Hogyan segíthetjük étrendünkkel szervezetünk vírus elleni védekezését?

Hogyan segíthetjük étrendünkkel szervezetünk vírus elleni védekezését?

koronavírus
PUBLIKÁLÁS: 2020. november 28. 06:40
A COVID-19 járvány második hullámának közepén, és a szezonális influenzajárvány időszakának elérkeztével minden eddiginél fontosabb, hogy mindent megtegyünk egészségünk érdekében. Ez nem csak a vírus elleni védekezés szabályainak betartását jelenti, hanem szervezetünk védekezőképességének erősítésével is tehetünk azért, hogy elkerüljük a koronavírus okozta megbetegedés súlyos tüneteit, szövődményeit.

Ahogy egyre többet tudunk a SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedésről, egyértelműen megfigyelhető, hogy egyes állapotok, mint az elhízás, cukorbetegség, magasvérnyomás megléte esetén sokkal súlyosabb megbetegedések alakulnak ki, valamint a halálozási arány is magasabb, mint előzőleg egészséges szervezetű COVID-19 betegek esetén.

A felsorolt állapotokban van egy közös tényező, mégpedig az étkezés. A helytelen étkezés következtében az elhízáson túl számos egészségügyi probléma kialakulhat, így fontos, hogy tudatos étkezéssel és életmóddal megelőzzük ezen állapotok kialakulását. A megfelelő táplálkozás során továbbá a szervezetünknek fontos tápanyagok bevitelével növelhetjük immunrendszerünk ellenállóképességét, így COVID-19 fertőzés esetén elkerülhetjük a súlyos tünetek, szövődmények kialakulását.

Milyen ételekkel segíthetjük leginkább immunrendszerünk megfelelő működését?

A zöldségek és gyümölcsök fogyasztásán alapuló étrend tűnik a legjobb választásnak, hiszen ezek elsősorban nyers állapotban rengeteg mikro- és makrotápanyagot tartalmaznak, melyek elengedhetetlenek szervezetünk egészséges működéséhez. Minél színesebben válogatjuk össze a zöldségeket és gyümölcsöket, annál jobb: a különböző színeket különféle antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású tápanyagok, vitaminok és nyomelemek alakítják ki.

A legjobb választást mindig a lokálisan termelt idényzöldségek és gyümölcsök jelentik. Az őszi időszakban ezért érdemes az alábbi zöldségeket fogyasztani: gyökérzöldségeket, mint a répa, cékla és krumpli, tököket, cukkinit, káposztaféléket, brokkolit, karfiolt és hüvelyeseket. Szezonális gyümölcsök közül a mandarin, szilvafélék, gránátalma, körte és alma fogyasztása javasolt.

A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása mellett fontos, hogy fehérjeforrást is fogyasszunk. Erre a célra elsősorban tojás, halak, szárnyasok, tofu, lencse és bab fogyasztása javasolt. Pékáru tekintetében a teljes kiőrlésű termékeket részesítsük előnyben.

A helyes táplálkozás mellett az egészséges életmód fontos részét képezi a megfelelő testmozgás is. Bár manapság a testmozgás tekintetében is korlátozottan állnak rendelkezésünkre lehetőségek, fontos, hogy minden nap végezzünk valamilyen testmozgást, akár csak kocogjunk vagy sétáljunk legalább 30 percet naponta.

Szervezetünk védekezőképességének megerősítése a helyes étkezéssel tehát kifejezetten fontos, azonban a COVID-19 járvány idején nem elég az egyéni védekezőképesség erősítése. Önmagunk és mások egészségének védelme érdekében kifejezetten fontos az is, hogy betartsuk a járványügyi intézkedéseket és javaslatokat, és minél gyorsabban megfékezzük a pandémia terjedését.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-11-dietary-defense-disease-proper-nutrition.html

Fotó: pixabay.com

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.