Celeb

Szeretteivel töltötte utolsó napjait Szabó Gyula

Sz. B.

2014. április 5. szombat 08:55

Hosszan tartó betegség után hunyt el Szabó Gyula, a nemzet színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas művész. A 83 éves színművészt péntek délután budafoki otthonában érte a halál.

A művész a közelmúltban kórházba került, de pár napja hazaengedték, hogy a szerettei mellett, megszokott környezetében lehessen. Budafoki otthonában, családja körében érte a halál.

Egy kései interjúban elmesélte, hogy már parasztgyerekként szerepeket játszott, huszárt, favágót, mesebeli királyt, és ebben a varázslatos színházi világban telt el az egész élete. Eközben lélekben megmaradt egyszerű, szerény kunszentmártoni legénynek. Egyik legemlékezetesebb szerepében így ismerte és szerette meg az egész ország Buga Jakabként a Tenkes kapitánya mellett.

Ilyen egyenes, tiszta jellem maradt akkor is, amikor már a színházi élet megkerülhetetlen alakja lett a Petőfi, a Thália és a Magyar Színház tagjaként, és művészetét számtalan elismeréssel – köztük Kossuth-díjjal és a nemzet színésze címmel – ismerték el.

A Két emelet boldogságtól a Rózsa Sándorig, a Tizedes meg a többiektől a Robog az úthengerig, a Kisvárostól a Hídemberig megszámlálhatatlan filmes és tévés alakítását láthattuk. Különleges orgánumát nemzedékek ismerik, azok, akik a Magyar népmeséken, a Frakkon vagy a Dr. Bubón nőttek fel, és Peter Falk Columbója is elképzelhetetlen az ő hangja nélkül.

Hat éve érkezett a szomorú hír: Szabó Gyula agyvérzést kapott. 2008 decemberében közel másfél hetet kellett kórházban töltenie. Akkor felépült, ám 2009. októberében életmentő műtétet hajtottak rajta végre. 2012 augusztusában lánya, Szabó Zsófi javulásról számolt be lapunknak:

– Szerencsére most nagyon jól, sőt egyre jobban van édesapám. Volt egy agyvérzése, és Alzheimer-kórral is küzd (...) Most jobban néz ki, erősebb fizikailag, jobb kedve van, egy ápolónő pedig segít neki reggel és este átemelni az ágyba.

Ez a kép már a nagybeteg művészről készült imádott lányával, Zsófival. Ő hozta nyilvánosságra közösségi oldalán 

Öt éve áldozatos felesége, Pálma ápolta, Zsófi pedig ha csak tehette, az ágya mellett volt. Az utóbbi időben már nem tudott kommunikálni, de sokat beszéltek hozzá. Utolsó fotóját imádott lánya tette közzé. 

 

A pályatársak is elérzékenyültek

Bodrogi Gyula lapunktól értesült a gyászhírről, alig találta a szavakat.

– Mit mondhatnék egy ilyen helyzetben? Az élet sajnos ilyen, szomorú. Annyira szeretem a hangját, vagyis szerettem. Nem tudok múlt időben beszélni róla. A Columbo sorozatot is csak azért néztem mindig, hogy őt hallgassam.

Molnár Piroska színésznő szintén megdöbbenve fogadta a halálhírt.

– Főiskolás koromban a Thália Színházba kerültem gyakorlatra. Gyula már ott játszott, kedves volt, és mindig szívesen támogatta a pályakezdő kollégákat. A felesége manöken volt, ő is roppant segítőkész. Az egyik előadáshoz kellett nekem egy elegáns ruha, s a felesége segített kiválasztani.

További cikkek

Pornó

Elárulta a gigamellű felnőttfilmes, mennyit szexel valójában

Ez is érdekelhet

origo.hu

160-nal repült át a körforgalmon egy autós a Balatonnál - videó

metropol.hu

Tovább fokozódik a Kulcsár Edina–Csuti-ügy: Tommyboy is elárulta a véleményét

origo.hu

Hózáporokkal és viharos széllel jön a hidegfront

vg.hu

Ne lesz kötelező a koronavírus elleni vakcina Csehországban

szoljon.hu

A Jászkunságban is hódítanak a furcsa keresztnevek

nemzetisport.hu

Német Kupa: hiába a Bayern elleni kiütés, búcsúzott a Gladbach

origo.hu

Sztárok, akik már vásároltak jegyet az űrbe - galéria

metropol.hu

Brutális mínuszok jönnek, percek alatt több centis hó esik le

origo.hu

Megint csalt, megint lebukott az RTL Klub

nemzetisport.hu

Csütörtöki sportműsor: pályán a Barcelona és a Real Madrid

origo.hu

Cseh László elmondta, mit gondol a szexuálisan bántalmazott Szilágyi Liliána ügyéről