Csodát tesz a D-vitamin és a halolaj étrend-kiegészítő?

Csodát tesz a D-vitamin és a halolaj étrend-kiegészítő?

D-vitamin
PUBLIKÁLÁS: 2020. március 27. 09:08
A D-vitamin és a halolaj étrend-kiegészítők egészségügyi előnyei nem vitatottak – ám kérdés, mennyit érdemes fogyasztani belőlük naponta?

Túlzásba vinni nem szabad

A D-vitamin és a halolaj étrend-kiegészítők egészségügyi előnyei nem vitatottak – ám kérdés, mennyit érdemes fogyasztani belőlük naponta?

Számos egészségügyi előnnyel jár, ha D-vitaminnal és halolajjal egészítjük ki étrendünket. Különösen télidőben folyamodnak sokan a D-vitaminok szedéséhez, mivel ebben az időszakban kevés a napsütés, melyből természetes úton is hozzájuthat e vitaminhoz a szervezet.

Ha azt szeretnénk tudni, érdemes-e halolaj- és D-vitamin kiegészítőt fogyasztani, nos, kutatók egy csoportja csak támogatni tudja a dolgot.Kiemelték: a D-vitamin-kiegészítők csökkenthetik a rákos betegség miatti elhalálozás kockázatát, az Omega-3 zsírsav-kiegészítők pedig jelentősen csökkenthetik a szívroham esélyét.

Fotó: 123rf.com

A szakemberek azután jutottak erre a következtetésre, hogy elemeztek 13 tanulmányt, melyek az Omega-3 zsírsav hatását a szívproblémák kapcsán vizsgálták.Az eredmények a Journal of the American Heart Association (JAHA) szaklapban jelentek meg.

A D-vitamin és a halolaj egészségügyi előnyei

Korábban a New England Journal of Medicine (NEJM) folyóiratban közzétett tanulmány ugyanerre a következtetésre jutott. S kutatás az egygrammos, Omega-3 zsírsavban gazdag halolaj-kiegészítő fogyasztását hozta összefüggésbe a szívrohamok 28 százalékos csökkenésével, s 50 százalékkal mérséklődött a halálos szívinfarktus esélye is.

Kiderült az is, hogy azoknál, akik naponta szedtek D-vitamint (2000 NE adagot), 25 százalékkal csökkent a rákos megbetegedés miatti elhalálozás kockázata. A kutatók öt éven át követték nyomon a résztvevők egészségét.A legdrámaibb eredményeket az afro-amerikai emberek tapasztalták, az Omega-3-kiegészítők alkalmazása valóban lényegesen csökkentette a szívroham kockázatát köreikben.

Ne vigyük túlzásba

"A szakemberek ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy ha étrend-kiegészítőket alkalmazunk, a több nem feltétlenül jobb. Sőt, rosszabb is lehet. Ezen kiegészítők túladagolásának ugyanis megvannak a veszélyei" – hívta fel a figyelmet a NEJM-tanulmány vezető szerzője, JoAnn Manson, a Harvard Egészségügyi Iskola professzora.

Fotó: 123rf.com

Az egészségügyi szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy bármely tápanyag túlzott bevitele mérgező lehet. Ha túl sok a D-vitamin, az növelheti a kalcium-szinteket, s ez ún. kalcinosishoz vezethet – ezt azt jelenti, hogy a kalcium-sók rakódnak le a vesékben, a szívben vagy a tüdőben. Kialakulhat a túlzott D-vitamin beviteltől hiperkalcemia állapot is, vagyis magas kalciumszint jelentkezik a vérben.

A kutatók a D-vitamin vagy halolaj-kiegészítők mérsékelt adagokban történő felhasználását javasolják, hogy valóban előnyeiket tapasztaljuk meg. Megjegyzik ugyanakkor, hogy az étrend-kiegészítők nem elegendőek ahhoz, hogy valaki egészséges maradjon és távoltartsa magától a betegségeket. Megfelelő, minden tápanyagot tartalmazó étrendre van szükség és olyan életmódbeli változtatásokra, amelyek elősegítik egészségünket – így például rendszeres testmozgásra.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.