Sokan fordulnak a cink kiegészítők felé, amint a megfázás első jeleit tapasztalják. Egy új kutatás szerint ez a tápanyag szerepet játszhat az esetleges koronavírus betegség kimenetelében is.
Amennyiben a megfázás enyhe jeleit érzékelik, sokan szereznek be cink kiegészítőt – ám a koronavírus-járvány megjelenése óta akadnak, akik napi szinten szedik ezt a tápanyagot.Egy új kutatás most rámutatott, hogy a cink szerepet játszhat abban, hogyan alakul egy embernél a koronavírus, ha elkapja a betegséget.
Spanyol kutatók az Európai Koronavírus Konferencián számoltak be arról, hogy a kórházban ápolt betegek közül azok jártak rosszabbul, akiknek a cink-szintje alacsonyabb volt – szemben az egészségessel.
„Az alacsony cink szint a kórházba kerüléskor összefüggésbe hozható a fertőzés során fellépő, nagyobb mértékű gyulladással és a betegségből történő nehezebb kilábalással” – mondta el dr. Roberto Guerri-Fernandez, a barcelonai Hospital Del Mar kutatócsoport-vezetője.
Egy amerikai szakértő megjegyezte: a megállapításnak intuitív értelme van.
„Régóta tudni, hogy a cink erősíti az immunrendszert" – mondta dr. Len Horovitz, a New York-i Lenox Hill Kórház pulmonológusa. - "A tanulmány lehetséges magyarázata, hogy a cink gyulladáscsökkentő hatású lehet, amely védelmet biztosít a betegeknek.”
Guerri-Fernandez csoportja az új tanulmány keretében orvosi eredményeket követett nyomon 249 beteg esetében, laboratóriumi vizsgálatok alapján, akiket koronavírus miatt szállítottak kórházba 2020 márciusa és áprilisa között. A páciensek átlagéletkora 63 év volt és 8 százalékuk (21 beteg) halt meg a betegségben.Érkezéskor mindegyikük cink-szintjét tesztelték – átlagosan 61 mikrogramm/deciliter (mcg/dL) volt az érték.
Azok körében azonban, akik meghaltak a koronavírusban, a cinkszintek jóval alacsonyabbak voltak – átlagban 43 mcg/dL értéket mutattak – állapították meg a kutatók. Ezzel szemben a betegséget túlélők vérben kimutatható cinkszintje átlagosan 63 mcg/dL volt.A vér magasabb cinkszintje a gyulladásgátló fehérjék alacsonyabb szintjével korrelált, amikor a betegek megfertőződtek – világítottak rá a spanyol kutatók.
Összességében, olyan tényezők figyelembevétele után, mint az életkor, a nem, a betegség súlyossága és a kapott kezelések, a vérben lévő minden cinknövekedés 7 százalékkal mérsékelte annak esélyét, hogy a páciens meghaljon a kórházban.
"A felfedezések nem bizonyítanak ok-okozati összefüggést, s vizsgálati csoport is viszonylag kicsinek mondható, vagyis további tanulmányokra is szükség lehet a terápiás hatás felméréséhez" – hangsúlyozta Guerri-Fernandez a konferencia sajtóközleményében.
Az eredményeket online is közölték az Európai Klinikai Mikrobiológiai és Fertőző Betegségek Társasága (ESCMID) koronavírusról szóló konferenciája részeként.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.