Berlin eltérő világát jól ér­zékeltető élelmiszerboltok is. A díszleteken egy tizenöt-húsz fős csoport dolgozott hónapokon át. A munkát alapos kutatás előzte meg, hogy a korszellemnek és az év hangulatának megfeleljen a képi világ. A tervezőknek egyedileg kellett beszerezniük, sőt sokszor legyártatniuk a kornak megfelelő tapétát, padlószőnyeget, bútorokat, járműveket, számítógépeket, a figyelmük azonban még olyan, látszólag apró részletekre is kiterjedt, mint a kilincsek vagy a tollak.

Nagy segítség volt a Stasi Múzeum, melynek falain belül több jelenetet forgattak, a készítők innen is kaptak használati tárgyakat, például több eredeti keletnémet Robotron számítógépet, amelyek ma is működnek. Az alkotók számos helyszínt meg­építettek, de a nyugatnémet Bundeswehr-laktanya helyszínei közül többet vizuális effektekkel „építettek fel”.

– A forgatás alatt rengeteget kellett futni, ugrani, lépcsőzni, három mellékszereplő is szalagszakadást szenvedett közben. Magam játszottam a verekedős jelenetekben is, amikhez egyébként kaszkadőrt akart alkalmazni a stáb. De a legnehezebb nem ez volt, hanem azok a jelenetek, amelyekben a sorozatbeli szerelmemet, Annettet kellett megcsalni. Monogám típus vagyok, ez nagyon megviselt – számolt be a forgatásról Jonas Nay, az elsőként Amerikában bemutatott sorozat főszereplője, aki 1990-ben született, így csupán hallomásból ismerheti a hidegháború korszakát. 

További cikkek

Válás

Kulcsár Edinára is lesújtott a szépségkirálynők átka

Kínos

Olyan intim videót tett közzé véletlenül Tóth Andi, hogy azonnal törölni kellett

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 23.: Aki hozzád tartozik, úgyis visszajön…

metropol.hu

Lehull a lepel, erőszakos is tud lenni II. Erzsébet királynő

origo.hu

Vasbottal akarták belőlem kiverni, hogy magyarul beszéljek

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor öttömösi disznóvágása letarolta a közösségi médiát

teol.hu

Mit tegyünk, hogy ne fagyjon be kedvenceink ivóvize?

vg.hu

Az ózonterápia is sikeres lehet a koronavírus kezelésében

boon.hu

Miskolci Tündérkert: bizonytalan, hogyan tovább

origo.hu

Itt a kézilabda Európa-bajnokság eddigi messze legnagyobb meglepetése

origo.hu

Becsüljük meg, mert ilyen vad kisautó aligha lesz többet