Zsuzsi főz - Itt a nyár, elő a grillel

Zsuzsi főz - Itt a nyár, elő a grillel

grill
PUBLIKÁLÁS: 2011. május 27. 14:00
Végre itt a nyár, és vele együtt megkezdődött a szabadtéri főzőcskézés időszaka is. Én gyakran készítek ilyenkor ebédet a kertben vagy a teraszon, főleg a grillezést szeretem, mert jól elő lehet készíteni az ételeket. A húsokat általában előző este pácolom be, a hal kivételével, és sütés előtt hagyom szobahőmérsékleten állni, hogy ne hidegen kerüljenek a rácsra. Köretnek általában kevert salátát adok, amit általában olívaolajos-citromos öntettel szoktam készíteni, néha viszont csinálok faszénen sült krumplit is, amihez a krumplit elő szoktam főzni. Lehet készíteni a grillen megsütött zöldségekből is salátát valamilyen egyszerű, olajos dresszinggel. Kenyérfélét ritkán szoktunk ezekhez az ételekhez enni, ha mégis, akkor pitát, vagy más lepénykenyeret kínálok.

Az általam hozott receptek húsok-halak felhasználását mutatják be, de darált húsból is számos fogást készíthetünk, lehet belőle hamburger, mititei, pljeskavica, vagy bármi, amit kitalálunk. Érdemes a grillezéssel kísérletezni, mert a felhasználható húsok, pácok, fűszerek miatt az így készített étel nem válik unalmassá, zöldségekkel, salátákkal kiegészítve pedig kifejezetten egészséges ételek állíthatók elő.

Fokhagymás harcsa roston

  • 60-70 dkg szürkeharcsa-filé (a felső, vastagabb rész)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt kömény
  • fűszerpaprika
  • só, olaj
  • a tálaláshoz igény szerint citromszelet vagy zúzott fokhagyma

A halfilét annyi darabra vágom, ahány személyre készítem. Az olajat tálba öntöm, elkeverem a zúzott fokhagymával, fűszerpaprikával, köménnyel. A szeleteket besózom, beleforgatom a fűszeres pácba, és pár órára félreteszem, hogy összeérjenek az ízek.
Faszenes grillen megfelelő parazsat állítok elő, a haldarabokat halrácsba fektetem és aranybarnára sütöm, ügyelve, hogy ne száradjanak ki.
Sok salátával, vajas- petrezselymes újkrumplival tálalom, adok mellé még citromgerezdeket, zúzott fokhagymát, hogy ki-ki tovább fűszerezhesse az adagját. Kapros-fokhagymás tejföl sem rontja el.

Fehérboros flekken

  • Fejenként két szelet nem túl zsíros tarja
  • Egy deci fehérbor
  • Két deci olaj
  • Két ág rozmaring
  • Tíz szem borókabogyó a kés lapjával kissé megnyomkodva
  • Egy mokkáskanál római köménymag
  • Egy evőkanál magos dijoni mustár
  • Egy kiskanál erőspaprikakrém
  • Két gerezd fokhagyma felaprítva

A szeleteket a sütögetést megelőző este szoktam bepácolni, de az sem gond, ha egy-két nappal korábban készül el. A húsokat az inaknál bevagdalom, nehogy összeugorjanak sütés közben, majd húsklopfolóval megveregetem. Én a szeleteket átszövő zsírosabb részeket nagyon éles késsel kicsit be is szoktam metszeni, ügyelve arra, hogy át ne vágjam, mert tapasztalatom az, hogy így ezek a részek pörcösebbre-ropogósabbra sülnek, a zsír könnyebben tud eltávozni belőlük. A húsokat enyhén sózom, majd a többi hozzávalóból készített pácban egy éjszakán át érlelem hűtőben. A sütés előtt legalább egy órával korábban kiveszem a hűtőből és hagyom, hogy szobahőmérsékletre melegedjen. Ezalatt van idő előállítani a faszénparazsat. Ha már kellően izzik a faszén, grillrácson piros-ropogósra sütöm a hússzeleteket. Nagyon jó hozzá a bab-, vagy sültpaprika saláta.

Barbecue oldalas

  • 1 kg húsosabb sertésoldalas
  • őrölt koriander
  • köménymag
  • 4 gerezd fokhagyma
  • kevés őrölt rozmaring
  • só, bors
  • darált erőspaprika (elhagyható)


A barbecue szószhoz

  • 4 evőkanál ketchup
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • két kiskanál méz
  • A hús alatt maradó szaft és fokhagyma

Az oldalast egyben hagyva besózom, megszórom korianderrel, rozmaringgal és a köménymaggal, kevés borssal, és a fűszereket (a darált erőspaprikakrémet is, ha úgy tetszik) jól beledörzsölöm a húsba. Egy evőkanál olajjal kikent tepsibe fektetem és a gáztűzhelyen minden oldalán erős tűznél körbesütöm. A tűzről levéve mellédobom a fokhagymagerezdeket héjastul, öntök alá annyi vizet, hogy a hús derekáig érjen, alufóliával lefedem és előmelegített 170 fokos sütőben puhulásig – kb. egy óráig – sütöm.

Ha az oldalas puha, kiveszem a tepsiből és tetszőleges méretűre darabolom. A szaftját tálba öntöm, belenyomom a megsült fokhagymát, hozzáadom a ketchupot, szójaszószt és mézet, majd megkenem vele a húsdarabokat. Mivel a hús még jó forró, beszívja a szószt, ezért a kenést még egyszer megismétlem. A mártást hagyom kicsit rászáradni a húsra, amíg a faszénparázs elkészül. Ha már jó a parázs, a húsdarabokat a grillrácsra teszem és kb. 10-15 perc alatt megsütöm gyakori forgatás közepette. A maradék szószt a sült hús mellé tálalom, és adok még hozzá hagymás tört krumplit és amerikai káposztasalátát is.

Fűszeres joghurtban pácolt csirke nyárson

  • 60 dkg csirkemell filé
  • 2 dl joghurt
  • egy evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • két evőkanál tandoori masala
  • egy mokkáskanál koriander
  • két gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • só, bors
  • két nagy fej hagyma
  • egy közepes cukkini
  • egy-két kaliforniai paprika
  • 20 dkg füstölt húsos szalonna
  • 4-5 szem gomba

A csirkemellet kockákra vágom. A gyömbért, masalát, koriandert összekeverem joghurttal, az olajjal, kevés sóval, frissen őrölt feketeborssal, belereszelem a fokhagymát. Ebbe a pácba beleforgatom a húskockákat, és két-három órát – legjobb, ha egy éjszakát – pihentetem a hűtőben. Ezután a tűzdeléshez előkészülök: a hagymát negyedekbe vágom, szirmokra szelem, a cukkinit kb. másfél centis karikákra vágom, a gombát negyedelem, a paprikát, szalonnát a húshoz hasonló méretű darabokra vágom.

A nyársakat általában még a faszén/brikett előkészítése előtt összeállítom. Én fémnyársat használok, de beáztatott bambusznyárs vagy hurkapálca is megteszi. A fűzögetést általában hagymával kezdem, majd hús, utána gomba/paprika/cukkini jön, szalonna, hagyma, megint hús, de a sorrend közben alakul ki attól függően, milyen kedvem van. Most öt fémnyárs készült, de jutott még két hurkapálcikára való is a hozzávalókból.

Sütés előtt egy órával megrakom a grillt, megvárom, amíg fehéren izzik a parázs, és ekkor rápakolgatom a nyársakat. Sütés közben szorgosan forgatom csipeszfogóval, mert nagyon forró, sőt, néha bekenegetem olajjal is, mert a joghurtos pác hajlamos megégni.
Ha kész, mindenki kap a tányérjára egyet. Általában olívaolajos-citromos kevert salátával, kenyérrel vagy valamilyen lepényszerűséggel esszük, fokhagymás joghurtos öntet is kínálható hozzá. Más köret szerintem felesleges.

Akinek az indiai jellegű fűszerezés meg a szalonna együtt nem jön be, hagyja el valamelyik nem tetsző hozzávalót, bár a viszonylag száraz húsú csirkemellnek elég jót tesz valami füstölt, zsírosabb jellegű dolog. A zöldségeket tetszés szerint lehet változtatgatni, nekem ez a kedvenc kombinációm.

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.