Sóvárog az édes íz, a cukor után? Tippek, hogyan csökkentse

Sóvárog az édes íz, a cukor után? Tippek, hogyan csökkentse

édesség
PUBLIKÁLÁS: 2022. december 26. 11:35
Fogyasszon minél több természetes cukrot

Fogyasszon minél több természetes cukrot

Fogyasszon olyan ételeket, amelyek megfékezik a cukor utáni sóvárgást. Így hajlamos lesz kevesebb cukrot enni. A mesterséges édesítőszerek csak fokozzák a cukor utáni sóvárgást. Ehelyett próbálja ki a természetes cukrokat. Bár ez kezdetben nehéz lehet, fokozatosan elkezdi majd értékelni az ízét. Jó ötlet sárgarépával, dióval és céklával kezdeni. Ezek közvetve védik az egészséget, és segítenek a fogyásban is.

A gyümölcsök szintén természetes források, amelyek nagyszerűen segítenek csökkenteni a cukor utáni sóvárgást. Ezért iktasson be több bogyós gyümölcsöt és hüvelyeseket az étrendjébe. Még a lencse is édes ízű, és gazdag fehérjében és rostban. Emellett gyomortöltő érzést is adnak. Így elkerülheti az éhség okozta cukor utáni sóvárgást.

A datolya és a rágós diófélék szintén kompenzálják a cukor utáni sóvárgást. Ezeket helyettesítheti édességgel. Arra azonban ügyeljen, hogy ne egyen ezekből túl sokat.

cukor, édesség
Fotó: 123rf.com

Figyeljen a kalóriabevitelre

Ügyelnie kell arra, hogy a szervezetének megfelelő mennyiségű kalóriát juttasson a szervezetébe. Ha megfosztja a szervezetét a kívánt kalóriamennyiségtől, akkor gyakran éhesnek érzi magát. Ilyenkor több cukor utáni sóvárgás tünetét fogja észlelni. A teljes kiőrlésű gabonafélékből készült egészséges étkezés csökkenti az éhségérzetet és a cukor utáni sóvárgást. Ezek tovább maradnak a véráramban. Így a szervezet megkapja a szükséges energiát, és a fáradtság szintje alacsony lesz. Automatikusan a szervezet cukorigénye is csökkenni fog.

Vásárláskor olvassa el a termék címkéket

Sokan nem értik az élelmiszerek címkéinek elolvasásának fontosságát. Ennek figyelmen kívül hagyása több rejtett cukor fogyasztását eredményezheti. A legtöbb élelmiszerben, amit naponta fogyasztunk, mint például a kenyér, gabonafélék stb. rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak. A címke elolvasása segíthet megérteni a táplálkozási tényeket az elfogyasztott élelmiszerrel kapcsolatban. Ezáltal egészségtudatosabbá válik. Ha egyszer törődik az egészségével, a cukor kísértései is alacsonyak lennének. Több gyümölcsre, diófélére és zöldségre válthat. Továbbá korlátozza a boltban vásárolt élelmiszerek vásárlását, amelyek általában magas cukortartalmúak.

A cukrokat helyettesítse fűszerekkel

A kutatások azt mutatják, hogy kevés fűszer képes kontrollálni a cukor utáni sóvárgást. Ez pedig megakadályozza a fokozott cukorfogyasztást. Ha ezeket a fűszereket hozzáadja a desszertekhez, azzal a cukorfelhasználás mértékét is csökkentheti. Fahéj hozzáadása a joghurthoz például természetes édes ízt ad, amit extra cukor hozzáadása nélkül fogyaszthat.

Ellenőrizze a nátriumfogyasztását és a vitaminhiányt

Ironikus módon azt gondoljuk, hogy a cukros ételek növelik a cukor utáni sóvárgást. Azonban a sós ételek ugyanezt a hatást váltják ki. Hajlamosak vagyunk több nátriumot fogyasztani, különösen akkor, ha gyorséttermekből, éttermekből, húsokból, halakból stb. fogyasztunk. Továbbá a vitaminhiány is okozhat cukor utáni sóvárgást. A D-vitamin hiánya például cukor utáni sóvárgást vált ki az emberből. A vashiány fáradtságot okoz, és ennek kompenzálására a szervezet több cukrot követel. Hasonlóképpen a cink- és kalciumhiány is több cukor utáni sóvárgásra késztethet.

cukor, gyümölcsök
Fotó: 123rf.com

Beszélgessen magával!

Ha csökkenteni szeretné a cukor utáni sóvárgást, beszélgessen önmagával. Bármilyen abszurdnak is hangzik, de ki kell derítened, mi csábít leginkább. Ezután elkerülheti az ilyen dolgokat vagy helyzeteket. Például, ha a kedvenc éttermének meglátogatása miatt fagylaltra vágyik, akkor jobb, ha elkerüli. Azt is ki kell derítenie, hogy milyen alapbetegségek állnak a háttérben, amelyek fokozott cukoréhséghez vezethetnek. Például a II. típusú cukorbetegségben vagy elhízásban szenvedők hajlamosak több cukrot fogyasztani.

Különböző más okok, például a stresszhormonok, az inzulinrezisztencia stb. szintén cukor utáni sóvárgást okoznak. Ha úgy érzi, hogy valami nincs rendben a szervezetében, akkor forduljon orvoshoz. Az ok kezelése sok problémát megoldhat. Ezenkívül soha ne hagyja ki az étkezéseket. Ehelyett fogyasszon naponta öt-hat kis, alacsony kalóriatartalmú, egészséges étkezést.

A cukorcsökkentés kezdetben sok kellemetlenséget okozhat, többek között szorongást, fejfájást, izomfájdalmat, gyakori éhségérzetet. Ezek az érzések azonban kezdenek alábbhagyni, ha továbbra is figyelmen kívül hagyja a sóvárgást.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.