Ha a tej fogyasztását követően puffadás, fokozott gázképződés, hasmenés lép fel, a tüneteket tejcukor-érzékenység is okozhatja.
Dr. Tamássy Klára belgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, milyen vizsgálatokkal deríthető ki, hogy valóban laktózintolerancia áll-e a háttérben.
A tej három fő alkotóelemből áll: tejfehérjék, tejcukor (laktóz) és zsírok. A tejfehérje okoz allergiát, ilyenkor beszélünk tejallergiáról, vagy tejfehérje-allergiáról. Ha a tejcukor, vagyis a laktóz lebontása okozza a tüneteinket, akkor tejcukor-érzékenyek vagyunk.A Föld népességének 60%-a, a hazai lakosság 25-30%-a érzékeny a tejcukorra, a laktózintolerancia tehát egyáltalán nem ritka!
A tejcukor lebontását a szervezetben a vékonybélben lévő bélbolyhokon termelődő laktáz enzim végzi. Ha a laktáz enzim képződése valamilyen okból kifolyólag csökken, akkor a szervezetünk nem tudja megfelelően lebontani a tejcukrot, emiatt jelentkeznek a kellemetlen tünetek. A laktáz enzim termelődésének csökkenése több okból is bekövetkezhet:
Haspuffadás, fokozott gázképződés és hasmenés a legjellemzőbb panaszok. Hányinger, fejfájás és koncentrációs zavarok is jelentkezhetnek. Kevésbé ismert, de a tejcukor-érzékenység nemcsak hasmenést, hanem székrekedést is okozhat! A laktóz lebontása során, bizonyos bélbaktériumok miatt ugyanis olyan gázok is képződhetnek a szervezetben, amelyek a bélmozgást csökkentik.
A laktáz enzim csökkenése egyénenként változó lehet. Azonos mennyiségű tej fogyasztása ezért különböző erősségű tüneteket okozhat az érintetteknél.
A tejcukor-érzékenységet az allergiatesztek nem mutatják ki. A diagnózishoz kilégzési tesztre van szükség. Elvégzéséhez vízben feloldott tejcukrot kell elfogyasztani, majd adott időközönként egy készülékbe levegőt fújni. A teszt a bélben laktózintolerancia esetén termelődő hidrogént méri.Laktáz hiányában a tejcukor nem tud megfelelően lebomlani, az erjedés közben hidrogén termelődik. A kilégzési teszt ezt képes mérni és így igazolni a tejcukor-érzékenységet.
Létezik genetikai vizsgálat is, melynek során a szájüregből egy speciális pálcika segítségével a szájnyálkahártyája felszínérő mintát vesznek, és azt laborban elemzik. Ez a vizsgálat azonban csak azt mutatja ki, hogy van-e genetikai hajlamunk a tejcukor-érzékenységre. A pozitív lelet nem egyenlő a diagnózissal, csak a hajlamot mutatja a tünetek megjelenésére.
Megelőzés céljából nem érdemes laktózmentes termékeket fogyasztani, megelőzni vagy meggátolni a tünetek kialakulását nem tudják.Kizárólag akkor fogyasszuk ezeket az élelmiszereket, ha tüneteink vannak és a hidrogén kilégzési teszt igazolta, hogy panaszainkat valóban a tejcukor fogyasztása okozza.
Az adókedvezmény igényléséhez nem elég a teszt elvégeztetése!
Laktózintolerancia esetén van lehetőség adókedvezményt igénybe venni. Ennek összege 2020-ban havi 8050Ft. Az igényléshez azonban nem elegendő a pozitív kilégzési teszt eredmény. Ahhoz, hogy a kedvezményt adójóváírás formájában érvényesíteni tudjuk, a vizsgálatot elrendelő orvosnak ki kell állítania egy papírt, az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító igazolást. Önmagában a pozitív lelettel nem, csak ezzel az igazolással lehet a kedvezményre való jogosultságot igazolni az adóhatóság előtt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.