Édesítő, hús, okostelefon – Mi okoz rákot közülük?

rák kialakulása
PUBLIKÁLÁS: 2018. augusztus 18. 13:00
Manapság egyre több használati tárgyról vagy élelmiszerről, italról hallhatjuk, hogy jó eséllyel rákos megbetegedést okoz. De vajon valóban tartanunk kell tőlük?

Manapság egyre több használati tárgyról vagy élelmiszerről, italról hallhatjuk, hogy jó eséllyel rákos megbetegedést okoz. De vajon valóban tartanunk kell tőlük?

Sokféle hír terjed az interneten napjainkban – s ezen keresztül bizonyos tárgyakról, élelmiszerekről, italokról is időről-időre úgy értesülhetünk, hogy azok károsak, mi több, rákos megbetegedést okozhatnak.

Mi az igazság ebből? Lássuk az „alanyokat”.

1.Mesterséges édesítőszer: nincs bizonyíték rá, hogy növelné a rák kockázatát. A szacharin a patkányoknál kiváltott rákot, de az ő szervezetük másként reagál, mint az emberé. 2000 óta nem figyelmeztetnek rákra a szacharinnal kapcsolatban, s nincs bizonyíték az aszpartam esetében sem.

2.Röntgensugarak: az alacsony dózisú röntgensugár is növeli a rák esélyét, de kismértékben. Általánosságban, minél nagyobb a sugárzás dózisa, annál magasabb a kockázat. Ám nincs olyan sugárzás, amely teljesen biztonságosnak számítana.

3.Okostelefonok: a készülék, amelyet állandóan magunk mellett tartunk, ugyanazt az energiát sugározza magából, amit a mikrohullámú sütő. Régebben sem kötötték ezt a rákhoz, de több vizsgálatra van szükség. Mindenesetre, jobb, ha hosszasan nem tartjuk magunkon a készüléket.

4.Hús: főleg, ha feldolgozott és vörös, kevesebbre van szükség belőle. Egy hot-dog naponta már jelentősen növeli a vastagbél rák esélyét. A löncshúsok, felvágottak, hot-dogok mind nitrit tartósítószerrel készülnek, amelyek rákot okozhatnak. Ha a húst főzik vagy füstölik magas hőmérsékleten, PAH nevű vegyületet szabadul fel. Egyelőre még a tanulmányok sem egyértelműek azt illetően, miként érinti ez az embereket.

5.Palackozott víz: ha műanyag palackból isszuk, a vizünk könnyen tartalmazhat biszfenol-A-t (BPA). Ezt a kémiai anyagot használjuk az élelmiszerekben és az italtartókban (kivéve a cumisüvegeket). A szakemberek szerint ilyen kis mennyiségben még biztonságos a BPA, de ha kétségeink vannak, jobban járunk az üvegekkel.

6.Fogászati tömések: ne hívjuk azonnal a fogászt, hogy cserélje ki a fémszínű töméseket fehérre. A jelenlegiek is biztonságosak. Tanulmányok nem találtak összefüggést a higanyos tömések és a rák, vagy bármely más betegség között.

7.Kávé: a kávé közepes mennyiségben (nagyjából négy csésze naponta) csökkenti bizonyos ráktípusok esélyét, köztük a májét, a prosztatáét, a méhét és a száj-illetve torok rákét.

8.Dezodor és izzadásgátló: nincs olyan, nagyméretű tanulmány, mely alátámasztaná, hogy a dezodorok és izzadásgátlók mellrákot okoznak. Különböző feladatuk van: a dezodor blokkolja a kellemetlen szagot, míg az izzadásgátló enyhíti az izzadást. Sok, ösztrogén hormonként viselkedő kémiai anyag hozzájárul a rákos sejtek növekedéséhez. Ilyen a benzilparabén, butilparabén, metilparabén és propilparabén. A parabének hatása az emberi rák rizikójára nem ismert.

9.Fluorid: ezt a vízben, italokban, ételekben, fogkrémben és szájvízben megtalálható összetevőt már többször vizsgálták a rákkal összefüggésben, de komoly összefüggést nem találtak. Ha aggódunk miatta, érdemes utánajárni, milyen mértékben található meg a saját ivóvizünkben. Ha magas az érték, célszerű ásványvízre váltani.

10.Háztartási termékek: számos festék, rovarirtó, lakk és wax bocsát ki gázt, mely illékony szerves vegyületnek számít.

Ezeket valóban összefüggésbe hozták a rákkal, embernél és állatnál egyaránt. Kerüljük az olyan termékeket, melyeken az alábbi feliratokat látjuk: mérgező, maró, súlyosan irritáló, gyúlékony, nagyon éghető.

11.Áramkábelek: minden, amely villamos energiát használ, igen kismértékű sugárzást bocsát ki. Bizonyíték nincs rá, hogy ez rákot vált ki. A legjobb azonban, ha az elektromos eszközöktől egy karnyújtásnyi távolságra tartózkodunk.

12.Légszennyezés: a levegő szennyezettsége évente több mint 220 ezer, rákból eredő halálesettel köthető össze – legtöbbjük Ázsiában történik. A piszkos levegő és a hólyagrák között is erős az összefüggés. De egy adott egyénre meglehetősen alacsony a veszély. Jól tesszük ugyanakkor, ha mindig hallgatjuk a szmogról szóló híreket és ha túl magas a koncentráció, beltérben maradunk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.