Súlyosbodhat egy fertőzés és gyulladás az étrendi koleszterin miatt - 2. rész

koleszterin
PUBLIKÁLÁS: 2022. május 31. 08:09
Az étrendben levő magas koleszterinszint rontotta az influenzás egerek betegségét – a jelek szerint az étrendi koleszterin miatt súlyosbodhat a gyulladás és a vírusfertőzés.

Az étrendben levő magas koleszterinszint rontotta az influenzás egerek betegségét – a jelek szerint az étrendi koleszterin miatt súlyosbodhat a gyulladás és a vírusfertőzés.

Meglepő felfedezésre jutott az Illinois-i Egyetem új kutatása. Ez a tanulmány az első, amely összefüggésbe hozta az étrendben lévő koleszterint a vírusfertőzés súlyosbodásával – a kutatók megállapították, hogy a magas étrendi koleszterin betegebbé tette az influenzával fertőzött egereket.

A tanulmány első részéről előző cikkünben írtunk.

Mivel a vírusok koleszterint igényelnek a sejtekhez jutáshoz és a replikációhoz, fennállt az esélye, hogy a magas koleszterintartalmú étrend növeli a tüdő vírusterhelését. A kutatók azonban nem erre lettek figyelmesek: a plakkvizsgálat nem mutatott ki jelentős különbséget a vírusterhelésben a két egércsoport tüdejében.

„Nagyon fontos, hogy ne csak a fertőző kórokozót vegyük figyelembe, hanem a gazdaszervezet immunrendszerét is” - jegyezte meg Tingling, az Illinois állam Állattudományi Tanszékének posztdoktor kutatója.

Kiderült: betegebbek lettek a magas koleszterintartalmú étrenddel táplált egerek, mert az immunrendszerük leromlott. A zsír immunszuppresszív hatással bírhat, ami káros a fertőzés során. A kutatók azonban nem az immunrendszer alulműködését figyelték meg a koleszterinnel táplált egereknél, hanem azt, hogy a koleszterin megnövelte a citokin-termelő immunsejtek számát a tüdőben.

koleszterin
Fotó: 123rf.com

A súlyos betegség során fellépő, úgynevezett citokinvihar túlzott gyulladást vált ki, amely károsíthatja a gazdaszervezetet. Ezzel párhuzamosan arra is figyelmesek lettek, hogy a koleszterinnel táplált egerek tüdejébe több citokintermelő sejt szivárgott be, s ez hozzájárulhatott a betegség kialakulásához – magyarázta Louie. „Ez egy kétélű fegyver. Hatékony immunválaszt szeretnénk elérni, ám a túlzott gyulladás káros.”

Talán meglepő, de a kutatók szerint az étrendi koleszterin hatása az influenza betegségre azt követően is fennállt, hogy az egereket már nem azzal a táplálékkal etették.Kezdetben magas koleszterintartalmú étrendet fogyasztottak, majd 5 hétig normál étrenden tartották őket. De amikor influenzának tették ki a rágcsálókat, még mindig betegebbek lettek, mint azok az egerek, amelyek soha nem ettek magas koleszterinttel rendelkező ételeket.Az is meglepő, hogy a magas koleszterinszinttel bíró rágcsálóknál már az influenzafertőzés előtt is kimutathatóak voltak a tüdőben a gyulladásos elváltozások.

„Néhány változás a tüdő immunműködésében már a fertőzés előtt is jelen volt. Érdekes lenne látni, miként fokozta pontosan a táplálékkal felvett koleszterin a gyulladást a fertőzést megelőzően”– mondta Steelman, a Neuroscience Program és az Állattudományi Tanszék docense, az Illinois-i EgyetemTáplálkozástudományi Osztályának munkatársa.

Megjegyezte: adataik együttesen azt mutatják, hogy az étrendi koleszterin növelte az influenzával fertőzött egerek megbetegedését. Úgy tűnt, hogy a reakció a tüdőben fellépő, rendellenes immunválasz eredménye, nem pedig maga a vírus van ilyen hatással. Az eredmények alapján fontos mérlegelni, miként járulnak hozzá a gazdatényezők a betegség kimeneteléhez.

Olvasd el ezt is!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.