Az étrendben levő magas koleszterinszint rontotta az influenzás egerek betegségét – a jelek szerint az étrendi koleszterin miatt súlyosbodhat a gyulladás és a vírusfertőzés.
Meglepő felfedezésre jutott az Illinois-i Egyetem új kutatása. Ez a tanulmány az első, amely összefüggésbe hozta az étrendben lévő koleszterint a vírusfertőzés súlyosbodásával – a kutatók megállapították, hogy a magas étrendi koleszterin betegebbé tette az influenzával fertőzött egereket.
A tanulmány első részéről előző cikkünben írtunk.
Mivel a vírusok koleszterint igényelnek a sejtekhez jutáshoz és a replikációhoz, fennállt az esélye, hogy a magas koleszterintartalmú étrend növeli a tüdő vírusterhelését. A kutatók azonban nem erre lettek figyelmesek: a plakkvizsgálat nem mutatott ki jelentős különbséget a vírusterhelésben a két egércsoport tüdejében.
„Nagyon fontos, hogy ne csak a fertőző kórokozót vegyük figyelembe, hanem a gazdaszervezet immunrendszerét is” - jegyezte meg Tingling, az Illinois állam Állattudományi Tanszékének posztdoktor kutatója.
Kiderült: betegebbek lettek a magas koleszterintartalmú étrenddel táplált egerek, mert az immunrendszerük leromlott. A zsír immunszuppresszív hatással bírhat, ami káros a fertőzés során. A kutatók azonban nem az immunrendszer alulműködését figyelték meg a koleszterinnel táplált egereknél, hanem azt, hogy a koleszterin megnövelte a citokin-termelő immunsejtek számát a tüdőben.
A súlyos betegség során fellépő, úgynevezett citokinvihar túlzott gyulladást vált ki, amely károsíthatja a gazdaszervezetet. Ezzel párhuzamosan arra is figyelmesek lettek, hogy a koleszterinnel táplált egerek tüdejébe több citokintermelő sejt szivárgott be, s ez hozzájárulhatott a betegség kialakulásához – magyarázta Louie. „Ez egy kétélű fegyver. Hatékony immunválaszt szeretnénk elérni, ám a túlzott gyulladás káros.”
Talán meglepő, de a kutatók szerint az étrendi koleszterin hatása az influenza betegségre azt követően is fennállt, hogy az egereket már nem azzal a táplálékkal etették.Kezdetben magas koleszterintartalmú étrendet fogyasztottak, majd 5 hétig normál étrenden tartották őket. De amikor influenzának tették ki a rágcsálókat, még mindig betegebbek lettek, mint azok az egerek, amelyek soha nem ettek magas koleszterinttel rendelkező ételeket.Az is meglepő, hogy a magas koleszterinszinttel bíró rágcsálóknál már az influenzafertőzés előtt is kimutathatóak voltak a tüdőben a gyulladásos elváltozások.
„Néhány változás a tüdő immunműködésében már a fertőzés előtt is jelen volt. Érdekes lenne látni, miként fokozta pontosan a táplálékkal felvett koleszterin a gyulladást a fertőzést megelőzően”– mondta Steelman, a Neuroscience Program és az Állattudományi Tanszék docense, az Illinois-i EgyetemTáplálkozástudományi Osztályának munkatársa.
Megjegyezte: adataik együttesen azt mutatják, hogy az étrendi koleszterin növelte az influenzával fertőzött egerek megbetegedését. Úgy tűnt, hogy a reakció a tüdőben fellépő, rendellenes immunválasz eredménye, nem pedig maga a vírus van ilyen hatással. Az eredmények alapján fontos mérlegelni, miként járulnak hozzá a gazdatényezők a betegség kimeneteléhez.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.