Zsuzsi főz - Nyári zöldséges receptek

Zsuzsi főz - Nyári zöldséges receptek

recept
PUBLIKÁLÁS: 2014. július 04. 13:00
Erre a hétre pár, szezonális zöldségféle felhasználásával készülő étel receptjét hoztam. A válogatásban helyet kap egy klasszikus, főételnek is beillő leves, amely után desszertnek jöhet a cseresznyés csiga. Lesz egy könnyű, hússal töltött zöldség, amelyhez paradicsommártás és hideg joghurt dukál kiegészítőként. Ezt az ételt egyébként meleg vacsorára is ajánlom. Végül pedig választottam egy csirkehúsos-zöldséges ragut is, mely gyorsan elkészíthető, és a felhasznált zöldségeket más szezonális zöldfélével is ( pl zöldbab) helyettesíthetjük.

A rövid bevezető után jöjjenek a receptek.

Palócleves

Hozzávalók

50 dkg pörköltnek való hús (sertés/marha/ürü)
2 zöldpaprika
2 szem nagyobb krumpli
40 dkg zöldbab
2-2 fehér-és sárgarépa
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
pirospaprika
kömény

2 babérlevél
egy csokor kapor
1-2 evőkanál liszt
2-3 dl tejföl

A tálaláshoz friss kenyér és tejföl

Egy evőkanál szalonnazsírral indítok, amin elkezdem pirítani a felaprított hagymát és a feldarabolt zöldpaprikát. Megszórom egy kiskanálnyi köménymaggal, picit megpattogtatom, aztán rászórok egy evőkanál pirospaprikát, elkeverem, ráöntök egy-két evőkanál vizet. Rádobom a húst, beleteszek egy babérlevelet, a felaprított fokhagymát és addig párolom fedő alatt az egészet, amíg a hús megpuhul. Magyarán pörköltet készítek. Ha ez megvan, beledobom a felkockázott répákat és krumplit, felengedem vízzel, sózom és addig főzöm, amíg a zöldségek legalább félig megpuhulnak. Ekkor adom hozzá a kb. 2 centisre vágott zödbabot és a zöldségek puhulásáig főzöm. Megszórom a felaprított kaporral, és a liszttel elkevert tejföllel behabarom. Forrón tálalom, a tányéron ízlés szerint tejfölözzük.
Ha nem lenne elég savanykás a tejföl, pár csepp citromlével szoktam savanyítani. Ha van kedvünk hozzá, bográcsban is el lehet készíteni. A klasszikus recept ürühússal készül, de marhából vagy sertésből is meg lehet főzni.

Mascarponés csirkeragu

Hozzávalók

50 dkg csirkemell
2 zsenge cukkini
5 fej gomba
3 gerezd fokhagyma
3 nagyobb paradicsom
8-10 kisebb bazsalikomlevél
só, bors
2-3 evőkanál liszt
5 dkg vaj
25 dkg mascarpone

A csirkemellet kisebb darabokra vágom és meghintem liszttel, majd kézzel összeforgatom, hogy a liszt a húst mindenhol egyenletesen vékony rétegben vonja be. A vajat serpenyőben felforrósítom, rádobom a húskockákat és kevergetve aranybarnára sütöm, sóval, borssal ízesítem. Közben a cukkinit nem túl apró kockákra vágom, és a gombát is hasonlóképpen darabolom. Ha a csirke már a megfelelő színt elérte, mellédobom a cukkinit és a gombát, valamint a felszeletelt fokhagymát is, és kevergetve addig sütöm, amíg a zöldségek roppanós-puhára nem sülnek. Ha ez megtörtént, beleszórom a kicsit megvagdosott bazsalikomleveleket, a nyolcadolt paradicsomokat, egy-két percig kevergetem, és beleteszem a mascarponét is. Fontos, hogy a paradicsom a hőtől csak éppen összeessen, ne főjön szét. Pár percig még főzöm az ételt, hogy összekeveredjenek a hozzávalók és összeérjenek az ízek, majd főtt tésztával, vagy párolt rizzsel tálalom.

Töltött cukkini paradicsommártással

Hozzávalók

50 dkg darált hús
5 gömbcukkini
20 dkg rizs
4 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
római kömény
fahéj
oregano
só, bors
olaj
10 dkg reszelt sajt
3-4 deci passzírozott paradicsom

a tálaláshoz joghurt

A cukkinik kalapját levágom, a belsejüket pedig kanállal kivájom. A kiszedett cukkinidarabokat félreteszem a mártáshoz. A töltelékhez a rizst megfőzöm, félreteszem. Kevés olajon megpirítom a felaprított hagymát és fokhagymát, rászórom a köményt, rádobom a darált húst, és kevergetve fehéredésig pirítom. Közben a fahéjjal, sóval, borssal és oreganóval ízesítem. A piruló hús alá öntök kb. 1 deci passzírozott paradicsomot, és kis lángon kb. 15-20 percig főzöm. A kész húsos ragut összekeverem a rizzsel, hozzáadom a reszelt sajtot, és kanállal a kivájt cukkinikbe töltöm. A sütőt 180 fokra előmelegítem.

A sütőtepsibe egy-két evőkanál olajat teszek, rászórom a kivájt cukkinidarabokat, ízesítem sóval, borssal, oreganóval, és ráöntöm a maradék paradicsomot. Kézzel kissé össze is forgatom. A paradicsomos cukkini tetejére ültetem a töltött zöldséget és kb. 40 perc alatt megsütöm. Ezalatt a töltött cukkinik megpuhulnak, kissé meg is pirulnak, a tepsiben levő paradicsomos zöldség pedig mártássá párolódik össze. A töltött cukkinit a paradicsomos szósszal kínálom, nagyétkűek részére sütök mellé pár szem újkrumplit is, és hideg joghurtot is adok mellé, amivel meg lehet locsolni a zöldséget.

Fahéjas-cseresznyés tekercs

A recept alapja Piszke csigája, azonban én más tésztát használtam, és a tölteléket fahéjas vajkrémre cseréltem. Aki a fahéjat nem szereti, cserélje le egy evőkanál holland kakaóporra, vagy egy teáskanál vaníliakivonatra, illetve vaníliás cukorral keverje ki a tölteléket, úgy is nagyon finom lesz.

Hozzávalók

50 dkg liszt

egy tasak szárított élesztő (vagy 2,5 dkg friss)

3 evőkanál cukor

3 deci langyos tej

5 dkg vaj

2 tojássárgája

A töltelékhez

40 dkg magozott cseresznye

4 dk vaj

4 dkg cukor

egy evőkanál fahéj

5 dkg aprított étcsoki (pl csokinyúlból)

A sütés befejezéséhez 1 deci forró cukros tej.

Az első hat hozzávalóból közepesen lágy kelt tésztát készítek, jól kiadagasztom és duplájára kelesztem. Közben kimagozom a cseresznyét, és a töltelékhez elkeverem a puha vajat a cukorral és fahéjjal. Ha a tészta megkelt, téglalap alakúra nyújtom, és megkenem a fahéjas vajjal úgy, hogy a szélektől kb. 2-2 centit üresen hagyok. A megkent tésztán elrendezem a levétől kissé kinyomott cseresznyét, megszórom a csokival, és feltekerem a tésztát, mint a bejglit. Éles késsel kb. másfél centis szeletekre vágom, nekem ebből a mennyiségből 15 csigám lett. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire teszem, és hagyom kelni, amíg a sütő a 200 (légkeverésen 180) fokot el nem éri. Ekkor betolom a sütőbe, 15 perc után a csigákat forró cukros tejjel lelocsolom (ettől foszlósabb lesz), majd kb. 5-10 perc alatt készre sütöm. Frissen a legfinomabb.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat:-)

Zsuzsi főz

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.