Könnyen lehet, hogy nem csak a túlevés miatt érzi rosszul magát az ünnep utáni napokban. Hisztamin intolerancia esetén többek közt a füstölt húsok, sonkák mellett a csokitojás és a kalács is panaszokat okozhat. Milyen tünetek kapcsán gyanakodjunk?
Hisztamin a szervezetünkben található, valamilyen külső hatásra szabadul fel a sejtekben. Táplálkozásunkkal is tudjuk befolyásolni, hogy mennyi szabadul fel. Egyes élelmiszerek hisztamin tartalma magas, más élelmiszerek pedig a szervezet hisztamin termelését fokozzák, de léteznek olyan ételek, ill. gyógyszerek is, amelyek a lebontást akadályozzák meg.
Az eredmény minden esetben az, ha ilyen ételeket fogyasztunk, a hisztamin mennyisége megnő a szervezetben. A problémát azonban nem önmagában ez jelenti, hanem az, hogy ha valakinél nem áll rendelkezésre elegendő, a lebontást végző diamino-oxidáz (DAO) enzim. Ezt az állapotot nevezzük hisztamin érzékenységnek, vagy intoleranciának.
Az ünnepek alatt sok olyan élelmiszert fogyasztunk, amelyek felerősítik a hisztamin intolerancia tüneteit. A hagyományos menü része a füstölt sonka, az élesztővel készült kalács, de a kakaós, diós sütemények, csokoládé és az alkoholok – különösen a pezsgő és a vörösbor - is rontja az érzékenyek állapotát. A felsorolt ételek mellett további élelmiszerek is kerülendők a diéta során, ezekről dietetikus tud bővebb tájékoztatást adni, az orvosi kivizsgálást és diagnózist követően.
A tünetek valóban igen sokfélék lehetnek. A légúti panaszoktól kezdve az emésztőrendszeren át az izmokat és a csontozatot is érintheti. Tünete lehet orrfolyás, orrdugulás, szívritmuszavar, magas vagy alacsony vérnyomás, hőhullám, az arc kipirulása, csalánkiütés, ekcéma, viszketés, fejfájás, hangulati ingadozás, hányinger, puffadás, hasi görcsök, hasmenés, izom- és ízületi fájdalom.
Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy ha valakinél ezek közül több is jelen van egy időben, vagy a tünetei ugyan egy típusba sorolhatók, egy szervhez köthetők, de ott a szakorvos nem talált eltérést, akkor érdemes gasztroenterológussal is konzultálni, illetve a kivizsgálás során a hisztamin intolerancia lehetőségére is gondolni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.