Celeb

Lugosi Béla fiát is Drakulának hiszik

H. Á.

2015. november 25. szerda 10:00

Lugosi Béla fia ma is Hollywoodban él és ápolja édesapja emlékét. Bela Junior azzal szokott viccelődni, hogy sokan kérik tőle: mutassa meg a fogait.

Lugosi Béla a világ leghíresebb vámpírját, Drakula grófot formálta meg 1931-ben. A szerep a mai napig világhíressé teszi őt és a családját is.

– Apám egy ikon. Az ő Drakula-megformálása lett az összes későbbi Drakula mintája – nyilatkozta a filmtett.ro-nak Lugosi Bela Jr., aki 1938-ban született, így gyerekként még láthatta apját a csúcson.

– Voltam pár forgatáson. Van például egy fotó rólam kisgyerekként az 1939-es Frankenstein fia forgatásán, amint Boris Karloff lábai között állok. Egy másik fotón négyéves vagyok, édesapámmal a Frankenstein találkozik a farkasemberrel díszletei között. A legtisztább emlékeim tízéves koromból egy másik Frankenstein-mozi munkálatairól vannak – mondja a ma 77 éves ügyvéd. Úgy emlékszik, Lu­gosi sosem hozta haza a munkáját. – Nagyon fiatalon, tizennyolc évesen veszítettem el, ezért nem is színészként, hanem apaként emlékszem rá. Csak a filmvásznon volt félelmetes.

Lugosi számára Drakula szerepe egyszerre volt átok és áldás is, de a karakter tényleg hozzáragadt. – Az emberek mindig azt hitték és hiszik, hogy az apám és Dra­kula egy és ugyanaz a személy. Volt, aki még azt is kérte, hogy mutassam meg a fo­gamat, hogy biztos lehessen a dolgá­ban. A családunk is Erdélyből származik, ami még tovább tarkítja a helyzetet – viccelődik a fiú, aki fiatalabb korában nem szerette ezt a fajta hírnevet, és inkább Billként mutatkozott be, de az egyetem óta már a Belát használja. Fia úgy emlékszik apjára, hogy haláláig rengeteg magyar barátja volt, mindig magyar ételeket evett és borokat ivott, és végig megmaradt akcentusa. Ő először magyarul tanult meg, ma már csak érti, de nem beszéli a nyelvet.

Vámpírtörténelem

– Drakula gróf legendája egy kegyetlen középkori havasalföldi vajda, Vlad Tepes (románul Dracula) személyéhez köthető. Őt kapcsolták össze a néphitben élő vérszívó lények alakjával. A 19. század végén regény született Drakula rémtet­teiről, majd 1931-ben Lugosi filmje tette a világ leghíresebb vámpírjává.

– Lugosi Erdélyben született, harcolt az első világháborúban. Az 1920-as években emigrált az USA-ba, már korábban is színész volt.

A Drakula után főleg horrorokban szerepelt, de az ötvenes évekre elfeledték. Alkoholista és drogfüggő lett, elszegényedett. 1956-ban halt meg, temetését Frank Sinatra fizette. Házában ma Johnny Depp él.
 

További cikkek

Gyász

Három évvel a tragédia után így néz ki Andy Vajna Los Angeles-i sírhelye

Pornó

Elárulta a gigamellű felnőttfilmes, mennyit szexel valójában

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

PL: a 94. percben még a Leicester vezetett, végül a Tottenham nyert

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 20.: a Szűz fontos tanulságokat kap a sorstól, a Bika szerencsés valamiben

origo.hu

Megint csalt, megint lebukott az RTL Klub

hirtv.hu

A kórházból jelentkezett a hármas ikreket váró Rúzsa Magdi: Kell a biztatás! Szorítsatok!

szon.hu

Félrehúzta a köntösét a nagymellű szőke szépség

origo.hu

1,2 millió ember halálát okozta antibiotikumoknak ellenálló kórokozó

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Kisebb katasztrófa, hogy a magyar válogatott kiesett – Kentin Mahé

origo.hu

Sztárok, akik már vásároltak jegyet az űrbe - galéria

life.hu

Meghökkentő fotók: G.w.M. felesége néhány évvel ezelőtt Kulcsár Edina óriási rajongója volt

mandiner.hu

Vitézy Dávid helyretette Karácsonyt villamosügyben

origo.hu

Hózáporokkal és viharos széllel jön a hidegfront