15 ok, amiért jelentkezik a böfögés – 1.rész

laktóz
PUBLIKÁLÁS: 2018. október 10. 08:51
A böfögés teljesen természetes reakció, ám nem mindegy, mennyire adunk neki esélyt. Bizonyos ételek, italok és egészségügyi állapotok növelhetik a böfögés lehetőségét, érdemes tudni, hogy melyek ezek.

Az italoktól az asztmáig

A böfögés teljesen természetes reakció, ám nem mindegy, mennyire adunk neki esélyt. Bizonyos ételek, italok és egészségügyi állapotok növelhetik a böfögés lehetőségét, érdemes tudni, hogy melyek ezek.

A böfögés természetes dolog, melyet igyekszünk diszkréten kezelni. Ugyanakkor, ha nem szeretnénk, hogy gyakran megtörténjen velünk, érdemes kerülni azokat az italokat, ételeket, melyek kiválthatják – illetve kordában tartani egészségügyi állapotainkat, melyek szintén hozzájárulhatnak.

De melyek ezek?

1.Szénsav: bizonyára ismerős, hogy a szénsav bizony böfögésre késztet. Így aztán az üdítők, a sör és minden szénsavas ital kiválthatja, mert szén-dioxid gázzal készül. Mindez extra levegőt juttat a gyomorba, s onnan a szájon keresztül távozik. A meleg italok szürcsölésével szintén levegőt nyelünk, s ugyancsak böfögés formájában távozik.

2.Fekély: olykor a böfögés a gyomorfekély jele lehet. A gyomor borításán keletkezett nyílt sebek igen gyakoriak, fertőzés is okozhatja őket. Fekély esetén többet böföghetünk, telítettebbnek érezzük magunkat zsíros ételek fogyasztását követően. A gyomrunk fájhat is evés után. Kezeléssel a fekély általában gyorsan elmúlik.

3.Hogyan eszünk: ha túl sok ételt eszünk nagy iramban, ugyanaz a probléma áll elő, extra levegőt nyelünk, s ennek nagyrésze nem jut el a gyomorba. A nyelőcsőben marad, mely a gyomrot összeköti a torokkal. Lassítsunk, amikor eszünk és jól rágjuk meg az ételt! Az is jó megoldás, ha kisebb falatokat fogyasztunk. Sőt, érdemes lefogyni, ha túlsúlyosak vagyunk – nagy különbséget jelent. Az extra súly ugyanis plusz nyomást helyez a gyomorra.

4. Laktóz intolerancia: manapság sok embernél hiányzik a fehérje, mely lebontja a laktózt, vagyis a tejben levő természetes cukrot. Ha mi is laktózérzékenyek vagyunk, a gyomrunk nem emészti meg teljesen a tejtermékeket. A laktóz a gyomorban fermentálódik és extra gáz képződik, ami böfögést idéz elő. A gyomor is felfújódhat és fájhat. Ilyen esetekben a tejtermékek kerülése segíthet.

5.Savas reflux: olyan állapotról van szó, melyben a gyomorsav visszafolyik a torokba. Ez gyakrabban előfordul terhesség és túlsúly esetén, vagy ha a gyomor nem emészti kellően gyorsan az ételt. Ha ezt a „csomót” érezzük a torkunkban, többet próbálunk nyelni, s ez is böfögéshez vezethet. Az enyhe tüneteken segíthet a vény nélkül is kapható antacid vagy egy erősebb, orvos által felírt gyógyszer. Súlyos esetekben műtét javasolt.

6.Fűszeres vagy nagy savtartalmú élelmiszerek: a hagyma, a paradicsom, a citrusos gyümölcsök savtartalma magas. Egyes embereknél ezért gyomorégést okoz a fogyasztásuk. A fűszerek ugyancsak böfögésre késztethetnek, „égetik” a torok hátsó részét. Ilyen tünetek esetén jobb kerülni ezeket az élelmiszereket.

7.Asztma: furcsa módon, a böfögés az asztma jele is lehet. Ennek oka az, hogy a légutak be vannak gyulladva és keményebben küzd a szervezet azért, hogy elég levegő jusson a tüdőkbe. Ez extra nyomást helyez a membránra – mindkét változás a torokba kényszeríti a gázt és böfögést okoz.

A cikket folytatjuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.