Celeb

A popbizniszben nem akar részt venni Cipő barátja

B. M.

2015. május 31. vasárnap 09:00

Tóth Zoltán gitáros Cipő halála után lépett ki a Republic zenekarból, és újat alapított. Azt mondja, volt zenésztársaival nincs már semmilyen elintézni valója.

Keveset lehet hallani mostanában a Republic egykor meghatározó zenészéről, Tóth Zoltánról. A gitáros nem bánta meg, hogy kivált a bandából, és minden anyagi, jogi vitát lezárt volt zenésztársaival.

– A jogdíjak a magyar törvények értelmében magánszemélyként tartoznak hozzád, senki nincs senkivel összekötve ilyen értelemben. Sem ilyen, sem hasonló intézni valónk nincs. Ezen kívül – szintén törvény szerint – bárki bárhol szabadon játszhat bármilyen dalt, itt sem lehet összeütközési pont, sem velem, sem másokkal. Én is játszom a Republic dalait a koncerjeimen – mondta a Borsnak a gitáros, aki annak idején állandó szerzőtársa volt az elhunyt énekesnek.

– Hogy megbántam-e a zenésztársaimtól való elválást, az nem vetődhet fel kérdésként, mert az akkori feltételek alapján nem folytathattam velük a közös munkát. Ma is világos az álláspontom: a Republic elnevezésű zenekarban nem tudok részt vállalni Cipő nélkül – nyilatkozta Tóth Zoltán, aki szívében őrzi barátját, ugyanakkor nem szokott kijárni a sírjához. – Az ember nem tűnik el a földi pálya után. A lét folytatódik. Hogy miként és hol, az innen nem válaszolható meg, egyetlen tényben viszont erős a meggyőződésem: a temetőben semmiképpen. Ott soha semmikor nem szoktam keresni az elment barátaimat.

Tóth nem keresi a reflektorfényt, a „popbizniszben” nem vesz részt, de továbbra is játszik, alkot, és érdekes zenei kísérletekkel jelentkezik.

– Elvagyok. Ez a legjobb szó a jelenlegi állapotomra. Jelen van még az életemben régebbi műfajom, a dal. Összeraktunk egy műsorképes koncertprodukciót, a Köztársaság park együttest. Az aktív, „erőltetett vérkeringésben” nem veszünk részt, de ha játszani hívnak, megyünk. Új dalokat és régi, ismert Republic slágereket játszunk.

– A Bolhapiac tündérei című album teljesen új irány az életemben. Egy különös hangzású hangszeres album. Klasszikus „emlékű” szigetekkel tarkított zene jelenkori hallgatók számára, akikben megvan a továbbtekintés vágya az összetettebb hangzások iránt. Jelenleg azon dolgozom, hogy egy színpadra állított, nagyobb „kiszerelésű” produkció is legyen belőle, melyben szerepel majd a hagyományos elektromos hangszereken kívül szimfonikus zenekar is, valamint egyéb társműfajok, például a tánc. Mindehhez jelenleg keresem a munkatársakat és betársulókat.

További cikkek

SZERELEM

Csuti: Együtt gyakoroltuk ezt a dalt, csak nem tudtam, hogy rólam szól

Bizarr

Eddig használt bugyikat árult, de most még meredekebb területre merészkedett Rebekka

Ez is érdekelhet

vg.hu

Már tesztelik a Pfizer omikron elleni oltását, de csak az 55 év alattiaknak ajánlják

origo.hu

Újabb botrány a szobakerékpáros cég háza táján

vg.hu

Kétségek között tartja a világot az omikron

boon.hu

Bezárja a baloldali városvezetés az Ellipsumot

nemzetisport.hu

Afrika-kupa: Stopiráék kettős emberhátrányban búcsúztak

origo.hu

Soha nem tettek még annyi pénzt az űriparba, mint tavaly

origo.hu

Így búcsúztak gyermekei Csollány Szilvesztertől

mandiner.hu

Oroszország harckészültségi ellenőrzésekbe kezdett

nemzetisport.hu

NB I: az MTK nem járult hozzá a Kövesd halasztási kérelméhez

origo.hu

Meg akart lógni az igazoltatás elől egy somogyi autós, az abroncsaitól a rendőrök is elképedtek