Az európai konyha gyerekmenüin többnyire ugyanazok a szokásos fogások köszönnek vissza hosszú ideje. Sült krumpli rántott mini csirkefalatokkal, kispizza, paradicsomszószos spagettitészta. Esetleg halrúd, ami halat általában sajnos csak nyomokban tartalmaz. Ez van, ezt kell szeretni. Pedig ezek a szénhidrátdús, zöldségeket legfeljebb mutatóban tartalmazó fogások nem feltétlenül a gyerekek ösztönös ízlésének kiválasztottjai. A kutatásban részt vevő brit szerző arról kérdezve a japán kisiskolásokat, hogy melyek a kedvenc ételei, a „párolt brokkoli”, az „olajos hal” vagy az „algasaláta” választ kapta.
Gregg Segal, a Times szerzője két éven keresztül dolgozott fotósorozatán, amelyben gyönyörű látványvilággal mutatja be, miket is esznek a gyerekek a világ körül. A fotós különböző tájakon élő gyerekeket kért meg, hogy egy héten keresztül naplózzák étkezésüket, majd a hét végén készített egy portrét a gyerekről és az általa feljegyzett heti menüjéről. A képeket látva a mindennapi életünk köszön vissza. Az amerikai fotón óriási pizzaszeletek, gyorséttermi csomagok, cukros üdítők és csokoládék hevernek, a Nizzában élő kislány mellett pedig már grillezett hal, szardínia és tonhalsaláta is felbukkan, az olasz gyermek étrendjében egymás mellett látjuk a pizzát, a friss gyümölcsöt, a nutellát és a zöldsalátát is.
Európai szemmel a legszokatlanabb talán az ázsiai gyerekek táplálkozása lehet. Japánban a legalacsonyabb az elhízottsági ráta az egész világon. Az országban az egészséges táplálkozási szokásokat szorgalmazó egységes központi intézkedések működnek, amelyek része a legfiatalabb korosztály edukálása is, a gyerekek már egészen kicsi koruktól sokat tanulnak az élelmiszerekről és tápanyagokról, illetve minden iskolában dietetikus szakemberek állítják össze a megfelelően kialakított, zöldségekben és gyümölcsökben is gazdag étrendet.
A japánok ezek szerint tudják, hogy a gyermekkori étkezés tétje nagy. A korai szokások ugyanis jó eséllyel meghatározzák, hogyan táplálkoznak majd ezek a gyerekek felnőttkorban, ezzel együtt azt is, hogy milyen várható élettartam, általános egészségi állapot elé néznek.
A WHO 2021-es felmérése szerint az európai gyerekeknek csupán 42.5 százaléka fogyaszt friss gyümölcsöt és csak 22.6 százalék friss zöldséget minden egyes napon. Ugyanakkor a gyerekek körülbelül 10 százaléka eszik napi szinten édességeket és 9,4 százalék fogyaszt mindennap cukros üdítőket is. A WHO hangsúlyozza, hogy az egyes európai országok között szignifikáns eltéréseket tapasztaltak, ezzel együtt általánosságban elmondható, hogy sürgős változásra lenne szükség a gyerekek táplálkozási szokásait illetően.
Az UNICEF szintén 2021-ben közölte a Child Nutrition Report elnevezésű kutatását, amelyben a gyerekkori elhízásra és alultápláltságra is kitért. A jelentés már egyenesen krízisről beszél a gyerekek táplálkozása kapcsán, amelynek a fejlődés szempontjából különösen az első két életévben van kiemelt jelentősége. Ha a gyerekek nem jutnak megfelelő ételekhez ebben az érzékeny időszakban, azzal az egészséges fejlődésük forog kockán, ami későbbi életminőségüket jelentősen befolyásolja. A cukros, zsíros és sós élelmiszerek fogyasztása pedig már közvetlen egészségügyi kockázatot hordoz: túlsúlyhoz és a vele együtt járó egészségügyi problémákhoz vezet.
A jelentésből súlyos hiányosságok is kiderülnek: a 6-23 hónapos kor közötti gyerekek közül három gyerekből kettő nem kapja meg az egészséges növekedéshez és fejlődéshez szükséges megfelelő táplálékokat. A gyerekek körülbelül fele pedig nem jut hozzá megfelelő mennyiségben olyan életfontosságú élelmiszerekhez, mint az egyszerűen elérhető, mindennapi zöldségek és gyümölcsök, illetve a tojás, a hal- és a különböző húsfélék.
Magyarországon a 4-10 éves kor közötti gyerekek közel negyedének (23 %) van súlyfeleslege, amivel az élmezőnyben vagyunk Európában. Gyermekeink zsírfogyasztása jócskán meghaladja az ajánlott mennyiséget és 3-4-szer több sót fogyasztanak, mint kellene, és csak kicsivel több, mint a fele mennyiséget eszik meg zöldségből és gyümölcsből az ajánlott mennyiségnek.
A folyamat megfordítása nagyrészt rajtunk, szülőkön múlik, az otthoni minta fontos és hasznos minden gyerek számára. Gondoljunk csak arra, hogy egyetlen gyerek sem jön úgy világra, hogy zsigerből utálja a kelkáposztát és csakis csokit hajlandó elfogadni nassoláshoz.
Gőzgombócné
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.