Mi az igazság? – Melyek a D-vitamin valódi előnyei? - 2. rész

Mi az igazság? – Melyek a D-vitamin valódi előnyei? - 2. rész

D-vitamin
PUBLIKÁLÁS: 2023. január 12. 10:09
Sokszor hallhatjuk, olvashatjuk, mennyire értékes számunkra a D-vitamin. Segít az immunrendszer erősítésében, megőrzi egészségünket. Számos előnye ismert, de mi a teljes valóság ezekkel kapcsolatban?

Sokszor hallhatjuk, olvashatjuk, mennyire értékes számunkra a D-vitamin. Segít az immunrendszer erősítésében, megőrzi egészségünket. Számos előnye ismert, de mi a teljes valóság ezekkel kapcsolatban?

Nem kérdés, hogy a D-vitamin valóban fontos a szervezetünk megfelelő működése szempontjából. Számos előnye ismert manapság, érdemes azonban mélyebben beleásni, mely esetekben hatásos valójában ez a vitamin.

Sokan küzdenek D-vitamin hiánnyal

Napjainkban nagyjából 10 emberből 4 nem jut elég D-vitaminhoz. Ha alacsony a szint szervezetünkben ebből a vitaminból, előfordulhat, hogy nem eszünk elég ételt, amelyben megtalálható. Előfordulhat, hogy olyan egészségi állapottal küzdünk, amely megakadályozza a D-vitamin megfelelő felszívását. De az is lehet, hogy csupán több napfényre van szükségünk.

Figyeljünk, mit eszünk

Attól függően, mit találunk ízletesnek, érdemes nagyobb mennyiségű D-vitamint tartalmazó ételeket fogyasztanunk.

Egy evőkanál csukamájolajban példának okáért 1.360 nemzetközi egység (NE) D-vitamin van. Ha nem szeretjük, szóba jöhet a lazac, a kardhal, tonhal és a szardínia. A narancslé és a tejtermékek, például a joghurt és a tej is jó választás. Finom a marhamáj, a tojássárgája és a dúsított gabonafélék is, melyekben szintén megtaláljuk a D-vitamint.

vitamin, tabletta, gyógyszer
Fotó: 123rf.com

Töltsünk elég időt a napon

Természetesen fontos, hogy megvédjük bőrünket a napsugaraktól, de a szervezetnek szüksége van napfényre, hogy D-vitamint termeljen. Igyekezzünk napi 15-20 percet napozni – vagy napon sétálni, üldögélni - hetente háromszor.

Mi hajlamosít a D-vitamin hiányra?

D-vitamin hiányhoz vezet, ha problémáink vannak a vitamin napsütésből vagy élelmiszerből történő felszívásával. A kockázatot bizonyos tényezők is növelhetik.

  • 50 év vagy annál idősebb életkor
  • Sötét bőr
  • Északi lakóhely
  • Túlsúlyosság, elhízás, gyomor-bypass műtét
  • Tejallergia vagy laktóz intolerancia
  • Betegségek, amelyek csökkentik a tápanyag felszívódását a bélben, például Crohn-betegség vagy cöliákia
  • Intézményben tartózkodás
  • Bizonyos gyógyszerek, például görcsrohamok elleni készítmények alkalmazása.

Fontos: a fényvédő krém használata akadályozhatja a D-vitamin bevitelét, ugyanakkor a fényvédő krém elhagyása jelentősen növelheti a bőrrák kockázatát.Érdemes tehát egyéb D-vitamin-forrást keresni ahelyett, hogy hosszú ideig védelem nélkül napozunk.

Olvasd el ezt is!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.