Szív egészség: jobb, ha lecsúszik a reggeli?

koleszterin
PUBLIKÁLÁS: 2019. május 17. 08:02
A reggelivel kapcsolatban sok, egymásnak ellentmondó megállapítás látott már napvilágot. Legtöbbször azonban azt hallani, hogy a nap legfontosabb étkezése. Kutatók most újra úgy vélik, hogy kihagyása ártalmas lehet a szív egészsége szempontjából.

Az első étkezés kihagyása ártalmas lehet

A reggelivel kapcsolatban sok, egymásnak ellentmondó megállapítás látott már napvilágot. Legtöbbször azonban azt hallani, hogy a nap legfontosabb étkezése. Kutatók most újra úgy vélik, hogy kihagyása ártalmas lehet a szív egészsége szempontjából.

Ha úgy gondoljuk, a reggeli nyugodtan kihagyható napi étkezéseink közül, nem árt ezt újra átgondolnunk. Kutatók egy új tanulmány során megállapították, hogy a szívvel kapcsolatos halálesetek valószínűsége drámaian növekszik azoknál, akik nem esznek reggelit.

Összevetve őket azokkal az emberekkel, akik fogyasztanak, a nem reggelizőknél 87 százalékkal magasabb a szívből eredő elhalálozás esélye – áll a 6.550 amerikaival végzett, 20 évet felölelő tanulmányban.A stroke kockázata különösen emelkedett azok körében, akik azt mondták: mindig kihagyják a reggelit. Esélyük az agyvérzésre háromszor magasabb a reggelizőkével szemben.

Fotó: 123rf.com

De miért olyan ártalmas dolog a szív egészségére a reggeli kihagyása? Ennek több oka is van – vélekedett a dr. Wei Bao vezette csoport az Iowa-i Egyetemről. Leginkább az, hogy a reggeli elmulasztása növeli az étvágyat a nap további részében, s ez könnyen túlevéshez vezethet. A krónikus túlevés a hízás valószínűségét emeli.

Az inzulinérzékenység - az elhízáshoz és a cukorbetegséghez kötődő hormonális tényező – szintén károsodik, ha a reggeli „böjt” túl sokáig tart – vélekednek a kutatók. A korai étkezés kerülése érinthet egyéb hormonális folyamatokat is, melyek növelhetik a vérnyomást. Végül, a túl hosszú várakozás az evésre a koleszterinszint rosszabbodásához is köthető – tették hozzá a szakemberek.

Egy szív egészségét tanulmányozó specialista ugyancsak megerősítette, hogy jobb enni valamit felkelés után. A tanulmányba be nem vont dr. Mohammad Imam a New York-i Staten Island Egyetemi Kórház szívsebészetét vezeti. Mint mondta, alaposan dokumentált tény, hogy a reggeli elfogyasztása jobb kardiovaszkuláris egészséghez vezet.

A szív egészsége és a hosszútávú hatás

Bao és kollégái 6.550 amerikai egészségét követték 40-75 éves kor között, 1988-tól 2011-ig. Nagyjából 16 százalékuk mondta, hogy sosem vagy ritkán evett reggelit. A nem, kor és a faj hozzáadása után kiderült: ezen tényezők mellett is az volt tapasztalható, hogy a reggeli kihagyása 19 százalékkal növelte a bármilyen okból bekövetkező halál esélyét, s a halálesetek 87 százaléka szívvel kapcsolatos eseményhez köthető, így szívrohamhoz vagy stroke-hoz.A felfedezést a kutatók a Journal of the American College of Cardiology szaklapban közölték.Természetesen, ok-okozati kapcsolatot nem bizonyít – ám más kardiológusok szerint is van alapja az állításnak, különösen ha az elhízást nézzük.

Sokan azért hagynak ki étkezést, hogy fogyjanak, csakhogy éppen ez emeli aztán a túlevés kockázatát” – összegezte dr. Sunny Intwala, a New York-i Lenox Hill Kórház sport-kardiológusa.Hozzátette: ráadásul valóban fontos a reggelire fogyasztott étel.

Ha ez az étkezés főleg péksüteményt, gabonapelyhet tartalmaz, több mint 20 gramm cukorral, nehéz elképzelni, hogy ezen ételek fogyasztása miként vezetne az egészségügyi kockázatok csökkenéséhez hosszútávon” – mondta.

A szakember azt javasolja: együnk reggelit és tápláló, értékes ételt válasszunk. Teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt, diót, magas minőségű fehérjét. A jó napkezdés ugyanis a döntéshozatalt és tevékenységeinket is nagymértékben segíti.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.