Celeb

Új lemeze lesz a 13 éve halott Zámbó Jimmynek

Sz. B., F. Zs.

2014. szeptember 18. csütörtök 05:00

Elképesztő történet. Perek sorozata, viták, megegyezések után a Király 34 (!) dala kerül hamarosan az üzletekbe. Milliós jogdíjat kaphatnak az örökösök – de ebbôl még lehet ellentét a családtagok között.

A történet 1999-ben kezdődik. Jimmy a csúcson van, a lemezeit kapkodják, a koncertjei telt házzal dübörögnek.

Az énekes, tele tettvággyal stúdióba vonul, és elkezdi azokat a dalokat felénekelni, melyek kedvesek a szívének. Van köztük LGT- és Piramis-dal, de Rod Steward-feldolgozás is, és több exkluzív felvétel, saját tollából származó szövegekkel. A kiadáson még nem gondolkodik, jól mennek az aktuális slágerei, ezek megjelentetését későbbre tervezi. A rögzítés után két évvel, 2001 január másodikán életét veszti.

Per két hét miatt

– Jimmy velünk állt szerződésben – emlékezik vissza Joós István, a Magneoton lemezkiadó ügyvezető igazgatója. – A halála utáni hetekben egyszer csak a boltok polcain látunk három lemezt: a „Requiem”, a „Szeptember volt” és a „Csak a jók mennek el” címűt. Ez az a közel 34 dalból álló sorozat, amit Jimmy titokban vett fel és a zenekar vezetője, Jankai Béla a halála után megjelentetett, jogtalanul – magyarázza a direktor.

– Mi azonnal beszedettük a lemezeket a polcokról, és ekkor kezdődött a rendkívül hosszú jogi procedúra. Jankaiék ugyanis azt állították, hogy Jimmy ezt a sok dalt éppen abban a két hétben rögzítette, amikor nem volt élő szerződése velünk. A megállapodásunk valóban lejárt 1998. december 31-én, de megegyeztünk a folytatásban. Jimmy 1999. január 17-én írta alá a szerződését, a szilveszteri rengeteg munka miatt ugyanis elment pihenni. Természetes, hogy nem azzal volt elfoglalva, hogy mindenáron szerződést írjon alá – fejezi be Joós István.

A jogvita tehát arról szólt, hogy amikor ezek a dalok születtek, éppen melyik kiadó volt a jogok tulajdonosa. Jankaiék nem bírták anyagilag a pert, de a Magneotonnak még meg kellett egyeznie Jimmy örökösével, Edit asszonnyal is. Ez a megállapodás született meg a napokban, aminek az lett az eredménye, hogy a három lemez immár jogtiszta, és mehet a boltok polcaira. Az eladásból származó bevételek Edit asszony, Jimmy gyermekei és a kiadó között oszlanak el.

Nyugtalan éjszakák

– Biztosak vagyunk benne, hogy sok lemezt vesznek, hiszen Jimmy követői azok a rajongók, akik szeretik fizikai értelemben birtokolni a Király lemezeit – véli Joós István. – Nem félünk attól, hogy lemezvásárlás helyett letöltögetnék a dalokat a világhálóról. Ez rájuk egyáltalán nem jellemző.

Jankai Béla, Jimmy egykori zenekarának vezetője szerint a pert ők nyerték, de nem akarnak harcolni. – A pontosság kedvéért: a pert másodfokon mi nyertük – kezdi Jankai. – De eltelt sok év, és a békesség jegyében kilépünk ebből a történetből, és átruháztuk a jogokat Edit asszonyra, legyen egy kézben az egész mű. Volt pár nyugtalan éjszakánk, de a győztesek bölcs nyugalmával elengedjük ezt a történetet. Remélem, az örökösök tényleg megkapják, ami jár nekik…

A testvérek kimaradtak

Zámbó Árpy a Borstól értesült a megállapodásáról. – Boldog vagyok, hogy hosszú évek után sikerült megegyezni. Ez az ügy nem szült feszültséget a családon belül, várhatóan sikeresek lesznek a nóták, a befolyó összegek pedig az özvegyet és a gyerekeket illetik, ez így van rendjén – tette hozzá Árpy.

Zámbó Marietta azonban úgy gondolja, nem Edit asszony és Joós István érdemlik a hasznot, ha a befektetett munkát vesszük alapul. – Ehhez a jogi procedúrához semmi közöm, azt tudomásul vesszük, hogy az özvegyet és a gyerekeket illeti a jogdíj. Joós István – két alkalomtól eltekintve – és a sógorasszonyom soha egy fűszálat nem tettek keresztbe a testvérem emlékéért. Hat éve van barátja, az ő lelkiismerete szerint veszi fel ezeket a pénzeket. Annak örülnék a legjobban, ha ezúttal Krisztián sem lenne kihagyva a haszonból. A testvérek közül ő az egyetlen, aki büszkén kiáll bárhova, hogy őrizze az édesapja emlékét – magyarázta a testvér. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15176729_auto_resized.jpg
origo.hu

Köllő Babett egy káprázatos Sztárban sztár leszek!-produkció után bejelentette, hogy felmond

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/9025_resized.jpg?avcount=1664793309
origo.hu

Putyinék üzentek a gázhelyzettel kapcsolatban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15177496_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hatalmas fordulatot vesz az időjárás: erre biztosan senki sem számított

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15176642_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Sajtóklub: Kinek állhatott érdekében az Északi Áramlat elleni támadás?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15176304_auto_resized.jpg
ripost.hu

3 csillagjegynek igaz szerelmet ígér a Mérlegbe lépő Vénusz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15178066_auto_resized.jpg
vg.hu

Északi Áramlat: Moszkvának bizonyítéka van arra, hogy nyugati szabotázs történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/9023_resized.jpg?avcount=1664793309
mandiner.hu

Putyinnak több dublőre is van – állítja az ukrán kémfőnök

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15176289_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Elronthatatlan kókuszos sütemény, ami a kezdők kedvence lesz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/9029_resized.jpg?avcount=1664793309
origo.hu

Vállalkozónők figyelem, ősszel ismét indul Dobbantó tréning!(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8975_resized.jpg?avcount=1664793309
metropol.hu

Téged is lázba hoznak a LEGO® -s fejtörők? Akkor eljött a Te időd!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15178403_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"A karomban tarthatnám a kicsit" - mondta az ittas vezetéssel a családja halálát okozó Konrád

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15177523_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tragédia: Autó csapódott egy belvárosi buszmegállóba, sokan meghaltak

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/10/xUHlUh9lpJno8w_8RkpF3b_qV6hWNWKdhHYaxQ1m7ZE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAyNWJiODNkOGNiODQwODRhZmRmNWIwNTEwNWY5MTk5.jpg
Botrányhős

Mi történt Tóth Andival? Meglepő változás az énekesnő életében

https://cdn.borsonline.hu/2022/10/P_L7VykO50MlxHCR--mqKPv6jXMHMhyjxzfMPkBefoA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzNlYTJjNGU2MDM2ZDQwMDJhYmFhNTJiNzc4YmNmNWI2.jpg
GYÁSZ

Gyász: Hajnalban hunyt el a Kossuth-díjas zenész