A C-vitamin a vírusok elleni harcban is segíthet

c-vitamin
PUBLIKÁLÁS: 2020. augusztus 03. 19:25
Ebben a vírusokkal teli időszakban érdemes fokozottan odafigyelni a napi C-vitamin-bevitelre, hisz erősíti az immunrendszert, de emellett bizonyítottan gyorsítja a csontok és a fogak megújulását és gyógyulását, valamint a bőr kollagénjének képződéséhez is nélkülözhetetlen.

Ebben a vírusokkal teli időszakban érdemes fokozottan odafigyelni a napi C-vitamin-bevitelre, hisz erősíti az immunrendszert, de emellett bizonyítottan gyorsítja a csontok és a fogak megújulását és gyógyulását, valamint a bőr kollagénjének képződéséhez is nélkülözhetetlen.

"A napokban felmerült tévhittel ellentétben nem jelent egyet a koronavírus ellenszerével, de több betegségtől is megóvhatjuk magunkat, ha napi rendszerességgel támogatjuk vele a szervezetünket" – hangsúlyozza Dr. Széchenyi Kornél, orvos-esztétikai specialista, a Budai New Beauty Orvos-Esztétikai Központ vezetője.

nő c vitamin

Az emberi szervezet képtelen önállóan előállítani a C-vitamint, így táplálékkal és étrend-kiegészítőként szükséges bevinni. Ha nincs elég belőle, olyan hiánybetegségek jelentkezhetnek, mint a vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassabb sebgyógyulás, fogékonyság a fertőzésekkel szemben, és különböző gyulladások.

A napi minimális C-vitamin-szükséglet 60 mg, de ez csak ahhoz elég, hogy ne alakuljon ki semmilyen hiánybetegség, a javasolt adag 1000 mg/nap. Az aszkorbinsavnak rengeteg pozitív hatása van, a fogak, az erek és a bőr egészsége, gyógyulása érdekében érdemes rendszeresen fogyasztani. Csak kevesen tudják, de a betegségek elleni harc mellett a bőr szépségében is sokat segíthet: a kollagénjén képződéséhez nélkülözhetetlen anyag, hiányában a bőrünk töredezett, érdes tapintású, száraz lesz” - mondja Dr. Széchenyi Kornél.

Védelmi szerepét elsősorban antioxidánsként tölti be, ami azt jelenti, hogy képes megakadályozni (vagy késleltetni) a szervezetben zajló, sejtszintű oxidációs folyamatokat. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a C-vitamin e hatásának köszönhetően semlegesíti a káros szabad gyököket, melyek a sejtek öregedését segítik elő, így segít megőrizni az egészség mellett a fiatalságunkat is.

Fotó: 123rf.com

Ha van választási lehetőségünk, a szakember javaslata szerint mindig a friss zöldségeket és gyümölcsöket válasszuk a mesterséges étrend-kiegészítők vagy mirelit-, és konzervtermékek helyett, mivel az ezekben található C-vitamin hatékonyabban felszívódik a bioflavonoidoknak, antioxidánsoknak, ásványi anyagoknak és rostoknak köszönhetően.

Érdemes ebben az időszakban több citrusfélét fogyasztani, de magas C-vitamin-tartalmú többek közt a spenót, a petrezselyem, a homoktövis, a brokkoli, a paprika, a paradicsom és a savanyú káposzta is.

Szponzorált tartalom

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.