A laktózt tartalmazó ételek fogyasztását követően fellépő hasmenés, puffadás, hasfájás, a tejcukor érzékenység ismert tünetei.
Óvodás és iskoláskorú gyermekek esetében nem minden esetben jelentkeznek ezek a jellegzetes panaszok és elárulta, mire érdemes még figyelni.
A tejben jelentős mennyiségben jelenlevő laktóz bontását, a vékonybélben a laktáz enzim végzi. A tejcukor érzékenységet ennek az enzimnek a hiánya vagy csökkent mennyisége okozza. Annak, hogy a szervezetben nem termelődik elegendő laktáz enzim, több oka is lehet, a tünetek azonban a kiváltó októl függetlenül megegyeznek. Az érintetteknél a tejcukor tartalmú ételek fogyasztását követően puffadás, hasfájás és hasmenés jelentkezik.
"A tejcukor érzékenység gyermek- és felnőttkorban is kialakulhat. A tipikus tünetek életkoronként eltérhetnek. Előfordulhat, hogy gyermekeknél az ismert panaszok helyett görcsös köldöktáji fájdalom, lesápadás, kellemetlen szájszag jelzi, hogy a szervezetük nem tudja megfelelően lebontani a tejcukrot" - mondja Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa.
A laktózintolerancia kivizsgálása hidrogén kilégzési vizsgálattal történik. Csökkent laktáz enzim termelődés esetén a vastagbélbe jutó bontatlan cukorból a vastagbélben lévő erjesztő baktériumok hatására CO2 és H2 gáz szabadul fel, ami diffúzióval eljut a keringésen keresztül a tüdőbe és a kilégzett levegőben mérhető a mennyisége. Ha a vizsgálathoz használt, kimért mennyiségű tejcukor elfogyasztása után 1-2 órával a kilégzett levegő hidrogén tartalma kórosan megemelkedik, a tejcukor érzékenység igazolódott.
Ahhoz, hogy a tünetek megszűnjenek laktózmentes étrendet kell tartani, illetve van lehetőség a hiányzó enzimet alkalmanként tabletta vagy enzim formájában pótolni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.