Ételek az elbutulás ellen

Ételek az elbutulás ellen

elbutulás
PUBLIKÁLÁS: 2021. május 12. 12:26
Egyes ételek rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a demencia kialakulását

Több vizsgálat is igazolta már, hogy bizonyos életmódbeli változtatásokkal (rendszeres testmozgás, a mindennapos szellemi aktivitást igénylő szabadidős tevékenységek) a demencia kialakulásának kockázata csökkenthető. Egy nemrégiben megjelent kutatás szerint – a fentiek mellett - egyes ételek rendszeres fogyasztása is segíthet megelőzni a demencia kialakulását.

A Journal of Alzheimer’s Disease tudományos folyóiratban közzétett kutatás az étrend szerepét vizsgálta a demencia kialakulásában. A vizsgálatba több, mint 1700 főt vontak be, akiknek az életkoruk 46 és 77 év között volt. Egy évtizeden keresztül követték a vizsgálatba bevont személyek kognitív képességinek változását.

A vizsgálat eredményei szerint azok, akik rendszeresen fogyasztottak sajtokat vagy (mértékletesen) vörösbort és családjukban nem fordult elő Alzheimer-kór, náluk a demencia kialakulásának kockázata is alacsony volt, szellemileg fittebbek voltak.

Egyes kutatók azt feltételezik, hogy egyes laktolipidek, a B12-vitamin és kalcium, a vörösborban lévő gyulladáscsökkentő vegyületek, továbbá a sajtban lévő baktériumok (a bél mikrobiomjának megváltoztatásán keresztül) mind hozzájárulnak a szellemi frissesség megőrzéséhez.

Fotó: pixabay.com

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.