Több koleszterin van a tojásban, mint egy sajtburgerben?

koleszterin
PUBLIKÁLÁS: 2019. április 03. 08:02
A tojás számos nemzet étrendjének egyik alapvető élelmiszere, ezért cseppet sem mindegy, mennyit fogyaszthatunk belőle nyugodt szívvel. Sajnos a tojásban levő koleszterin mennyisége egy új tanulmány szerint is korlátozza az ajánlott fogyasztást.

Megint a szív ellensége lett belőle?

A tojás számos nemzet étrendjének egyik alapvető élelmiszere, ezért cseppet sem mindegy, mennyit fogyaszthatunk belőle nyugodt szívvel. Sajnos a tojásban levő koleszterin mennyisége egy új tanulmány szerint is korlátozza az ajánlott fogyasztást.

Szomorú hír – a kutatók sem összegezték jó szívvel tanulmányuk eredményét, mely arra jutott, hogy mégis csínján kell bánnunk a tojás fogyasztásával.Erről az alapvető élelmiszerről már több alkalommal állították: nem tanácsos túl sokat enni belőle, később azonban mégis az az vélemény terjedt el, hogy nem okoz gondot.

Persze nem magával a tojással van a baj, hanem a benne levő koleszterinnel. A Chicagói Northwestern Egyetem Egészségügyi Iskolájának szív- és érrendszeri epidemiológusa, Norrina Allen PhD elmondta: számukra is kellemetlen volt kutatásuk következtetése.Ugyanis, miközben 2015-ben még az volt az álláspont, hogy nincs elég bizonyíték azt tanácsolni az embereknek: ragaszkodjanak a napi limithez a tojás fogyasztását illetően, később a testsúlyukra odafigyelők gyakran a tojást ették megbízható fehérjeforrásként.Az új tanulmány azonban ismételten óvatosságra int a koleszterinnel kapcsolatban – s különösen a tojással, ugyanis bőséges forrása ennek a viaszos zsírnak. Egy átlagos tojásban 200 milligramot találunk – többet, mint egy gyorséttermi dupla sajtburgerben. Persze, a burgerrel egyéb problémák is vannak, a túl sok só és a telített zsír.

Korábban a kutatók azt javasolták: tartsák az emberek napi 300 milligramm alatt a koleszterin-fogyasztásukat. Az egymásnak ellentmondó hírek azonban megzavartak mindenkit.

"A legjobb, ha többségében zöldséget eszünk, a telített zsír és étrendből származó koleszterin mennyiségét pedig csökkentjük, beleértve a tojást és egyéb, állati zsírral készült ételt” – mondta el Leslie Cho, orvos, az Ohio-i Cleveland klinikájának női szív- és érrendszeri központjának vezetője.

Bár ő nem volt az új tanulmány részese, úgy véli, az jó munkát végzett a bizonyítékok összegzését illetően.A kutatás hat korábbi tanulmány új elemzése, mely 30 ezer amerikai részvételével készült. A tanulmányok írott feljegyzéseket tartalmaznak az alanyok étrendjéről, akiket aztán hosszú ideig nyomon követtek. Egyeseket 10-30 éven át.Kiderült, hogy csupán fél tojás elfogyasztása naponta 6-8 százalékkal növelte a szívroham, a stroke, a korai halál esélyét a tanulmány időszaka folyamán, összehasonlítva őket azokkal, akik nem ettek tojást.

Mi több: minél nagyobb mennyiségben fogyasztott valaki tojást, annál jobban nőtt a kockázat. Azok, akik napi egyet megettek, a szívvel kapcsolatos problémák valószínűségét 12 százalékkal növelték a tojást nem evőkhöz képest. Akik kettőt vittek be szervezetükbe naponta, azoknál pedig 24 százalékkal növekedett a szívproblémák rizikója.A kutatók hasonlóan megnövekedett kockázatokat figyeltek meg azon emberek esetében, akik feldolgozott és feldolgozatlan vörös húst fogyasztottak.

Fotó: 123rf.com

A számok nagynak tűnnek, de némi vigaszt nyújthat, hogy a tudományban relatív kockázatnak nevezik ezeket. A kutatók megnézték az abszolút kockázatokat is – azt a rizikót, amely egy személyre egy adott időszakon belül érvényes. Az abszolút rizikó a fontosabb, amennyiben azt szeretnénk megítélni, hogyan befolyásolja a viselkedés vagy választás az egészséget.Az említett tanulmányok ideje alatt a napi fél – vagy heti 3 – tojás elfogyasztása növelte az emberek szívrohamra, stroke-ra és egyéb, szívvel összefüggő eseményre való esélyét, de nagyjából 1 százalékkal. A korai halál kockázata pedig körülbelül 2 százalékkal emelkedett.

Ezek az adatok akkor is igazak voltak, amikor a kutatók az adott emberek teljes étrendjének minőségét felmérték. Azok, akik egy egészséges étrendhez társították a tojást, nem mérsékelték a kockázatot, összevetve őket azokkal, akik a tojásokat kevésbé értékes étkezés mellett fogyasztották.

A cikket folytatjuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.