Celeb

Ellenáll a csábításnak a Szulejmán sztárja

Bors

2014. október 26. vasárnap 04:30

Soha nem látott népszerűségnek örvendenek a tévés szappanoperák. Ha egy szeretett szereplő eltűnik a sorozatból, kitör a rajongók lázadása. Bobby visszatért a Dallasba, Hürrem is marad a Szulejmánban, pedig a színésznő kilépett a szerepből.

A törökök ötven év után ismét meghódították a fél világot. Igaz, ezúttal nem a harcmezőn jeleskedtek, hanem a televíziók képernyőjén. A legfrissebb felmérések szerint 52 országban több mint 200 millió ember kíséri figyelemmel hétről hétre a Csodálatos század (nálunk Szulejmán címen futó) teleregény epizódjait. A sorozat magyar oldalát az egyik közösségi portálon csaknem százezren követik, ám nem csak ők háborodtak fel azon, amikor az RTL Klub időszakosan beszüntette a sugárzást.

Tiltakozó csoportok alakultak, többen bojkottálják a tévécsatornát, mások egyre másra töltik fel a netre a legszeretettebb jeleneteket. „Istenem, de hiányzik!” „Megsiratott, amikor visszanéztem.” „Imádom!” – ilyen és hasonló bejegyzéseket lehet olvasni. A siker egyik legfőbb letéteményese pedig nem más, mint Meryem Uzerli, aki a filmben Szulejmán feleségét és gyermekei anyját, Hürremet alakítja.

Sokkoló eltűnés

Az 1982-ben született vörös szépség nemcsak a nézők, de a kritikusok szívébe is beférkőzött, hiszen a sorozatbeli alakításáért több Aranypillangó-díjat is begyűjtött. Olyan ő a Szulejmánban, mint Samantha volt a Dallasban: egész egyszerűen kirobbanthatatlan. Legalábbis így hitte mindenki. Aztán jött a letaglózó hír: a német anyától és török apától származó – ezért a törököt akcentussal beszélő – színésznő 2013-ban sokkoló váratlansággal, minden előzetes figyelmeztetés nélkül hagyta ott a sorozat forgatását. Szó szerint eltűnt.

Kitört a pánik, a stáb és a rajongók egy­aránt azt találgatták, mi történhetett. Kiderült, hogy a szerelmi bánat sújtotta színésznő burnout, vagyis úgynevezett kiégés-szindrómában szenved, amely a depresszió egyik formája.

Tudni kell, hogy Uzerli korábban legalább akkora szerelemre lobbant egy török milliomos üzletember iránt, mint amilyen forró a szerelme a filmben Szulejmán iránt. Csakhogy ami a mesében viszonzásra talál, az az életben kudarccal végződött. A lelki roppanást felerősítette, hogy Can Atesnek akkor lett elege a színésznőből, amikor kiderült: közös gyermeküket hordozza a szíve alatt. Can abortuszra akarta küldeni a nőt, akinél ekkor betelt a pohár. Kirúgta a milliomost, és hátat fordított a sorozatnak, majd 2014 februárjában egészséges leánygyermeknek (Lara) adott életet.

A Szulejmán alkotói azonban hiába reménykedtek abban, hogy visszatér. Miközben a magyar tévénézők a november 19-étől újra vetített részekben még Meryem Uzerlit fogják látni, a 104. résztől már új szereplővel kellett leforgatni a folytatást. Meryem népszerűségére jellemző, hogy a szakítás ellenére világszerte neki van a legnagyobb rajongótábora, Facebook-oldalát egymillióan lájkolták, és ennél is többen követik Twitter-oldalát. Nem véletlen, hogy a török tévések mindenképpen vissza akarják csábítani a sorozathoz.

Mikor tér vissza, atyám?

Tamás atya 2012-ben meghalt. Ráadásul egy szerelmi románc végeztével. Ám a Jóban Rosszban nézői nem akarták tudomásul venni, hogy kedvencüket a szerzők kiírták a sorozatból. Tüntetést szerveztek, tiltakoztak, kértek, reméltek – hiába. A villám sújtotta pap nem támadt fel, az őt alakító színész azonban megdöbbent a nézők ragaszkodásán.

– Megható ez a szeretet. Most kiderült, hogy a nézők imádták Tamás atyát. Egy papot! Rendszeresen utánam szólnak az utcán, hogy atyám, mikor tér vissza a kép­er­nyőre – mesélte lapunk munkatársának két éve Száraz Dénes.

A Barátok közt nézői imádták Magdi anyust, olyannyira, hogy filmbéli halála után levélostrom alá vették az RTL Klubot, mert újra látni akarták. Nos, vágyuk 2010-ben félig-meddig valóra vált, hiszen a Fodor Zsóka alakította figura visszatért – igaz, hogy szellemként, aki a frászt hozza egykori párjára.

A Barátok közt cinikus rosszfiúját, Bartha Zsoltot úgy írták ki a forgatókönyvből, hogy az egyik epizódban elfogták a rendőrök. Ez azért is volt jó húzás, mert nyitva hagyhatták a kaput a visszatérésre, amely nem sokkal később meg is történt. Ám a figura ismételt feltűnése előtt a színésznek némasági fogadalmat kellett tennie: még feleségének (most már csak exnejének) sem mondhatta el – legalábbis lapunknak így nyilatkozott.

Bobby tragédiája

Soha akkora népharaggal nem kellett szembenéznie David Jacobs forgatókönyvírónak, mint amikor a Dallasból egy halálos autóbalesettel kiírta Bobby Ewingot. A rajongók azonban nem tudták, hogy mindezt maga Patrick Duffy kérte, szüleit ugyanis brutális kegyetlenséggel meggyilkolták, és a színésznek időre volt szüksége, hogy feldolgozza a feldolgozhatatlan tragédiát. Később az alkotók bravúrosan oldották meg a visszatérést, hiszen a balesetet Pamela álmának állították be. Bobby visszatért – és addig szerepelt a Dallasban, ameddig csak a sorozat képernyőn maradt. 

Németh Kristóf

A Barátok közt az idén nyáron jutott túl a 7000. adáson. Az őszi folytatásban pedig ismét feltűnt egy két esztendeje, saját kérésére kiírt szereplő: Kertész Géza. A sorozat rosszfiújának akkor kellett eltűnnie, amikor a zsaruknak feladta Nándit. És bár Németh Kristófot rendkívüli módon lekötötték a Játékszín igazgatói teendői, boldogan tért vissza a Mátyás térre.

Függők vagyunk

Egy hazánkban végzett felmérés szerint 10 emberből 7 rendszeresen néz televíziós sorozatokat, 31 százalékuk sorozatfüggőnek tartja magát, vagy ismer ilyen embert.

Az idősebb generáció legkedveltebb sorozatai voltak: Rabszolgasors (ekkor történt, hogy a nézők gyűjtést szerveztek a főszereplő Isaura felszabadítására), Onedin család, Kórház a város szélén, Szomszédok és természetesen az „elpusztíthatatlan” Dallas.

A hazai sorozatok közül a Barátok közt és a Jóban Rosszban a megkérdezettek 15 százalékát ülteti le nap mint nap a képernyők elé. 

További cikkek

Utolsó

Ez volt Csollány Szilveszter utolsó tévés szereplése - videó

Videoklip

Most jött ki Kulcsár Edina első saját dala: súlyos dolgokról énekel

Ez is érdekelhet

vg.hu

Elhunyt Csollány Szilveszter

888.hu

A választási kampány Brüsszelben már elkezdődött

vg.hu

Jó ötletnek tűnt, de pénze 95 százalékát elbukta a fizetését bitcoinban kérő sztársportoló

feol.hu

Kishíján megölték a 16 éves fiút Sárkeresztúron

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a francia válogatott a 2. félidőben átgázolt Montenegrón

vg.hu

WHO: az omikron vethet véget a járványnak

life.hu

Életveszélyes állapotban szállították kórházba a magyar rappert: végre hír érkezett az állapotáról

life.hu

Döbbenetes dolgot állít Csollány Szilveszterről és a lélegeztetett betegekről a pszichoterapeuta

ripost.hu

Ez mindent megváltoztat: súlyos bejelentést tett Szlávik János az omikronnal kapcsolatban

origo.hu

Fontos figyelmeztetést adtak ki rengeteg magyar autótulajdonos számára