Celeb

Kerényi: Intim tanácsokat is osztogatok – interjú

A. T.

Létrehozva: 2015.01.18.

A lányos apák többségével ellentétben a Rising Star szigorú zsűritagja szívesen ad tanácsot gyermekeinek még intim kérdésekben is.

Tavaly óta már nem a Budapesti Operettszínház direktoraként, hanem művészeti igazgatójaként dolgozik. Ez nem presztízsveszteség?

Nem. Sokkal könnyebb az életem. Leszakadt rólam az igazgatás szervezési része, az állandó pénzszerzési kötelezettség és megannyi más. Tudok azzal foglalkozni, amit szeretek, az emberek lelkével, művészetével. Soha nem a hatalomért akartam igazgató lenni, ráadásul a rendezői feladat tökéletesen kielégít. A legjobb barátom, Lőrinczy György vette át a direktori pozíciót. Imádok vele dolgozni és vagy harminc éve együtt vagyunk sok-sok kalandban. Egymás gondola­tait is ismerjük, és nem gondolom, hogy a művészeti igazgatói poszt bármilyen szempontból presztízsveszteség lenne.

Mondjuk úgy, hogy a híre megelőzte önt. Nagyon szigorú és nehéz embernek tartják.

Rólam, a szigorúságomról, a határozottságomról, az erőteljességemről vannak mindenféle mendemondák. Abban hiszek, hogy az embernek nagyon őszintén, nagyon határozottan, nagyon egyenesen kell megmutatkoznia, és akkor tudok egy művésznek vagy épp művészjelöltnek segíteni. Nem hiszek a kedveskedő, simogatóan mellébeszélő dolgokban, viszont a legnagyobb feszültségek után is tudok kedves lenni, és a szikrákat soha nem viszem ki a próbáról. Engem a különleges teljesítmény, az átütő színházi siker izgat, és nem nagyon tudok engedményt adni senkinek, még családtagnak sem. Máté fiam például, aki maga is színész, tanár úrnak hív és a színházban eszében sincs tegezni.

Otthon csak nem hívja tanár úrnak az édesapját...

Becéz egyfajta módon, de nem árulom el, mi az, mert annyira játékos, személyes és kedves, hogy ez szinte imázsromboló lenne. Nagyon jó, közvetlen viszonyban vagyok vele, ahogy a másik fiammal és a lányommal is.

Ezek szerint bizalmas kapcsolatot ápol a gyermekeivel.

Minden tekintetben. Mondok egy példát. Ha a gyerekeim szeretnek valakit, akkor azt én is elfogadom. Most nagy boldogsággal figyelem, hogy a tizenhét éves Sára lányom élete első nagy szerelmét éli. Kiválasztotta magának a színház egyik játékmesterének öccsét, és most óriási liezon van. A lányos apák többségével ellentétben én szívesen adok tanácsot még intim kérdésekben is. Egyáltalán nem vagyok féltékeny a fiatalemberre. Ez a többi gyerekem esetében is így van.

Nemcsak Máté fia, hanem a felesége, Tünde is a társulat tagja. Mindkettejük neve sűrűn felbukkan a szereposztásokban.

Szerencsés vagyok, mert a rokonaim nagyon sokszor bizonyították már, hogy a tehetségük tőlem független. Dávid fiam az Operaház Harangozó-díjas magántáncosa. Máté fiam többek között Soós Imre-díjas, minden rendező vele akar dolgozni és a feleségem, Tünde érdemes művész. Családunk leendő tagját, Máté menyasszonyát, Dancs Annamarit pedig Erdély csillagának is nevezik. Szóval megállják ők nélkülem is a helyüket a pályán.

Hatalmas sajtóvisszhang mellett, az önnel való rossz kapcsolatot sugallva távozott a színházból két évvel ezelőtt a Szinetár Dóra, Bereczki Zoltán páros. Javul azóta a viszony önök között?

Nézze, a világ legtermészetesebb dolga, hogy egy színész tíz év után elmegy a színházából és a maga útjára lép. Az életben mindig vannak csaták. Aztán van, hogy az utak újra találkoznak. Dóri tavasszal visszatér az Én és a kisöcsém című produkcióban, és elárulom, hogy Bereczki Zolival is kerestem a kapcsolatot. Eddig nem sikerült, de talán egyszer eljön majd az az idő is. Egyébként a színház kineveli a maga sztárjait, most is több fiatalunk döngeti a sztárság kapuját, így ha valaki elmegy, tudnia kell, hogy azonnal a helyére állnak, és a műsor megy tovább.

Jelenleg a Rising Star című tehetségkutató műsor egyik zsűritagjaként láthatjuk önt. A versenyzőket nem kíméli, kemény. Kap is ezért hideget-meleget a netes kommentelőktől.

Mint már említettem, nem hiszek a kedveskedésben. Ha pontosan megmondom, kinek mi az irány, akkor létrehozok bennük egyfajta szabadságérzetet, hogy már úgyis mindegy, megkaptam a magamét, de most legalább értem, hogy hozzam ki a legjobbat a helyzetből. Engem érdekelnek a versenyzők, és ez az őszinteségemben is megnyilvánul. Egyébként csak az elején voltak negatív vélemények, néhányan írtak hideget-meleget, de ezek többsége mélyebb átgondolást nem tartalmazott, első ötletből, alap nélkül születtek. Mára sokkal kedvezőbb az általános megítélés. A versenyzők is felfogják, hogy amit mondok, az mindig személyes és az ő érdeküket szolgálja. A külvilág ezt néha bántóbbnak érzi, mint az, akinek szólt… 

Úgy érzi, szeretik az emberek?

Igen. Megszólítanak az utcán, tanár úrnak neveznek és gratulálnak. Valóban szebb húst kapok a hentesnél és a közértben, a reptéren is előreengednek, ha hosszú a sor. Én ennek nem mindig dőlök be, de jólesik. 

Előszeretettel szerződtet fiatal tehetségeket a teátrumba. Talán a versenyzők közül is lesz, akinek lehetőséget ad a bizonyításra?

Vannak, akik tetszenek, de egyelőre nem lenne szerencsés neveket mondani. Ahogy haladunk előre, egyre több versenyzőben fedezem fel a tehetség titkát, és elárulom, nem csak bennük.

Arra céloz, hogy a zsűritársait is mustrálgatja?

Abszolút gondolkodom bennük is. Izgalmas személyiségek.

A tanár úr képes re­laxálni, pihenni?

Hogyne, alapvetően keresem a kikapcsolódást, és ilyenkor mindig a színházzal foglalkozom. Imádok a napon feküdni, strandolni, majd délután darabokat olvasni. Szívesen sakkozom és az interneten könnyű partnereket találni. Ja, és talán meglepő, de mindennap tornázom negyven percet. Fekvőtámaszozom, biciklizem, ugrabugrálok, meditálok.

1950-es évek

1950. november 10-én születik, Budapesten. Édesanyja, Kéri Margit és édesapja, Kerényi Miklós György elismert zeneművész. Elemi tanulmányait a Pannónia utcai iskolában végzi.

1960-as évek

Kirúgják az iskolából, mert élesen kritizálja énektanára tanítási módszereit. A Sziget utcai iskola diákja lesz. Édesanyja hatására vendéglátó-ipari technikumban folytatja tanulmányait, ahol pincér-szakács szakon végez. Egy évig pincérként dolgozik. Behívják katonának, ott kultúros lesz és mozigépészvizsgát tesz.

1970-es évek

A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán gyógypedagógus-logopédus diplomát szerez, míg a Bartók Béla Konzervatóriumban tenor szakon, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán pedig színházelmélet szakon végez. Rendezőként a kecskeméti színházhoz szerződik.

1980-as évek

A Honvéd Művészegyüttes rendezője, majd a Budapesti Operettszínházhoz igazol, de nagy sikereit a Szegedi Nemzeti Színház operatagozatánál aratja. Világra jön Dávid és Máté fia.

1990-es évek

Az Operaház rendezője lesz. Feleségül veszi Frankó Tündét, és megszületik Sára lánya. Számos külföldi vendégrendezést vállal nagy sikerrel, miközben Magyarországon is elhalmozzák feladatokkal.
A Szegedi Szabadtéri Színpadon száz esténél is többet mennek a darabjai.

2000-es évek

A Budapesti Operettszínház direktora. Kiváló művész lesz, és megkapja a Kossuth-díjat.

Napjainkban

Amíg szellemi, fizikai ereje engedi, dolgozni fog. Jelenleg nincs olyan nap az éle­té­ben, amikor a színház ne lenne jelen. A TV2-n futó Rising Star című tehetségkutató egyik zsűritagjaként hetenként láthatjuk a képernyőn. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134786_auto_resized.jpg
origo.hu

Magyar Péteren és a rikácsoló sorozatszínészen röhög az internet - mémek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27130_resized.jpg?avcount=1713322817
origo.hu

Alig takarja valami Tolvai Reni hatalmas melleit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133644_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiszivárgott! Ők lehetnek a Nyerő Páros új évadának szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17136167_auto_resized.jpg
vg.hu

Robbanhat az orosz bomba a Baltikumban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135677_auto_resized.jpg
ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27131_resized.jpg?avcount=1713322817
origo.hu

Szexképek kerültek fel az internetre Taylor Swiftről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17092213_auto_resized.jpg
astronet.hu

Április havi horoszkóp: nagy felismeréseket tehetünk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134038_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Így néznek ki ma a Dallas sztárjai – van, akire garantáltan nem fogsz ráismerni – galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134438_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Örömhír: végre megérkezett a gólya a népszerű műsorvezető családjába

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17130831_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyon aggódnak a rajongók Zimány Linda miatt - most szúrták ki a testén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17116568_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Új funkciót kapott a Messenger, sokan fognak neki örülni

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/VBsYRkUcG2hvfFHiI9bQ5--9HAak4c0vv05BRTYekvQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM3YmQ5YzZjNzQzYzRkOWVhZWRmOWE3MTZjOTk4ZDlj.jpg
Romantika

Titokzatos hódoló ostromolja Medveczky Ilonát

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/RiuPh-hTzx-M74_miVhy5JJs45DrP_iO07U5sxcnWvY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzNjNmE5MTRiNmM4YjQ4Njk5ZWViZjBiNjc2ODIwMDc5.jpg
Csinos

Felröppent az 54 éves Barta Sylvia szoknyája, mindent látni lehetett - videó