Az új kenyér ünnepe az aratás végét jelző aratóünnephez köthető. Az aratás befejezése után a részesaratók búzakalászból, mezei virágból csigaszerű, korona vagy koszorú alakú aratókoszorút (ritkábban búzababát) kötöttek, és ünnepélyes menetben a földesúr, tiszttartó vagy a gazda elé vitték. A koszorút meg is locsolták, hogy bőséget, esőt varázsoljanak. A gazda megköszönte a koszorút, és megvendégelte a résztvevőket, a mulatság általában tánccal ért véget. Az aratókoszorút általában az első házban (a tisztaszobában) a mestergerendára akasztották. Vetéskor a szemeket kimorzsolták belőle és összekeverték a vetőmaggal, hogy biztosítsák a következő évi termést.
Én ettől függetlenül nem csak ünnepen, de hetente, általában hétvégén sütök kenyeret, vagy valamilyen péksüteményt, leginkább zsemlét és kiflit. Ez utóbbiakat fagyasztani is szoktam, de a kenyérből is 3-4 szeletet összefogva teszek a mélyhűtőbe. Amikor előveszem, kicsomagolom, rácsra teszem, egy-két óra alatt kienged, és ugyanolyan, mint a friss.
Sütésnél általában porélesztőt használok, mert a frissel nincs túl jó tapasztalatom, és nem is érek rá futkosni utána a boltba. Egy 7 grammos csomag fél kiló liszthez elegendő, és 2,5 deka friss élesztőnek felel meg, további előnye, hogy nem kell futtatni, elég a liszthez keverni.
Most pedig jöjjön pár recept!
Töltött kenyér
Aki szereti a pizzát, biztos ezt is szeretni fogja. A töltelék tetszés szerint variálható, hússal, gombával, ízlés szerinti zöldségekkel (a sült paprikás is remek). Leginkább borozgatáshoz, vendégvárónak ajánlom.
A töltelékhez:
egy padlizsán
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál passzírozott paradicsom (passata)
5 szelet főtt sonka
5 szelet sajt (nem túl folyósan olvadós)
A kenyértésztához:
50 dkg liszt
két csapott teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj
egy zacskó szárazélesztő (7grammos)
2,8-3 dl langyos víz
A tésztához valókból robotgép segítségével rugalmas tésztát dagasztok és duplájára kelesztem. Amíg a tészta kel, a raguhoz a padlizsánt felkockázom és 15 percre besózom, majd a kiengedett levét lemosom, lecsepegtetem. Az olívaolajat felforrósítom, rádobom a padlizsánt, a felszeletelt fokhagymát és kevergetve puhára sütöm-párolom. Hozzáadom a paradicsomot, sózom, beleszórom a bazsalikomleveleket és pár perc alatt erős lángon összefőzöm. Sűrűnek kell lennie, hogy ne áztassa el a tésztát.
A megkelt tésztát kicsit átgyúrom, lisztezett felületen kb. gáztepsi méretűre nyújtom. A széleken 2-3 centis sávban szabadon hagyom a tésztát. Gondolatban harmadolom a tésztalapot, a középső harmadot megkenem a padlizsános szósszal, a tetején elosztom a sonka-és sajtszeleteket, majd a töltelékre óvatosan ráhajtom az alsó, majd a felső harmadot. (Én a formázást sütőpapírral bélelt tepsin végeztem, hogy ne kelljen rakosgatni a megtöltött kenyeret, amely így a töltést követően mehet is a sütőbe. ) A megtöltött tésztát 15-20 percig pihentetem, a sütőt közben 200 fokra melegítem. Pihentetés után a kenyeret vízzel megkenem, és kb. 30-40 perc alatt megsütöm. Hagyom legalább langyosra hűlni és csak utána szeletelem.
Házi kenyér
Ez egy könnyen elkészíthető, a kovászos kenyérhez némileg hasonlító kenyér receptje, melynek elkészítéséhez kevés munkára, de viszonylag sok időre van szükség. Lényege a kevés élesztő, és hosszabb kelesztési idő, melynek köszönhetően valamennyire kialakul a kenyér jellegzetes íze. Mostanában csak e recept alapján sütök, és szerencsére még nem vallottam vele szégyent.
Az előtésztához:
25 dkg liszt
egy teáskanál porélesztő
kb. 2 dl langyos víz
A kenyérhez:
35-40 dkg liszt
1,5-2 dl langyos víz
só (én 3 teáskanállal teszek bele)
egy evőkanál citromlé vagy gyenge ecet
Az előtésztához valókat egy mélyebb kelesztőtálban villával összekeverem, kb. olyan lesz, mint egy nokedlitészta. Lefedem, 3 óráig hagyom kelni. Ezután villával összekeverem, hozzáadom a további hozzávalókat, és alaposan kiadagasztom. A vizet és a lisztet a dagasztás közben szükség szerint adagolom. A tésztát cipóvá formázom, letakarom, és hagyom kelni, körülbelül 3-4 órát, ezen idő alatt kétszer át is gyúrom. Az utolsó órában átteszem egy gömbölyű tálba/kosárba, és a sütésig ott hagyom kelni. A sütőt ekkortájt melegítem elő 230 fokra, s miután gőzös sütőben sütöm, kis edényben teszek az aljára vizet. A kelési idő elteltével sütőpapírral bélelt tepsire teszem, a tetejét ollóval két helyen bevágom, és 40-45 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha szép a színe, és kong az alja. Ha kivettem a sütőből, rácsra teszem, és a héját hideg vízzel átkenem, amitől cserepesedni kezd. Természetesen kihűlés után kéne megszegni, de ez nem mindig sikerül.
Amióta van jó nagy (7 literes) vaslábasom, abban sütöm. A vaslábast a hideg sütőbe teszem lefedve, megvárom, míg 230 fokra melegszik, kiveszem, belehelyezem a cipót, a tészta tetejére vizet spriccelek, lefedem, és 30 perc múlva kész is.
Zsemle házilag (Farkas Vilmos receptje)
Korábban is sütöttem zsemlét, de bevallom csalódás volt, mindaddig, míg erre a receptre rá nem találtam. A formázáshoz nézzétek meg ezt a videót!
A kovászhoz:
10 dkg liszt
8 gramm élesztő
70 ml langyos víz
A tésztához:
40 dkg liszt
8 gramm só
8 gramm cukor
8 gramm élesztő (friss)
fél citrom leve
230 ml langyos víz
Egy mélyebb tálban összekeverem a kovász alapanyagait és 3 órán át állni hagyom. Ezután a kovászt és a tészta hozzávalóit összegyúrom, fél óráig pihentetem, majd ismét összegyúrom és újra fél órán át hagyom állni. A tésztát nyolc részre osztom, formázom, sütőpapíros tepsire teszem a zsemléket, meleg helyen kelesztem, amíg a sütő melegszik, de legalább fél órán át. Gőzös, 230 fokos sütőben sütöm 15 percig, miután kivettem, a zsömléket vízzel megspriccelem.
Hot dog kifli
A gyerekeim nagyon szeretik a hotdogot, amibe a virsli mellé pirított hagymát, sajtot is teszek a ketchup és mustár mellé. A kifli receptje innen származik, némi változtatást eszközöltem rajta. Egyébként nemcsak hotdoghoz jó, szendvicset is készítünk belőle.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
egy tojás
5 dkg vaj
egy kanál zsíros tejföl
2-2,5 dl langyos tej
egy evőkanál cukor
két teáskanál só
egy zacskó porélesztő
A hozzávalókat rugalmas tésztává gyúrom, duplájára kelesztem kb. két óra alatt, kelés közben egyszer átgyúrom. Ha megkelt, nyolc darabra vágom, formázom. Ehhez segítséget nyújt ez a blogbejegyzés, tényleg pofonegyszerű a dolog. A formázott kifliket sütőpapírral bélelt tepsire teszem, kb. háromnegyed órát kelesztem, a tetejüket kevés vízzel vagy tejjel megkenem és előmelegített, 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütöm.
Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!
Zsuzsi főz
További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.