Tejallergia kivizsgálás: mit jelent a high risk és low risk?

Tejallergia kivizsgálás: mit jelent a high risk és low risk?

béta-laktoglobulin
PUBLIKÁLÁS: 2022. október 13. 14:15
Ha valaki tejallergiás, még egyáltalán nem biztos, hogy a tej fogyasztását teljes mértékben mellőznie kell. Elképzelhető, hogy a hőkezelt tejtermékeket – például süteményekbe sütve – fogyaszthatja.

Ha valaki tejallergiás, még egyáltalán nem biztos, hogy a tej fogyasztását teljes mértékben mellőznie kell. Elképzelhető, hogy a hőkezelt tejtermékeket – például süteményekbe sütve – fogyaszthatja.

Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen vizsgálattal lehet ezt megállapítani.

Az allergia kivizsgálása hagyományos allergiateszttel

A hagyományos allergiateszt csak az allergén-specifikus IgE-t mutatja ki, ami azt jelenti, hogy a tej ellen az allergiás személy szervezetében termelődő ellenanyag mértékét vizsgálja. Az allergén-specifikus azt jelenti, hogy minden allergénre van egy csak rá jellemző IgE ellenanyag, az allergia tesztek így képesek megállapítani, hogy melyik allergén – ételallergia esetén például a tej, a tojás vagy szója stb. – okozza a tüneteket. Ha ez az érték emelkedett a szervezetben, akkor az allergiát jelez.

Fotó: 123rf.com

Komponens alapú allergiavizsgálat

A hagyományos allergiatesztekhez képest részletesebb adatokat közöl a komponens alapú allergiavizsgálat. Ez már nemcsak az allergén-specifikus IgE-t vizsgálja, hanem az allergén egyes összetevőit, vagyis komponenseit is képes kimutatni. Dr. Balogh Ádám elmondta, hogy ez azért nagyon lényeges, mert az egyes komponensek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Míg a hagyományos tesztek pozitív eredménye alapján teljes mértékben eltiltottuk a tejallergiás beteget a tejtartalmú ételek fogyasztásától, a komponens alapú allergiavizsgálat eredménye alapján már egyáltalán nem biztos, hogy ezt kell tennünk. Ma már tudjuk, hogy a tejfehérje, amit korábban egyként kezeltünk, valójában több összetevőből áll. Ezek az alfa-laktalbumin (nBos d 4), beta-laktoglobulin (nBos d 5) és a kazeinek (nBos D 8). Attól függően, hogy melyik tejfehérje érték emelkedett a gyermeknél, a high vagy a low risk csoportba soroljuk.”

Fotó: 123rf.com

High risk – ha a kazeinek értéke emelkedett

A kazeinek (nBos D 8) hőstabilak, ezért sokkal ellenállóbbak a konyhatechnológiai beavatkozásokra. Ha ez az érték magasabb, akkor valószínűsíthető, hogy a gyermek a tejmentes diétázással nehezebben „növi” ki a tejallergiáját.

Low risk – ha az alfa-laktalbumin és a béta-laktalbumin értéke magasabb

Az alfa-laktalbumin (nBos d 4), vagy a béta-laktoglobulin (nBos d 5) fehérjék nem hőstabilak. Így, ha ezek valamelyike okozza az allergiás reakciót, akkor adott esetben a gyermek fogyaszthatja a hőkezelt tejterméket – például süteménybe sütve – mert ezáltal már jelentősen veszítenek az allergizáló hatásukból. A tejmentes diéta ebben az esetben tehát könnyebben kivitelezhető, illetve idővel várhatóan el is hagyható. Ha az alfa-laktalbumin vagy béta laktalbumin okozza, akkor a gyermekek nagyobb valószínűséggel növik ki a tejallergiát.

Tejallergia esetén tehát a komponens alapú vizsgálat eredménye nagyon lényeges útmutatást ad a további kezelés, a diéta szempontjából.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.