Testünk legnagyobb belső szerve rendkívül fontos feladatot lát el: az élelmiszereket tápanyagokká alakítja és kiszűri a méreganyagokat. Hogyan segíthetjük a munkáját, hogy járulhatunk hozzá a máj egészségéhez? Az alábbi ételekkel magunkat is egészségesebbé tesszük.
A máj testünk egyik legfontosabb szerve. Hozzájárul, hogy amit megettünk, tápanyaggá alakuljon bennünk, s megszűri, majd lebontja a méreganyagokat, így szervezetünk megküzdhet velük. Megkönnyíthetjük a munkáját – magunkat pedig egészségesebbé tehetjük -, ha a megfelelő ételeket fogyasztjuk. Egy kiegyensúlyozott étrend teljes kiőrlésű gabonával, zöldségekkel, sovány fehérjével kitűnő kezdet.
Cikkünk első felében az első 8 lehetőségről volt szó.Lássuk a többit.
9. Egészséges olajok: ha a máj egészségét segítő ételeket szeretnénk fogyasztani, érdemes az egészségtelen zsírokat, így a vajat és a margarint kiiktatnunk étrendünkből. A főzéshez, sütéshez érdemesebb repce- illetve olíva olajat használni. A mennyiségekre sem árt odafigyelni.
10. Kávé: a reggeli kis fekete nemcsak segíti a napunk beindítását, hanem a máj egészségére is hat. A tudósok napjainkig nem tudják igazán, hogy miért – tanulmányok szerint azonban néhány csésze kávé naponta csökkenti a májrák kialakulásának esélyét. A kutatók máig dolgoznak annak kiderítésén, vajon egyes összetevők segítenek-e a kávéban lassítani a májcirrózist, máj fibrózist és a krónikus májbetegség egyéb típusait.
11. Zöld tea: a kellemes ízű tea igen sok antioxidánst tartalmaz, illetve olyan anyagokat, melyek segítenek megvédeni a máj egészségét a sejtkárosodástól és a gyulladástól. Ha rendszeresen iszunk zöld teát, csökkentjük a zsírmáj betegség, a hepatitis, a cirrózis és a krónikus májbetegség esélyét.
12. Víz: a tiszta víz sokat számít. Az ember májának 73 százaléka víz, vagyis szervezetünkben is kellő mennyiségű víznek kell lennie ahhoz, hogy a máj is megfelelően működjön. A vízhiány a vesékre is rosszul hat. Igyunk elég folyadékot, s megőrizzük a máj egészségét!
13. Mit ne együnk? Vannak ételek, melyekkel nem segítjük a májat, sőt. A legnagyobb veszélyt a máj egészségére azok az ételek jelentik, amelyek:
14. Ne végezzünk kútfőből méregtelenítést:a tisztítás jó ötletnek tűnhet, ám nincs rá bizonyíték, hogy bármely speciális diéta segít kivonni a méreganyagokat a májból. A szerv már önmagában is jó munkát végez, ha nincs akadályoztatva.
Egyes méregtelenítő kúrák olyan mellékhatásokkal járhatnak, mint a hányinger, görcsölés, dehidratáció. A nem megfelelő tisztító kúra ráadásul megszabadíthatja a testünket fontos vitaminoktól és ásványi anyagoktól. Kérjünk szakszerű segítséget ehhez, amennyiben szükségünk van tisztulásra, illetve vegyük ki étrendünkből a máj egészsége érdekében az olyan ételeket, mint a káros zsírok és cukor, valamint kerüljük az alkohol túlzott mértékű fogyasztását.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.