A megfelelő táplálkozás cukorbetegség esetén kiemelt jelentőséggel bír, hát még akkor, ha az illető gyermeket vár.
Drégely Anikót, a Cukorbetegközpont dietetikusát arról kérdeztük, hogyan étkezzenek ilyenkor a kismamák, hogy ne vonjanak meg sem a babájuktól, sem maguktól fontos tápanyagokat.
A terhesség alatt diagnosztizált cukorbetegséget terhességi cukorbetegségnek nevezik. A terhességi cukorbetegség az összes terhesség körülbelül kb. 7% -ában fordul elő. Általában a várandósság második felében jelentkezik, és legtöbbször a szülést követően meg is szűnik. Fontos, hogy a terhességi cukorbetegséget idejében, megfelelően kezeljék, mivel ennek hiányában komplikációkat okozhat mind a babánál, mind az anyukánál.
A terhességi cukorbetegség kezelésének egyik fontos mozzanata az étrend módosítása, hogy el lehessen kerülni a nagy vércukorszint kiugrásokat és a glükózszint a normál tartományban maradjon. A diétát úgy kell összeállítani, hogy se a beteg, se a baba ne szenvedjen semmiben sem hiányt és kiegyensúlyozott, egészséges étrendet folytasson. Megfelelő táplálkozásra minden esetben szükség van, akár alkalmaznia kell inzulint, akár nem.
Az étrend célja, hogy az ételeket a fehérje, az egészséges zsírok és a rostok köré alapozza. Tartalmazzon sok friss ételt, és kerülje a feldolgozott élelmiszerek bevitelét. Fontos, hogy szénhidrátokat is vigyen be, ám nem mindegy, hogy mikor és mennyit fogyaszt belőlük. Mivel várandós, ezért más szabályok vonatkoznak Önre az adagokat illetően, mint más esetben- mivel a diéta személyre szabott, kérje dietetikus segítségét, mert több tényezőtől függ, miként szükséges táplálkoznia. Befolyásolja ezt ugyanis a BMI, aktuális vércukorszint, állapota, egyéb betegségei, milyen gyógyszereket szed, hányadik terhességi hétben van stb.
Hasznos tanácsok terhességi cukorbetegséggel küzdőknek
Ne hagyjon ki étkezést
A vércukorszint szabályozásához törekedjen arra, hogy körülbelül 3-4 óránként étkezzen. A tápanyagban gazdag ételek rendszeres fogyasztása segíthet a jóllakottság megőrzésében és a vércukorszint stabilizálásában.
Jól válassza meg, melyen szénhidrátokat fogyaszt
A szénhidrátok befolyásolják a vércukorszintjét, ezért tudnia kell, hogy mely élelmiszerek tartalmaznak szénhidrátot (tej, tejtermékek, gabonák, zöldségek, gyümölcsök, pékáruk)
A cukor csökkentése nehézkes lehet az elején, főleg a rejtett cukrok esetén
Egyszerű módja annak, hogy csökkentse a felesleges cukrot:
Próbáljon rendszeresen halat enni, mivel ez jót tesz az egészségének és a baba fejlődésének. Hetente lehetőleg kétszer fogyasszon halat. Fontos, hogy kerülje azokat, amelyek magasabb higanyszinttel rendelkeznek
A fehérjék igen fontosak a táplálkozásban, így semmiképp se mellőzze őket. Terhességi cukorbetegség esetén a sovány fehérjéket részesítse előnybe a vércukorszint stabilizálása és az elhízás elkerülése érdekében. Sovány fehérje források:
Reggelire bártan ehet fehérjéket, hiszen hosszan teltségérzetet biztosítanak, ráadásul a reggeli rosszullét csökkentésében is segíthetnek- mondja Drégely Anikó, a Cukorbetegközpont dietetikusa.
Az egészséges zsírok szintén segítenek a hosszas teltségérzetben, emellett pedig előnyösek a szív egészségére. Hogy milyen mennyiségben fogyassza őket, arról kérje ki dietetikusa véleményét. Ilyen zsírok:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.