Zsuzsi főz - Hagyományos ebédmenü hétvégére

Zsuzsi főz - Hagyományos ebédmenü hétvégére

recept
PUBLIKÁLÁS: 2013. szeptember 13. 13:00
Erre a hétre úgy gondoltam, hagyományos, magyaros ételeket hozok, úgyis kezd őszbe fordulni az idő, talán ilyenkor nagyobb a keletje a házias, nehezebb fogásoknak, meg persze nagyon sokan a hagyományos konyhát kedvelik leginkább, így nekik is kedvezek .

Igyekeztem nem túlzásokba esni, és egymással összeillő, a gyomrot nem túlságosan megterhelő ételeket összeválogatni, bár ennek a menüsornak az elfogyasztása után bizonyos, hogy senki nem fog éhesen felállni az asztaltól.

Első fogásként hagyományosan levest választottam, a második egy igazi klasszikus, amit sajnos – főként közétkeztetésben – képtelenek normálisan elkészíteni, és a desszertnél is igyekeztem ezt a magyaros vonalat továbbvinni, bár a leírt rétes nem tradicionális töltelékkel készül.

Remélem, azért mindenki talál benne a fogára valót.

Zöldségleves vajgaluskával

Ez a könnyű zöldséges leves talán illik az alábbi vaskosabb főétel és desszert elé, bár ha háromfogásos ebéd nyitányaként esszük, a levesbetét el is hagyható. A galuska belefőzése esetében elég utána egy szelet rétes is.

Hozzávalók

3 szál sárgarépa
3 szál fehérrépa
egy fej hagyma
10 dkg zeller
10 dkg karalábé
10 dkg kelkáposzta
20 dkg zöldborsó
egy csokor petrezselyem
1 liter csontlé vagy húsleves, esetleg zöldséglé vagy víz
egy babérlevél
2 cm-es gyömbérdarab
kevés köménymag
egy tojás
3 dkg vaj
liszt

olaj

A zöldségeket megtisztítom és megpróbálom egységes méret kisebb kockákra vágni. Lábosban olajat hevítek, megfuttatom rajta a hagymát, majd kevergetve pár percig pirítom rajta a felkockázott répaféléket, karalábét és zellert. Ezután felöntöm, beledobom a babért, gyömbért, köménymagot, a kisebb darabokra vágott kelkáposztát, és a zöldségek puhulásáig főzöm. Közben kikeverem a vajasgaluskát, ehhez a puha vajat a tojással és annyi liszttel dolgozom össze, amennyit felvesz, majd sóval ízesítem. Galuskatészta állagúnak kell lennie.
Ha a zöldségek megpuhultak, kiskanállal a forró levesbe szaggatom a galuskát, beleszórom a felaprított petrezselymet és addig főzöm, amíg a levesbetét is át nem fő. Ez még egy-két percet vesz igénybe.

Bácskai rizses hús

A megszokott recepthez képest én annyiban térek el, hogy 4-5 cső zöldpaprikát is teszek hozzá, valamint hogy kissé rizottós állagúra főzöm, nem engedem, hogy a szaftot teljesen beszívja a rizs.

Hozzávalók


1 kg sertéscomb
2 nagy fej vöröshagyma
5 cső zöldpaprika
két gerezd fokhagyma
egy kiskanál köménymag
fűszerpaprika
erőspaprika-krém
só, bors
olaj
50 dkg rizs

Első lépésként sertéspörköltet főzök, amihez a hagymát apróra vágom, és olajon fonnyasztani kezdem. Három cső paprikát feldarabolok és ezt is hozzáadom, kissé sózom. Beleszórom a köménymagot, és hagyom, hogy kissé kipattogjon. Amikor a hagyma már üveges, rádobom a felkockázott húst és nagy lángon fehéredésig sütöm. Leveszem a lángról, megszórom pirospaprikával, elkeverem, felöntöm annyi vízzel, amennyi szűken ellepi. Beledobom az egészben hagyott fokhagymagerezdeket, ízesítem az erőspaprika krémmel, sózom, és addig főzöm, amíg a hús majdnem puha. Ekkor hozzáadom a megmosott rizst – én kerekebb szeműt szeretek használni hozzá -, felöntöm a rizs térfogatához képest kétszeres mennyiségű vízzel és fedő alatt kis lángon addig főzöm, amíg a rizs a folyadék háromnegyedét magába nem szívja. Ekkor elzárom alatta a lángot, de húsz percig rajtahagyom a fedőt. Ezalatt a maradék vizet is beszívja, rizottóhoz hasonló állagú lesz.
Valamilyen ecetes savanyúsággal tálalom.

Alternatív elkészítési javaslat: az előbbivel azonos módon készítem addig, amíg a rizst bele nem keverem a pörköltbe. Ugyanúgy és ugyanannyi vízzel öntöm fel, mint fent, a tűzhelyen felforralom, lefedem, betolom a 170 fokos előmelegített sütőbe, és kb. 30 perc alatt összesütöm, amíg a levet a rizs fel nem szívja.

Ilyenkor én eleve olyan nagyobb edényben (jénai, kerámiaedény) készítem, ami sütőbe tehető. Ennél az elkészítési módnál nem kell a tűzhely mellett állni, de a sütőben levő rizses húst érdemes egyszer-kétszer átkeverni.

Őszi rétes

A készen kapható leveles tésztának köszönhetően nagyon könnyű elkészíteni. Réteslapba ezt a tölteléket én nem tenném, mert a gyümölcs nagy darabokban van, levet enged, a réteslap pedig túl vékony, nem bírja el, átázik.

Hozzávalók

egy csomag (450 gramm) fagyasztott leveles tészta

4 db kicsi alma

2 db kisebb körte

4 db szilva

10 dkg aszalt áfonya vagy mazsola

fél citrom

2 dkg vaj

2-3 evőkanál cukor

egy teáskanál fahéj

5-6 evőkanál zabpehely

Először a tölteléket készítem el, mert ki kell hűteni, mielőtt a tésztába tölteném. Ehhez a körtét és az almát meghámozom, kimagozom és kisebb kockákra vágom. A vajat lábosban megolvasztom, rádobom a körtét, az almát és az áfonyát, megszórom a cukorral, ízesítem fahéjjal, ráfacsarom a citromlét, és 5-6 percig párolom. Akkor jó, ha a leve elfő és még kicsit roppanós. Ekkor elzárom alatta a lángot és rádobom a kimagozott, elnegyedelt szilvát. Ha a töltelék kihűlt, kezdődhet a töltés. A kiengedett tésztát téglalap alakúra nyújtom (3-4 mm vastag legyen), megszórom a zabpehely felével, ráterítem a tölteléket, ezt is megszórom a zabpehellyel és felcsavarom. A roládot sütőpapírral bélelt tepsire teszem, a tetejét felvert tojással megkenem és 200 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt aranybarnára sütöm. Langyosan vagy hidegen kínálom.

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.