Celeb

Hernádi Judit: egyszemélye s forradalmár voltam

Gantner Ádám

2013. november 17. vasárnap 07:45

Nemzedékek búgták őt utánozva, hogy Soha se mondd, ünnepelt színésznő, éleseszű, szellemes, tájékozott nő, vajszívű zsűritag és odaadó édesanya, aki világ életében padlógázzal vette az éles kanyarokat.

Interjúiban, de akár televíziós műsorokban is rendre előkerül a Mucikámozása. Miért pont Mucika? Esetleg egy hajdan létező személyről mintázta Mucika alakját?

Ez érdekes! Ennyire szembetűnő a Mucikámozásom? Nagyon egyszerű az oka. Nem tudom megjegyezni a neveket. Általában senkinek sem tudom a nevét. Egyszerűen nem jut az eszembe. Ha valakinek nem tudom a nevét, akkor ő Mucika. Én így élem az éle­temet, de borzasztóan sajnálom, ezek szerint ezen változtatnom kell. De hagyján a nevek, sajnos az arcokat sem tudom megjegyezni.

Úgy tudom, hogy számtalan esetben kényszerült komoly döntésre. Már tizenhét évesen is, amikor kicsapták az ország összes középiskolájából. Erre ön? Megrázta magát és elment magántanulónak.

Nem ráztam meg magamat, ilyen helyzet alakult ki. Az apám ragaszkodott hozzá, hogy ne legyek magántanuló, hanem, hogy menjek el dolgozni. Ha kirúgtak – mondta –, akkor vár a munka. Levelezőn fejeztem be a tanulmányaimat, esti iskolába sem voltam hajlandó eljárni. Többet nem akartam iskolát belülről látni. Pontosítva, engem egy iskolából rúgtak ki, de a büntetésem központosítva lett. Ha egy iskolába nem járhattam, akkor máshová sem. A későbbiekben visszavettek volna, de akkor én már kérlelhetetlen voltam. Egyszerűen valami elszakadt bennem.

Nem elég, hogy iskola nélkül marad – és még mindig ugyanazt az évet írjuk –, a gyámhatóság engedélyével férjhez megy. A korán kötött házassággal kinek és mit üzent?

Hát mert unatkoztam. Valamit kellett tennem, kellett a feles óráimban, heteimben. Így történt! Pont. Egyébként az édesanyám is tizenhét évesen ment férjhez, de ez már tényleg nagyon régi história.

Itt még mindig nincs vége: jóval megelőzve a korát a nyolcvanas évek közepén feladja a biztos vígszínházi tagságát, és elsőként a szakmában szabadúszó lesz. Azért ez több, mint merészség, nem?

Egyszemélyes forradalmár voltam. Merészség volt, kétségtelen. Így tartottam jónak. Egyszerűen féltem, hogy rákom lesz, ha ott maradok. Nem a tagság, és nem a Vígszínház miatt, hanem egyszerűen én nem tudtam feldolgozni a társulati lét bizonyos velejáróit. Talán az iskolai éveimre, az osztályomra emlékeztetett a tagsági lét. Talán…

Mindeközben terhes Zsófia lányával. Tagság nélkül, várandósan, levegőben lebeg. Tizenkilencre lapot húzott?

Ez pontosan így van! De tudtam, hogy jól fog sikerülni. Így visszatekintve ez valójában merészség volt. Mégis tudtam, hogy jó lesz. Tudtam, hogy jónak kell lennie. Nagyon sok esetben ugrottam bele eltérő, de hasonló, mondhatni merész, sőt veszélyesnek mondott élethelyzetekbe, de mindig is tudtam, hogy hol, merre van a kiút, és az utolsó pillanatban mindig meglelem a kijáratot. Egyébként már az elején tudni szoktam, hogy merre van a kijárat.

A szabadúszást a múlt században hogyan képzeljük el? Kézről kézre adták a rendezők, szájról szájra terjedt a híre szakmai berkekben? Volt, aki egyengesse a karrierjét?

Nem, soha senki. Én úgy gondoltam, hogy jó vagyok, tehát, biztosan kellek. És ezt úgy látszik, annyira elhittem, hogy tényleg így történt. Igazságtalan vagyok, mindig voltak körülöttem nagyszerű emberek, de nem mentornak mondanám őket, hanem munkatársaknak.

Hírhedten rossz viszonyt tart fent a bulvársajtóval. Pereskedni is kényszerült laptársunk által közölt cikk miatt. Mit gondolt, sikerült véglegesen megreguláznia a bulvárt?

Nem, természetesen nem! De én nem bánom, ha a bulvár úgy gondolja, hogy én haragszom rájuk. Egyáltalán nem fordítok semmiféle energiát a bulvár megnyerésére. Én tulajdonképpen se nem haragszom, se nem szeretem. Egyszerűen közömbös vagyok. Nézze! Az idő halad, én sem leszek már fiatalabb, és ez így is van rendjén. Én már így élem le az életemet, a dolgok nem fognak már megváltozni. Én nem bánom, hogy így alakult a kapcsolatom a bulvár­sajtóval.

Nyilván, ha fiatalabb lennék, akkor máshogy viszonyulnék a bulvárhoz. Mit is szoktam mondani? Egy ilyen kísérletben veszek részt, hogy vajon bulvársajtó nélkül lehet-e élni? De látja! Most is önnel beszélgetek.

A lányának a közelmúltban nyílt kiállítása. Sokak szerint a legtöbb képén önről mintázta a kalapos hölgyet. Így volt?

Na, ezt ki mondta? Nem! Egyáltalán nem rólam mintázta, de nyilvánvalóan benne vagyok valamilyen szempontból. A képek láttán azt gondolom, hogy egészen egyszerűen a női sorssal van neki gondja, esetleg lerendezetlen ügye. A legtöbb képén egy szál nő szerepel. A kalapos hölgyre visszatérve, nagyon, de nagyon ritkán hordok kalapot, tény, hogy jól áll (nevet), már csak ebből az okból kifolyólag sem szolgálhattam a lányomnak modellül.

A Heti Hetesből önként szállt ki. Ön fáradt el, vagy a műsor?

Tizenhárom éven keresztül vettem részt a Heti Hetes című műsorban, és úgy éreztem, hogy elég volt. Az életemben bekövetkeztek olyan változások, amik arra sarkalltak, hogy befejezzek dolgokat, lezárjam az életem bizonyos fejezeteit. Az édesapám halálával párhuzamosan sok mindent lezártam az életemben, köztük a Heti Hetest is. Illetve azt gondolom, hogy ez a műsor a demokrácia szülöttje volt. Vannak hírek, amikből vicceket tudunk gyártani, félkomoly, esetleg komoly formában. Időközben a demokrácia olyan szinten csorbult, hogy ezekről a dolgokról nem lehet vicces formában beszélni. Ezt nyugodtan leírhatja.

Önről köztudott, hogy az utazás szerelmese. Legközelebb merre veszi az irányt? Tényleg, melyik típusú utazó? Városnéző, mú­zeumlátogató, vagy tengerparton koktélt szürcsölgető?

Egy éve leálltam, az utazási kedvem is megcsappant az édesapám halálát követően, de különben nem szeretek a tengerparton koktélt szürcsölgetni, mert abban annyira elfáradok, hogy egy idő után meg sem bírok mozdulni. Inkább várost nézegetek.

Így okafogyottá válik a kérdésem, de azért felteszem. Ha ismét kedvet kapna az utazáshoz, lenne kivel megosztania az utazás intim élményeit?

Mucikám, erre most mit mondjak?

1956. 04. 11.

Megszületett Hernádi Judit.

50-60-as évek

Nagy szeretetben nevelkedik, békés, boldog gyermekkort tudhat magáénak. Imádott édesapja, Hernádi Árpád gyermekorvos liberális szellemű szülő.

1973

Középiskolai tanulmányait levelezőn kénytelen befejezni. Tizenhét évesen a gyámhatóság engedélyével megy férjhez.

1978

Elvégzi a Színház- és Filmművészeti Főiskolát

1980

Elénekli a Soha se mondd! című számot Mészáros Márta Örökség című filmjében, ami országosan ismertté teszi. 

1986

Megszületik Zsófia lánya, Tarján Pál operaénekessel való élettársi kapcsolata gyümölcseként. A nagy sikerű Pogány Madonna című filmben nyújt emlékezetes alakítást.

90-es évek

Játékfilmek állandó szereplője. Jellegzetes búgó hangját lemezek örökítik meg. Görög László élettársa, a kapcsolat tizenkét éven át tart, egészen 2003-ig.

Kétezres évek

Az RTL Klub egyik legfoglalkoztatottabb színésznője: a Heti Hetes, a Bajor- show, a Pasik és a Gálvölgyi- show állandó szereplője.

2010-es évek

Kiszáll a Heti Hetesből, a Csillag születik tehetségkutató egyik zsűritagja, miközben különböző színházakban játszik szerepeket – a Thália színpadán például lányával, Zsófival lép fel.
 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16072573_auto_resized.jpg
origo.hu

Ez ám a szexi: meztelenre vetkőzött a gyönyörű röplabdázónő - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15921_resized.jpg?avcount=1686173106
origo.hu

Berki Mazsi összevissza beszél új barátjáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16074466_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nem tudják halottá nyilvánítani Suhajda Szilárdot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16074972_auto_resized.png
hirtv.hu

Soros György szerint folytatni kell a háborút

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16074137_auto_resized.jpg
ripost.hu

Lecsapott a vihar: Elsodort autók és pokoli állapotok Magyarországon - Videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16073779_auto_resized.jpg
mandiner.hu

A luxemburgi miniszterelnök rá sem ismer Orbán Viktorra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16071922_auto_resized.jpg
travelo.hu

Sorra nyitnak a lilába boruló levendulások, mutatjuk, mikortól, hol szedhetitek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15694_resized.jpg?avcount=1686173106
mindmegette.hu

Főzz bodzát az eperlekvárba, és a végeredménytől odalesz a család!(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15817_resized.jpg?avcount=1686173106
life.hu

A bőséges folyadékbevitel is lehet a hólyaghurut ellenszere(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16074303_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Te vagy a legjobb" - Ibrahimovic magyar sportolót bálványozott

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/06/nf3GOFV4EbXYXI54Ia_Szm1ivAYe55lbFDj2vrmNPY0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAyN2NhYWFmNmYwYTQ0OTI4MjFhOGVmYmUyNjM1ZGI3.jpg
ÁLLATKÍNZÁS

Döbbenetes állapotban vannak a Dollyéktól mentett kutyák

https://cdn.borsonline.hu/2023/06/0y7hVKfVf6_K48p7soIojvtqSTL-hW2V1uPthFp0lLo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2I3ZjQ1NTI0N2I2MjRkMjdiY2Y1ZjA4ZDM1MGNjNWFm.jpg
Átok

Megátkozhatták Opitz Barbit: "hamarosan vége lesz a kapcsolatuknak"