Ez a poszt a megszokottól kicsit eltérő lesz, mert múlt héten Luccastra és a hozzá hasonlóan a szülés előtt álló kismamák részéről felmerült az igény, hogy legyen szó mélyhűtött ételekről, mert ezzel megkönnyíthetik a dolgukat az előttük álló gyermekágyas időszakban.
Már a múlt heti posztban is sokan kommenteltek ezzel kapcsolatban, de most igyekszem ezeket a tippeket és tanácsokat összefoglalni. Nekem ez a téma kimaradt az életemből, ezért Frank Júlia: A Te szakácskönyved (Origó kiadó, 1991) című könyvét hívtam segítségül, amit ajánlok azoknak is, akik most szeretnék önálló háztartásukat, konyhájukat felállítani, igazán hasznos tanácsokat olvashatnak a konyha felszereléséről és az alapvető konyhatechnikai műveletekről.
– panírozott húsfélék (érdemes tálcán fagyasztani, ha csonttá fagyott, adagokban bezacskózni, sütés előtt nem kell felolvasztani)
– fasírtgolyók, húsgombócok adagokban (csak a paradicsomszószt – ami szintén fagyasztható – kell megcsinálni, beledobni a húsgombócot, és készre főzni)
– bepácolt nyers húsok (nem joghurtos pácban) adagonként
– pörkölt (felhasználható gulyásleveshez, rizses vagy tarhonyás húshoz, rakott zöldségekhez, hortobágyi palacsintához)
– virsli, kolbász, hurka, egy étkezésre való adagokban
– töltetlen palacsinta (annyi, ami egy evésre elfogy)
– tészta szósszal összekeverve (a szósz ne legyen tejfölös)
– sima paradicsommártás, bolognai ragu, hasonló jellegű – nem tejfölös – mártások
– nokedli, tarhonya elkészítve
– túrógombóc, szilvás gombóc és társaik
– levesek (ne habarjuk be, a tejfölös sűrítést frissen végezzük)
– rakott tészták (lasagne)
– darált húsos-rizses-zöldséges rakott ételek (pl rakott kel, rakott káposzta, zöldbab, stb.)
– töltött paprika, töltött káposzta
– gyümölcsök fogyasztásra előkészítve (őszibarack, meggy például nagyon jól jöhet a hozzátáplálás kezdetén)
– főzelékfélék nyersen, vagy párolva (habarást ne tegyük bele)
– kisült piskóta (töltetlenül vagy vajas/tejszínes krémmel töltve)
– nyers tészták (linzertészta, élesztős vajastészta, leveles tészta, kenyér-vagy lángostészta)
– nyers csontok alapléhez, húsleveshez
– zöldfűszerek (felaprítva, nagyon kevés vízzel jégkockatartóban fagyasztva, vagy egyszerűen zacskóba téve)
– puding, pudingkrémes sütemény
– majonéz, majonézes saláta (felengedéskor kicsapódik az olaj)
– tojás héjastól (nem tudom, ki az az őrült, aki ezt kipróbálta)
– tejföl, joghurt kefír (felengedés után összetúrósodik, elvileg habaráshoz így is jó, de én azért nem próbálnám ki)
– krumpli alapú ételek (bár olvastam már olyat, hogy a kész rakott krumplival semmi gond nem volt)
És most jöjjön egy-két recept a fentiek alapján.
A húsgombóc, vagy akár az egész leves – habarás nélkül – fagyasztható, aki nem szereti a kaprot, használjon petrezselymet vagy tárkonyt.
Először a húsgombócot készítem el, mert nem árt neki, hogyha kicsit áll, és közben összeérnek az ízek. A húst a tejben áztatott zsemlével, tojással, fűszerekkel összegyúrom, mintha fasírtot készítenék, és vizes kézzel kisebb diónyi gombócokat készítek belőle, további felhasználásig félreteszem.
Kevés olajon a nagyon apróra vágott hagymát megfonnyasztom, rádobom a megtisztított, kisebb darabokra vágott zöldségeket, és pár percig együtt pirítom. Ekkor meghintem egy kevés pirospaprikával, beledobom a kapor apróra vágott keményebb szárát és felöntöm annyi húslevessel (vízzel) amennyi levest készíteni szeretnék. Addig főzöm, amíg a zöldség majdnem megpuhul, ekkor beleteszem a gombócokat is, és tovább főzöm, amíg a húsgolyók is átfőnek. Ez kb. 10-15 perc. A kaprot közben felaprítom és a leveshez adom, majd végül a lisztes tejföllel behabarom az ételt. Pár perc alatt kiforralom, ha nem elég savanykás, friss citromlevet adok még hozzá.
Fagyasztható az egész étel, de frissen is készíthető, fagyasztott pörkölt felhasználásával.
Előkészületként a karfiolt a fent leírt módon megfőzöm kis rózsákra szedve, vagy – mint most – egyszerűen szeletekre vágva. A rizst sós vízben szintén megfőzöm.
A húsból hosszabb lére hagyott pörköltet készítek: olajon a hagymát megpárolom, rádobom a húst, fehéredésig pirítom, hozzáadom a fokhagymát, sót, borsot, paprikázom, vizet öntve hozzá puhára párolom. Miután minden alkotóelemmel kész vagyok, jöhet az összerakás: a rizst a pörkölthöz keverem. Kivajazott jénaiba egy sor karfiolt rétegezek, erre jön egy réteg rizses hús, megint karfiol, megint hús, amíg tart a hozzávalókból. A teteje karfiol legyen. A legfelső rétegre rákenem a tejfölt, jó gazdagon megszórom sajttal és előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütöm. Tányéron további tejfölt kínálok mellé.
Kész, lefagyasztott nokedlivel elkészítve nagyon gyorsan megvan. A nokedlit a fagyasztóból kivéve forrásban levő vízbe dobom, ha szétváltak a galuskák, leszűröm, és az elkészített mártással jól összeforralom.
A galuskához:
A mártáshoz:
Először a mártást készítem el, amihez a szalonnát felaprítom és kisütöm. Ha ez megtörtént, felöntöm a tejszínnel, belemorzsolom a juhtúrót és pár perc alatt összeforralom. Ízesítem sóval, szerecsendióval,belereszelem a fokhagymagerezdeket is, és melegen tartom, amíg kifőzöm a nokedlit.
A galuska hozzávalóiból nem túl sűrű tésztát keverek és forró sós vízben kifőzöm. Lecsepegtetés után a juhtúrós mártásba keverem és még egy-két perc alatt összemelegítem. Tálalásnál megszórom reszelt ementáli sajttal.
Jó főzőcskézést a hétvégére, és várom a további kommenteket, témajavaslatokat!
Zsuzsi főz
Családtervezés, terhesség, szülés, gyereknevelés, egészség-betegség, szórakozás – ezekben a kategóriákban témánként tudsz böngészni a tartalmaink között. Kövesd a Bezzeganyát a Google+ -on is!
További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?