Celeb

Kamu Edvin Marton méregdrága Stradivarija?

Bors

2013. szeptember 3. kedd 09:45

Csakugyan egy 680 millió forintos Stradivarin hegedül Edvin Marton? A hangszerről a Bors által megkérdezettek közül senki sem hallott. A koncertplakátján is olcsóbb hegedűt ölelget a zenész.

„Egészen kivételes zenei elismerésként egy 1697-ből származó eredeti Antonio Stradivari-hegedűn játszik” – Edvin Martonra vonatkozik ez az idézet, mely a hegedűs közelgő koncertjének plakátján szerepel.

A hegedű árára pedig a koncert címe utal: A 3 millió dolláros hegedű. Mellette a képen a zenész látható, hangszerrel.

Úgy tűnik azonban, nem mindenki ad hitelt a plakát szövegének: Marton átszámítva 680 millió forintos hegedűjén csámcsog a hegedűkészítésben és komolyzenében járatos bloggerek szűk köre. A szóban forgó Stradivariról még nem hallottak. 

A témával kapcsolatban egy elismert hangszerészt és egy hegedűkészítő mestert felkeresett a Bors, de csak név nélkül szóltak hozzá a témához.

Szerintük a koncert plakátján nem a 680 millió forintos Stradivari látható, hanem egy Guarneri hegedű gyári másolata. Az is kizárt, hogy Marton – a hegedűs hivatalos oldaláról elérhető koncert ajánlójával ellentétben – a világ legértékesebb hegedűjét szólaltatja majd meg, mivel a Stradivarik ára 5-10 millió dollár között mozog. Az egyik tavaszi árverésen pedig 16 millió dollárért kelt el egy hangszer.

Edvin állítása szerint egy svájci bank a hegedű tulajdonosa, de a pénzintézet elzárkózik attól, hogy a drága hangszer kölcsönadásával népszerűsítse magát, ezért nem hajlandó a nevét elárulni. A 3 millió dolláros hegedű koncert plakátján is csak egy rádió, egy napilap és egy pizzéria szerepel a támogatók közt.

Lapunk hiába próbál napok óta választ kapni Edvin Martontól, a zenész először elfoglaltságra hivatkozva későbbi visszahívást kért, majd a megadott időpontban kinyomta a telefont. 

Fektesse a pénzét drága hegedűbe!

Nagyjából 600 eredeti Stradivari maradt fenn, ezek közül 200 darab van használható állapotban. Java részük széfek mélyén pihen. Gyűjtők, alapítványok vagy bankok veszik ezeket, s adják oda valamelyik művésznek, hogy játsszon rajta. 

További cikkek

Gyász

Három évvel a tragédia után így néz ki Andy Vajna Los Angeles-i sírhelye

Pornó

Elárulta a gigamellű felnőttfilmes, mennyit szexel valójában

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: értékelés – szomorú, hogy kiestünk, de megérdemeltük

mandiner.hu

Vitézy Dávid helyretette Karácsonyt villamosügyben

szon.hu

Tragédia: Elhunyt a nagykállói alapítvány elnöke

origo.hu

1,2 millió ember halálát okozta antibiotikumoknak ellenálló kórokozó

origo.hu

Sztárok, akik már vásároltak jegyet az űrbe - galéria

metropol.hu

Brutális mínuszok jönnek, percek alatt több centis hó esik le

vg.hu

Milliókat nyerhetnek a kisvállalkozások a ma nyíló pályázaton

ripost.hu

A szerencse forgandó, de ennek a 3 jegynek idén nem lesz oka panaszra

origo.hu

Leállt egy baba légzése a kocsiban, az anyja berohant vele a tűzoltókhoz, és megtörtént a csoda