Bezzeganya

Zsuzsi főz: Rafinériák házilag

Bezzeganya

Létrehozva: 2011.03.04.

Ehhez a poszthoz az apropót Center hamburgeradóról szóló cikke adta. Itt nemtetszésemnek adtam hangot a téma kapcsán, és feltettem azt a költői kérdést is, hogy vajon az egészségtelen ételek közé be fognak-e kerülni az ízfokozóktól és E-számoktól hemzsegő zacskós rafinériás termékek is. Ezek egészségtelen voltáról a kommentelők nagy része szintén meg volt győződve, de akadt olyan is, aki szerint ezek a termékek finomak, és nagyon előnyösek, mert sokkal gyorsabban lehet velük ételt varázsolni az asztalra, mintha magunk készítenénk az étel minden egyes fázisát.

Zsuzsi főz: Rafinériák házilag

Nem tartom ördögtől valónak, ha egy szaladós napon valaki holtfáradtan hazaesik, és egy ilyen zacskós csodából készít vacsorát a családjának, de biztos vagyok abban, hogy ezen termékek rendszeres fogyasztása nem tesz jót az egészségnek, ráadásul az ízérzékelést torzítja. Éppen ezért most megpróbálok pár olyan receptet írni, ami reális alternatívája lesz a pénzért megvehető rafinériának.

Zöldségleves vajasgaluskával

4 csirkeszárny vagy két darab húsos karajcsont
egy nagy csokor vegyes zöldség (sárga-és fehérrépa)
egy fej hagyma
10 dkg zeller
4-5 nagy fej gomba
25 dkg tisztított vagy fagyasztott zöldborsó
2 gerezd fokhagyma
6-8 szem feketebors
egy babérlevél
2-3 szem szegfűbors
egy mokkáskanál köménymag
egy mokkáskanál őrölt gyömbér
2-3 szem szegfűszeg

csipet cukor
egy csokor petrezselyem
olaj

A galuskához
3 dkg vaj
egy tojás
annyi liszt, amennyit felvesz

Az egészet alapléfőzéssel kezdem. A csirkét vagy csontot egy lábosba teszem, hozzáadom a fokhagymagerezdeket, az egészben hagyott, szegfűszeggel megtűzdelt hagymát, a borsféléket, köményt, felengedem annyi vízzel, amennyi kétujjnyira ellepi, és kb. egy órát főzöm. Közben minden zöldséget megtisztítok. Ha a húsfélék megpuhultak, kiszedem, és a csontokról leszedegetem a húst, amit majd a levesbe visszateszek. A feldarabolt répákat és zellert a lében puhára főzöm.

Amíg a zöldség puhul, a puha vajat tálba teszem, elkeverem egy tojással, csipet sóval, és annyi lisztet adok hozzá, hogy egy sűrűbb nokedlitészta-állagot kapjak. Amikor a zöldségek puhák, a leveshez adom a negyedelt gombát és a zöldborsót, és a forró levesbe mártogatott kiskanállal beleszaggatom a galuskát az ételbe, törekedve arra, hogy kisebb, formás levesbetétekhez jussak (na ez az, ami nem megy). Megszórom a levest a felaprított petrezselyemmel, és ha a galuskák feljöttek a felszínre, tálalom.

Pórés sonkás csirkemell

50 dkg csirkemell
egy szál póréhagyma
15 dkg nyers füstölt sonka
2 gerezd fokhagyma
só, bors
szerecsendió
3 dl tejszín
5 dkg vaj

A csirkemellet kisebb kockákra vágom, és a felforrósított vajban aranybarnára sütöm, közben sózom, borsozom. A húst kiveszem a serpenyőből és félreteszem, a visszamaradó vajba beledobom a felkarikázott póréhagymát és kis lángon puhára sütöm. Ekkor kerül bele a felcsíkozott sonka, amellyel még pár percig kevergetem. Ezután ráöntöm a tejszínt, sózom, borsozom, szerecsendiót reszelek bele, majd visszateszem a csirkét a serpenyőbe és addig forralom a mártással együtt, amíg az kissé be nem sűrűsödik. Spenótos rizs volt a körete.

A mártást kicsit lehet alakítani mustárral, vagy fél deci fehérborral, esetleg más fűszerezéssel (petrezselyem, olaszos fűszerek, vagy bármi más).

Csirkés sült tészta

Ez a recept maradék felhasználására készült, de érdemes csirkét sütni magáért az étel elkészítéséért is, mert nagyon finom. A cukkini helyettesíthető akár gombával, spenóttal, vagy más, a család által kedvelt zöldséggel.

2 egész sült csirkecomb
a csirkével együtt a héjában sült fokhagyma (fél fej)
egy fej hagyma
egy cukkini
2-3 dl tejszín
40 dkg tészta (most fusili)
só, bors
8 dkg reszelt sajt (elhagyható)

A csirkecombokról leszedegetem a húst és szálasra tépkedem. A sült fokhagymagerezdeket kinyomom a héjából, és a csirkehússal együtt félreteszem. A csirke sütésekor keletkezett szaftot lábosba öntöm és felforrósítom. Rádobom a felszeletelt hagymát és üvegesre sütöm. Ekkor hozzáadom a nagyobb kockákra vágott cukkinit, és addig sütöm, amíg majdnem megpuhul. Ekkor belekeverem a csirkehúst és a sült fokhagymát, ezzel átforgatom, hozzáöntöm a tejszínt és kb. öt perc alatt összeforralom. Sózom, borsozom, leveszem a tűzről. Nem baj, ha a mártás nagyon folyós, majd a tészta felszívja a felesleges nedvességet. A tésztát a ragu készítése közben kifőzöm, jól lecsepegtetem és a csirkés tejszínes öntettel összeforgatom abban a tepsiben, amelyben a csirkét sütöttem, így a sült ízes levéből nem megy kárba semmi. Ha van kedvem, megszórom reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben kb. húsz perc alatt összesütöm az ételt.

Továbbra is várom ötleteiteket, kéréseiteket a további posztokhoz!

Zsuzsi főz

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek