Ezek az ételek és élelmiszerek növelik a szívbetegségek kockázatát

Ezek az ételek és élelmiszerek növelik a szívbetegségek kockázatát

élelmiszerek
PUBLIKÁLÁS: 2021. április 20. 11:24
A legtöbb halálesetet világszerte a szív- és érrendszeri megbetegedések okozzák. Ebbe a betegségcsoportba tartozik - többek között - a magas vérnyomás, szívinfarktus, agyi érkatasztrófa, kóros vérzsírszint és az érelmeszesedés is. E betegségek tekintetében a magyar népesség sajnos az élen jár, hazánkban a vezető halálokok közé tartoznak. Az alábbiakban olyan ételeket, élelmiszereket sorolunk fel, melyek növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A telített zsírsavakban, koleszterinben gazdag, állati eredetű húsok túlzott fogyasztása növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Bizonyos húskészítményekhez és felvágottakhoz a gyártásuk során gyakran nitrát tartalmú keveréket is használnak, ezért ezeknek a húskészítményeknek a túlzott fogyasztása szintén kockázatnövelő a szív-és érrendszeri betegségekre nézve.

Érdemes kerülni a bő olajban sütött ételek fogyasztását is. Ezeknél az ételeknél nem csak a panírral vagy a felesleges olajjal van a probléma, hanem az olaj nagy hőfokra való hevítése és többszöri felhasználása során olyan transzzsírsavak halmozódnak fel, ami növeli a „rossz” (LDL) koleszterin szintjét, így a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Transzzsírsavakat nem csak a bőolajban sült ételek tartalmazhatnak, hanem félkész termékek, bizonyos bevonómasszából készült édességek is, ezért ezen élelmiszerek fogyasztása nem ajánlott.

A túlzott sófogyasztás bizonyítottan növeli a magas vérnyomás, így a szív-érrendszeri betegségek (szívinfarktus, agyi infarktus, stb.) kockázatát. A félkész ételek, sós rágcsálnivalók és konzervek túlzott fogyasztását kerülni kell és lehetőleg az ételeink utánsózását is.

A finomított szénhidrátok, úgymint a háztartási cukor fogyasztása a vérzsír-szint kóros irányba való eltolódását eredményezheti, melynek hatására a szervezet gyulladásos aktivitása is fokozódhat.

Kerülni kell tehát a többszörösen feldolgozott, magas cukor-és zsírtartalmú ételek fogyasztását, mely nem csak segíthet mérsékelni a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát, de hozzájárulhat egészségünk fenntartásához is a szervezet gyulladásos aktivitásának csökkentése révén.

Kiemelten fontos, hogy a helytelen táplálkozási szokások mellett a mozgásszegény életmód, a túlzottan stresszes életvitel is szoros összefüggésben áll a szívbetegségek kialakulásával, ezért a helyes táplálkozás mellett az egészséges életmód fontos részét képezi a megfelelő testmozgás is. Bár manapság a testmozgás tekintetében is korlátozottan állnak rendelkezésünkre lehetőségek, fontos, hogy minden nap végezzünk valamilyen testmozgást, akár csak kocogjunk vagy sétáljunk legalább 30 percet naponta.

Fotó: pixabay.com

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.