Súlyosbodhat egy fertőzés és gyulladás az étrendi koleszterin miatt - 1. rész

Súlyosbodhat egy fertőzés és gyulladás az étrendi koleszterin miatt - 1. rész

influenza
PUBLIKÁLÁS: 2022. május 30. 08:04
Az étrendben levő magas koleszterinszint rontotta az influenzás egerek betegségét – a jelek szerint az étrendi koleszterin miatt súlyosbodhat a gyulladás és a vírusfertőzés.

Az étrendben levő magas koleszterinszint rontotta az influenzás egerek betegségét – a jelek szerint az étrendi koleszterin miatt súlyosbodhat a gyulladás és a vírusfertőzés.

Meglepő felfedezésre jutott az Illinois-i Egyetem új kutatása. Ez a tanulmány az első, amely összefüggésbe hozta az étrendben lévő koleszterint a vírusfertőzés súlyosbodásával – a kutatók megállapították, hogy a magas étrendi koleszterin betegebbé tette az influenzával fertőzött egereket.

A tudósok már korábban kapcsolatba hozták a magas zsírtartalmú étrendet és az emelkedett vérkoleszterinszintet a fertőzésekre való fokozott fogékonysággal, valamint a csökkent immunválasszal. Az elhízás például jól ismert kockázati tényező a koronavírus és az influenza esetében is.Kevés tanulmány különítette el azonban a koleszterin szerepét ezen fertőzésekben, s egyik sem foglalkozott igazán az étrendi koleszterin hatásával.

„Tisztában voltunk azzal, hogy a magas szérum-koleszterinszint növelheti a szepszis kockázatát influenzafertőzések esetén, illetve, hogy a sztatinok – vagyis a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek - javíthatják a túlélési esélyt influenza, tüdőgyulladás, koronavírus-fertőzés és szepszis esetén. Az viszont nem volt világos, szerepet játszott-e ebben az étrendi koleszterin és hogyan” – mondta el Allison Louie, a Journal of Immunology szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője, az Illinois-i Neuroscience Program doktorandusza.

koleszterin, teszt, vér

Szervezetünkben elengedhetetlen a koleszterin jelenléte, mivel az a sejtmembránjaink része - segít a hormonok és a D-vitamin termelésében, lehetővé teszi az immunsejtek megfelelő működését.A koleszterint a test állítja elő, nagyon kevés étkezési forrás van, amiből még bejuthat a szervezetbe.

Egészséges embereknél az étrendi koleszterin valójában nem befolyásolja lényegesen a koleszterinszintet, s nem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ez az oka annak, hogy 2015-ben feloldották a koleszterinbeviteli korlátozásokat – legalábbis Amerikában.Ami azonban az egereknél kialakult fertőző betegséget illeti, a tanulmány azt sugallja: az étrendi koleszterin az étkezési zsír növelése nélkül is hatással lehet a történésekre.

Allison Louie, valamint a tanulmány társszerzői, Andrew Steelman és Joseph Tingling normál rágcsálótáppal vagy azzal azonos, 2 százalékos koleszterinnel kiegészített étrenddel etette az egereket.

Öthetes étrendet követően a rágcsálókat egy egérre adaptált, humán influenza A vírussal fertőzték meg. A kutatócsoport nyomon követte a betegség progresszióját, beleértve a fogyást, a táplálékfelvételt és a betegséggel kapcsolatos viselkedést. Nyomon követték a szérum- koleszterinszintet és az immunválaszokat, illetve több időpontban megmérték a vírusterhelést a tüdőben a fertőzés során.Kiderült, hogy a koleszterinnel táplált egereknél magasabb volt az elhalálozás esélye. Nagyobb súlycsökkenést és beteges viselkedést tapasztaltak az esetükben.

Olvasd el ezt is!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.